Ramazan ve Oruçla iİgili Önemli Bilgiler
RAMAZAN BAŞLANGICI 24 NİSAN 2020 CUMA GÜNÜ.
Ramazân-ı şerîf ayında oruç tuttuğumuzda bütün azalarımızla tutmalı ki orucumuz oruç olsun ve orucun fazîletine ve derecesine nâil olalım...
Ramazân, yanmak demektir. Çünki, bu ayda oruç tutan ve tevbe edenlerin günâhları yanar, yok olur. Bu ay, öyle bir aydır ki, ilk günleri rahmet, ortası afv ve mağfiret ve sonu Cehennemden âzâd olmaktır.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Bu ayda, Allah için ufak bir iyilik yapmak, başka aylarda, farz yapmış gibidir. Bu ayda, bir farz yapmak, başka ayda yetmiş farz yapmak gibidir. Bu ay, sabır ayıdır. Sabredenin gideceği yer Cennettir. Bu ay, iyi geçinmek ayıdır.)
(Bir kimse, bu ayda, bir orucluya iftâr verirse, günâhları affolur. Hak teâlâ, onu Cehennem ateşinden âzâd eder. O oruclunun sevâbı kadar, ona sevap verilir. Bir hurma ile iftâr verene de, yalnız su ile oruç açtırana da, biraz süt ikrâm edene de, bu sevâb verilecektir.)
(Bu ay, öyle bir aydır ki, ilk günleri rahmet, ortası afv ve mağfiret ve sonu Cehennemden âzâd olmaktır.)
(Bu ayda dört şeyi çok yapınız! Bunun ikisini Allahü teâlâ çok sever. Bunlar, Kelîme-i şehâdet söylemek ve istigfâr etmektir. İkisini de, zâten her zamân yapmanız lâzımdır. Bunlar da Allahü teâlâdan Cenneti istemek ve Cehennem ateşinden Ona sığınmaktır. Bu ayda, bir oruçluya su veren bir kimse, kıyâmet günü susuz kalmayacaktır.)
İmâm-ı Rabbânî “kuddise sirruh” buyuruyor ki:
"Bu ayda ibâdet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene, bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günâh işleyenin bütün senesi, günâh işlemekle geçer. Bu ayı fırsat bilmelidir. Elden geldiği kadar ibâdet etmelidir. Allahü teâlânın râzı olduğu işleri yapmalıdır. Bu ayı, âhıreti kazanmak için fırsat bilmelidir. Kur’ân-ı kerîm ramazânda indi.
Kadir gecesi, bu aydadır. Ramazân-ı şerîfte, hurma ile iftâr etmek sünnettir. Terâvîh kılmak ve hatim okumak mühim sünnettir."
Güneşin battığı iyi anlaşılınca, önce Eûzü ve Besmele okuyup, (Allahümme yâ vâsi’al-magfireh igfirlî ve li-vâlideyye ve li-üstâziyye ve lil-müminîne vel müminât yevme yekûmülhisâb) denir. Bir iki lokma iftârlık yiyip, (Zehebezzama’ vebtelletil-urûk ve sebe-tel-ecr inşâallahü teâlâ) denir ve yemeğe başlanır. Hurma veyâ su, zeytin yahut tuz ile iftâr edilir.
Seher vakti, dua ve istiğfarların kabul olduğu zamandır. Ramazan ayında sahur için kalkınca seher vaktinde kalkılmış olur. Bu vakitte dua ve istiğfar etmeyi ganimet bilmelidir! Allahû teâlâ iyileri överken, (Onlar seher vaktinde istiğfar eder) buyuruyor. (Zariyat 18)
Ramazân-ı şerîf ayında oruç tuttuğumuzda bütün azalarımızla tutmalı (yani bütün azalarımız ile günahlardan sakınmalı) ki orucumuz oruç olsun ve orucun fazîletine ve derecesine nâil olalım...
ŞİMDİDEN RAMAZAN AYINIZ MÜBAREK OLSUN.