Gönderen Konu: Aile ve İletişim  (Okunma sayısı 2302 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı webtasarim

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 136
Aile ve İletişim
« : Temmuz 15, 2024, 08:53:09 ÖÖ »


Aile ve İletişim

“Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan eşini yaratıp ikisinden birçok erkekler ve kadınlar üreten Rabbinizden korkun; kendi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'tan ve akrabalık (bağlarını kırmak)tan sakının. Şüphesiz Allah sizin üzerinizde gözeticidir.” (NİSA:1)

Kur’an-ı Kerim’deki “Bir de akraba olanlar, Allah'ın kitabına göre, birbirlerine daha yakındırlar…”(Enfal:75)ayeti, yüce Mevla’mızın bizi aileden millete ulaşan sosyal bir varlık yaptığının ilanıdır. Her ailenin, her milletin ferdi diğerini daha iyi tanısın, onunla daha iyi kaynaşsın ve bir birlerine karşı sorumluluklarını üstlensin istemiştir. Fertten aileye, oradan tüm insanlığa şu beş şeyi koruma, geliştirme ve güzelleştirme görevini de vermiştir;

1.Canın korunması

2.Neslin korunması

3.Aklın korunması

4.Dinin korunması

5.Malın korunması

 Muhafaza ve müdafaa edilmesi gereken bu ana konular insanlığın aile yapısına, hukuk sistemine, iktisadına, ticaret ahlakına vs her şeyine yön ve yöntem veren ana kaynak olmuştur. Efendimiz de, “Sizden hiç biriniz kendisi için istediğini kardeşi içinde isteyinceye kadar iman etmiş olmaz.” buyurarak fertten cemiyete bir empati geleneği başlatmıştır.

“Evlenince ne yaparım? Eşimle ve çocuklarımla nasıl anlaşırım?” gibi soruların cevabını iletişimin ilk kuralı olarak ortaya koymuştur: “SEVGİ ve MERHAMET”. “Sevmeyende ve sevilmeyende hayır yoktur”. Sevgi ve merhametten yoksun kişilerde kibir, bencillik, gaddarlık ve bunların sonucu yalnızlık gelişir. Yani anti sosyal bir kişilik oluşur.

Kur’an-ı Kerim kurduğu bu sosyal yapı ile kalmamış bu manevi bağı anneyi, babayı, çocukları hatta amcaları dayıları ve teyzeleri de birbirine mirasçı yaparak birbirinden maddi ve manevi sorumlu yapmıştır.

İslam, aileyi değerlendirirken Batılı’nın değerlendirdiği gibi değerlendirmez. Anne, baba ve çocuklardan oluşan ve çekirdek aile denilen aile tanımını kabul etmez. Aileyi anne, baba, çocuklar ve torunlar olmak üzere bütüncül ve koruyucu olarak tanımlar. Gerektiğinde amcalar-halalar, dayılar-teyzeler de bu birinci halkaya dâhil edilir. Bu tanımlamadan yola çıkarsak; dedesi, kayın babası, kayın annesi ve onların akrabaları ile eşinden birinci derece akraba olur. Dedenin çocukları da baba ya da anne olarak eşlerinden dolayı birçok kişi ile birinci dereceden akraba olurlar. Dedeler oğullarından, oğullar da çocuklarından sorumlu olarak birbirlerine tutunurlar. Tıpkı halkaları birbirine defalarca geçirilmiş güçlü zincirler gibi sağlam bir topluluk, sosyal bir grup, güçlü bir aile olurlar.

Batılı’nın birkaç yüzyıldır bize süsleyip püsleyip sunduğu aile modeli kişileri daha çok ferdileştirmiştir. Dedesiz ve torunsuz nesil, geçmişi ve geleceği olmayan bir kuşak olmuştur. Mutluluğunu veya kederini paylaşacak dostları azalmış, etrafında iş arkadaşlığı vs. şeklinde özden uzak, mahallesini değiştirip gözden de uzaklaşınca unutulan geçici dostluklarla insanlar yalnızlaşmış; her şeyi istismara ve sömürüye açık hale gelmiştir.

 Türkçemizde işteşlik bildiren kelimelerle karşılıklı söylenen sözlere ya da karşılıklı yapılan davranışlara iletişim denir. Yazışma, konuşma, tanışma, mücadele, dayanışma, karşılaşma gibi. İletişim hep çift yönlüdür ve öyle olmaya devam etmelidir. Sevgi de böyledir. Tek taraflı sevmek aileyi ve toplumu ayakta tutmaya yeterli olmaz. Ailenin ve toplumun her ferdi diğerini sevmelidir.

Teknolojinin geliştiği, herkesin cebinde en az bir cep telefonunun olduğu günümüzde en çok çektiğimiz sıkıntı, aile içi iletişimsizlik ve neticesinde sevgisizliktir. Bu iletişimsizlik, anlaşamamak, elektrik alamamak, ya da sadece konuşmakla ilgili değildir. Temel kargaşa, aile anlayışındadır. Öncekilerin tabiri ile “Hüsnü muaşeret”te yani karşılıklı olarak güzel konuşmak ve iyi yapmakla ilgilidir.

