Günahı Gizlemek
Bil ki, ibâdeti izhar etmek, bazen riya olduğu için, caiz değildir; fakat günahları yedi özürle hiçbir zaman izhar etmek caiz değildir.
Birinci özür:
Allah Teâlâ: "Fısk ve günahı gizleyin." buyurmuştur. Resûlüllah da buyurur ki: "Kendisinden bir günah sadır olan kimse, onu Allah Teâlâ'nın örtü perdesinde gizli tutmalıdır."
İkinci özür:
Bu dünyada günahın örtülü kalması, öbür dünyada da örtülü kalacağına müjdedir.
Üçüncü özür:
İnsanların ta'n ve ayıplamasından sakınmak için gizlemelidir ki, onların ayıplamasıyle kalbi meşgul olup ibâdeti karışık olmasın.
Dördüncü özür:
Ta'n ve ayıplamadan kalbi incinmemesi için gizlemelidir. Zira ayıplamadan incinmek insan tabiatının icabı olup ihtiyarî bir iş olmadığı için ondan kaçınmak haram değildir. Övülme ve kötülenmeyi bir görmek tevhid mertebesidir. Herkes ona ulaşamaz. Ama kötülenmek korkusuyla taat etmek caiz değildir. Zira taat ihlâslı olmalıdır ve kişinin övülmemeye sabretmesi kolaydır. Fakat kötülenmeye sabretmek zordur.
Beşinci özür:
Kendisine kastedip incitirler diye günahını gizler. Bu sebeple günahları gizlemek ruhsatı şeriatte vardır. Ve eğer had cezası lâzım gelirse de, günahı gizleyip tevbe etmek caizdir. O hâlde şer'i had vurulmaktan çekinip günahları gizlemek caiz olunca, başka yönden de incinmek korkusundan günahları gizlemek de caiz olur.
Altıncı özür:
İnsanlardan utandığı için günahı gizler. Zira utanmak iyidir ve imandandır, denilmiştir. Utanmak için günah gizlemek ayrıdır, riya için günah gizlemek ayrıdır.
Yedinci özür:
Fâsıkların yaptığı günahı görüp kendisine uyacaklarından korktuğu için günahını gizler. Kendisini takvalı bilsinler diye gizlemez. Zira bu riya olur ve haramdır. Ama içi dışı bir olan kimse, sıddîklar derecesine erişmiş olur. Bu da hiç günah işlememekle olur.
Ama günah işleyince gizlemeyip "Hak Teâlâ bunu bilir, kuldan ne saklıyayım." demek, sadece cehalet olur, müslümanlara, yakışmaz, belki Hak Teâlâ'nın şeriat perdesini korumak bütün müslümanlara farzdır.
Kimya-yı Saâdet