Gönderen Konu: Peygamberimiz’in (S.A.V.) Faiz Konusundaki Son Uyarısı  (Okunma sayısı 509 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 6590
Peygamberimiz’in (S.A.V.) Faiz Konusundaki Son Uyarısı
« : Ağustos 26, 2024, 07:17:03 ÖÖ »


Peygamberimiz’in (S.A.V.) Faiz Konusundaki Son Uyarısı

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Mekke’den Medine’ye hicret eder etmez İslâm devletinin temellerini atmış, vefatına kadar da İslâm ceza hukukunu işletmiştir. Malum olduğu üzere kötülüklerle mücadelede bireylerin gücünün yetmediği, düzeltilmesi ancak adil bir devletle mümkündür. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de hicretle birlikte devleti kurarak, tebliğ ve tebyin göreviyle birlikte devlet gücünü de işleterek ideal bir İslâm toplumu meydana getirmiştir. Bunda elbette Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in Allah-u Teâlâ’nın yardımına muhatap olmasının baş faktördür. Rasulullah Aleyhisselam’ın karizmatik liderliğinin, bu sistemi oturtmada önemi büyüktür.

Hicret’le birlikte Medine’de İslâm Devleti kurma çalışmalarına başlayan Rasulullah Aleyhisselam, 10 yıl gibi kısa bir sürede 3 milyon km²’lik toprak parçasına ulaşan büyük bir devlet kurmuştu. Üstelik devleti kurma hengâmında Müslümanların sayısı Medine’deki diğer unsurların yedide biriydi. Bu rağmen Rasulullah Aleyhisselam’ın mükemmel stratejisi, karizması, cesareti, doğruluğu ve güzel ahlakı, liderliğini kabul ettirmedeki en önemli faktörlerdi. Bunlardan daha önemlisi Allah-u Teâlâ, yeryüzündeki elçisini sürekli gözetiyordu.

İslâm devletinin başkanı, müminlerin lideri, dini ve dünyevi işlerin tanzim edicisi, Allah-u Teâlâ’nın yeryüzündeki elçisi, âlemlerin efendisi, peygamberlerin sonuncusu Rasulullah Aleyhisselam, bu âleme veda ederken son tavsiyelerini irad etmişti. Aslında bunlar tavsiyeden de öte emirdi; Peygamber olarak, devlet başkanı olarak, lider olarak. Ancak kendisi nezaketinden “tavsiye ediyorum” demekteydi.

Rasulullah Aleyhisselam’ın Hicret’in 10’uncu yılında Veda Haccı’nda 124 binden fazla sahabeye irad ettiği “İnsan Hakları Beyannamesi” niteliğindeki tarihi konuşması, İslâm’ın özeti niteliğindeydi.

Bu tarihi konuşmada, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) birçok konunun altını tekrar çizmişti. Bunlardan birisi faiz konusundaki emir, tavsiye ve uyarılarıydı.

Bu tarihi konuşmaya gelinceye kadar, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu konuyu tekrar tekrar gündeme getirmiş, müminleri bu belaya karşı uyarmıştır. Aslında Veda Hutbesi’ndeki ifadeler son tekrar, son uyarıdır.

Malum olduğu üzere İslâm dini, toplumu ifsat eden faiz belâsıyla sürekli mücadele etmiş, faizsiz bir sistemi öngörmüştür. İslâm dininde faizin yasaklanması/haram kılınması belirli bir metot ve sistem dâhilinde gerçekleşmiştir. Bu süreçte toplumu sosyolojik ve psikolojik olarak hazırlamak ve uygun ortamı oluşturmak için tedrici bir metotla hareket etmiş, hükümlerin karara bağlanmasını belirli aşamalardan geçirmiş, dört aşamada faizi haram kılmıştır.

Kur’an-ı Kerim’de faiz yiyenlerin ahiret gününde şeytanın çarptığı kimseler gibi kalkacakları, cehennemde de ebedi/süresiz kalacakları anlatılarak şöyle buyrulmuştur: “Faiz yiyenler mahşerde ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu, onların, ‘Zaten alışveriş de faiz gibidir’ demelerindendir.

Oysa Allah, alışverişi helal, faizi haram kıldı. Kime Rabbinden bir öğüt gelir de faizcilikten geri durursa, geçmişi kendisinedir, onun işi Allah’a aittir. Kim faizciliğe dönerse, işte onlar cehennemliktir, onlar orada temelli kalacaklardır” (Bakara Sûresi, 275).

Peygamberimiz (s.a.v.), helak edici yedi şeyden birisinin faiz olduğunu bildirmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.), Hz. Ömer’in (r.a.) rivayet ettiği bir hadis-i şerifte faizin büyük günahlardan olduğu belirtilmiş; başka bir hadiste “Allah, faiz yiyene de, vekiline de lanet etmiştir” (Müslim) buyrulmuştur. Bu hadisin Ebu Dâvud ve Tirmizi’deki rivayetinde, “Faiz muamelesine şahitlik edenin bu muameleyi yazanın da lanete müstahak” olduğu bildirilmiştir.

Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.)’in Veda Hutbesi’nde son ikazlarından birisi bundan dolayı faiz belâsıydı ve şöyle sesleniyordu bütün çağlara ve uyarıyordu kıyamete kadar bütün inananları: “Cahiliye devrindeki her türlü ribâ kaldırılmıştır, ayağımın altındadır. Fakat anaparanız sizindir. Ne haksızlık edin ne de haksızlığa uğrayın. Kaldırdığım ilk faiz, amcam Abbas b. Abdulmuttalib’in faizidir” buyurmuştur.

Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) konuşması sadece tavsiye içermiyordu. Kurduğu İslâm devletiyle faizi kaldırmıştı. İlk kaldırdığı faiz de amcası Abbas b. Abdulmuttalib’in faiziydi. Bilindiği gibi faizin yasaklanışı belirli merhalelerle olmuştur. Kur’an-ı Kerim’deki bu tedrici yasaklanış Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından titizlikle uygulanmıştır. Bu tarihi konuşmada Peygamberimiz (s.a.v.), faizin yasaklandığını, bu yasakta hiçbir ayrım yapılmadığının altını çizmiştir. Veda Hutbesi’ndeki bu son tekrar ediş, kıyamete kadar meri olan son uyarılardı.

Siyami Akyel.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54