Kur’an’ın çizdiği çerçeveden aileye bakarsak iletişim adına neleri yapmalı ya da neleri yapmamalı; şöyle sıralayabiliriz:

1.Her şeyin yaratıcısı ve yaşatıcısı Allah’tır. Aile içinde ve dışında nasıl konuşacağımızı da nasıl davranacağımızı da O bilir. Bu kuralı ev halkının tamamı kabul etmeli buna göre konuşmalı hak ve hukukunu da buna göre aramalıdır. Evde aynı havayı teneffüs ediyor diye herkes aynı hakka sahip olmaz, aynı şeylerden de sorumlu tutulamaz. Hayat müşterek diye kadına, erkeğe yahut çocuğa gereksiz yüklenmeler evde huzuru bozar.

2.Babalar ve anneler evlatlarına nasihat etmelidir. Onları dünya ve âhiret hayatına hazırlamalıdır. Onları muhatap alıp sevgi ve şefkatle konuşmalıdır. Çocuklarının eğitimini ve hayatının temel ilkelerini bakıcılara, neye rehberlik edeceğini bilemediği ağabeylere ve ablalara tevdi etmemeli, sorumluluktan kaçmaya çalışmamalıdır. Ebeveynin çocuklarıyla ilk konuşması gerekenler Lokman a.s.’ın oğluna yaptığı şu konuşmada özetlenmiştir:

a)Ebeveyn çocuğuna neye, neden ve nasıl inanacağını net olarak anlatmalı ve onunla konuşmalıdır.

“Hani bir zaman Lokman, oğluna öğüt vererek demişti ki: "Yavrucuğum! Allah'a ortak koşma, çünkü Allah'a ortak koşmak (şirk), elbette büyük bir zulümdür."

b)Müslüman kişinin ibadeti ve ahlakı konusunda tatlı bir üslupta çocuğu ile konuşmalıdır.

"Yavrucuğum! Haberin olsun ki, yaptığın bir hardal tanesi ağırlığınca olsa da, bir kaya içinde veya göklerde yahut yerin dibinde gizlense, Allah onu getirir, mizanına kor. Çünkü Allah en ince şeyleri bilir, her şeyden haberdardır."

"Yavrucuğum! Namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten sakındır. Başına gelenlere sabret, çünkü bunlar, azmi gerektiren işlerdendir."

"Hem insanlara karşı kibirlenme ve yeryüzünde çalımla yürüme. Çünkü Allah övünen ve kuruntu edenlerin hiçbirini sevmez.

“Yürüyüşünde tabii ol, sesini alçalt, çünkü seslerin en çirkini elbette eşeklerin sesidir”(Lokman:13.16.17.18.19)

c)İslam’ın iletişimi, Allah’ın nezaretinde ve murakabesinde kontrollü bir hayattır. Unutmamalıdır ki nezaket bize özellikle evimizde lazım. Kadın olsun erkek olsun evin dışında eş ve dostlarına kibar davranıp ailesine nezaketten uzak, kaba, gaddar; eş ve çocuklarına karşı terbiyesizce konuşan ve davranan kişinin konuşmalarını -rezil olmaktan çok korktuğu komşuları duymasa da- Allah görmüş ve duymuştur. Onu bütün insanlığın önünde mutlaka hesaba çekecektir.

“Ve de ki; "istediğinizi yapın! Yaptıklarınızı hem Allah görecek, hem Rasulü, hem de mü’minler görecektir. Sonra da gizliyi ve açığı bilen Allah'ın huzuruna iletileceksiniz. İşte o zaman, neler yaptığınızı size O bildirecektir.” (Tevbe:105)

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Bütünlük Gönderen: Bir Garip Yolcu
[Bugün, 07:28:18 ÖS]


İstekler Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:45:39 ÖÖ]


Başak Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:41:58 ÖÖ]


Peygamber Sevgisi Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:30:08 ÖÖ]


İbâdetlerin En Kıymetlisi Namaz Kılmaktır Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:23:33 ÖÖ]


Her Müminin Resûlullahı Çok Sevmesi Gerekir Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:17:22 ÖÖ]


Zamanı Verimli Kullanma Gönderen: melek
[Dün, 08:39:12 ÖÖ]


İslâm ve Aile Gönderen: melek
[Dün, 08:30:24 ÖÖ]


Boşanma/Talak Muamelesinin Keyfiyeti Üzerine Notlar Gönderen: melek
[Dün, 08:26:14 ÖÖ]


Helal Rızık ve Sâlih Amel Gönderen: melek
[Dün, 08:11:56 ÖÖ]


Allah Yolunda Cihadı Mazeretsiz Terketmenin Neticeleri Gönderen: melek
[Dün, 08:04:29 ÖÖ]


Salih Kul Olmanın Yolu Kur’ân ve Sünnet’tir Gönderen: melek
[Dün, 07:55:58 ÖÖ]


Dinimizin Bizden İstediği Hayat Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:35:40 ÖÖ]


Bugünün çocukları 1 - 2 - 3 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:03:35 ÖÖ]


Hesap Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:54:52 ÖÖ]


Gelecek Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:50:09 ÖÖ]


Mümin Kimdir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:40:19 ÖÖ]


İslam Birliği'nin Azameti 2 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:30:41 ÖÖ]


Cahiliye Dönemi ve Asr-ı Saadet Geldi Geçti mi Gönderen: webtasarim
[Eylül 14, 2024, 08:51:21 ÖÖ]


Dil Susar, İnsan Kurtulur Gönderen: webtasarim
[Eylül 14, 2024, 08:43:22 ÖÖ]

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41