* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Korona Günlerinde WhatsApp ve Sosyal Medya Ahlakı  (Okunma sayısı 157 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
Korona Günlerinde WhatsApp ve Sosyal Medya Ahlakı
« : Mart 19, 2020, 07:54:42 ÖS »
Korona Günlerinde WhatsApp ve Sosyal Medya Ahlakı

Rabbimizin, “Eğer bir fâsık size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa kötülük edersiniz de sonra yaptığınıza pişman olursunuz” (Hucurat, 6) ilahi emri gereği gerçekliğinden emin olmadığımız, kaynağını bilmediğimiz, fake profil ve sahte hesaplar üzerinden yayılan haberlere ve maillere itibar edip paylaşmayalım. Konunun uzmanları ve resmi makamların dışında yapılan açıklamalara itibar etmeyelim. Bu tür haberleri WhatsApp gruplarında paylaşmayalım…

Unutmayalım ki yaptığımız paylaşımları, beğenileri, attığımız tweetleri ve tüm internet uygulamalarımızı sahte hesaplar üzerinden yapmış olsak bile tüm bunlar sonunda gerçek hesabımız olan amel defterlerimize yazılmaktadır…

Rabbimizin, “Fitne çıkarmak, adam öldürmekten daha kötüdür” (Bakara 191) ilahi uyarısı gereği fitne ve kargaşa çıkarabilecek haberlerin bizim sosyal medya hesaplarımız üzerinden yayılmasına, bizim dâhil olduğumuz WhatsApp gruplarından çıkmasına müsaade etmeyelim.

Peygamber Efendimizin (s.a.s.), “Allah'a ve ahiret gününe inanan kimse ya hayır koşuşsun ya da sussun” (Tirmizi) uyarısı gereği sosyal medya hesaplarımızda ve WhatsApp gruplarımızda ya bu zor günlerde insanlara faydalı olacak şeyler paylaşalım ya da gereksiz paylaşımlardan uzak duralım. Özellikle WhatsApp gruplarını gereksiz paylaşımlarla meşgul etmeyelim. Gereksiz yapılan paylaşımlarla insanları meşgul etmenin de kul hakkına kapı aralayabileceğini unutmayalım…

Peygamber Efendimizin (s.a.s.), “Her duyduğunu söylemesi kişiye günah olarak yeter” (Ebu Davud) uyarısı gereği sosyal medya ve internet ortamında, WhatsApp gruplarında her gördüğümüzü ve duyduğumuzu paylaşmayalım. Unutmayalım! Yalan haberler virüsten bile daha hızlı yayılıp daha tehlikeli olabilir. Bu vebale ortak olmayalım…

Peygamber Efendimizin (s.a.s.), “Bir Müslüman’ın, bir Müslüman’ı (şakayla da olsa) korkutması ve heyecana düşürmesi helâl olmaz” (Tirmizi) uyarısı gereği virüsle ilgili insanları korkutacak, heyecanlandıracak, ümitsizliğe, üzüntüye, telaşa düşürecek şakalardan, esprilerden ve paylaşımlardan uzak duralım…

Şaka olsun diye yaydığımız haberlerin ve yaptığımız paylaşımların haberin gerçekliğini teyit edemeyecek veya bir şaka olduğunu anlayamayacak durumda olanlar, hastalar, hasta yakınları, hapishanedekiler ve onların yakınları, yurt dışında olanlar, ailesi ve çocuklarından uzak olup her an haber alamayanların üzerinde nasıl etkiler bırakacağını hiç unutmayalım. Bu durumun büyük bir kul hakkı olduğunu aklımızdan çıkarmayalım…

Peygamber Efendimizin (s.a.s.), “Aldatan bizden değildir” ve “Yalan bir münafıklık özelliğidir” (Müslim, Buhari) uyarıları gereği sosyal medyada ilgi odağı olmak, daha çok beğeni kazanmak, popüler olmak veya ne sebeple olursa olsun yalan haberler ve paylaşımlar yapmanın, insanları aldatmanın büyük bir haram olduğunu unutmayalım. Bu tür hesapları takipten çıkalım…

Peygamber Efendimizin (s.a.s.), “Mümin; insanları kötüleyen, kusur araştıran, lânetleyen, kötü söz ve çirkin davranış sergileyen kimse değildir” (Tirmizi) uyarısı gereği gereksiz eleştirilerden uzak duralım. Sırf muhalefet olsun diye kusur ve ayıp arayanlardan olmayalım. Paylaşımlarımızla sağlık çalışanlarına ve yetkililere yardımcı olalım, moral verelim, destek olalım…

Peygamber Efendimizin (s.a.s.), “Kim karalamak gayesiyle bir Müslüman’a iftira ederse Allah o kimseyi bu söylediği sözlerin vebalinden tamamen temizleninceye kadar cehennem köprülerinin birinin üstünde hapseder” (Ebu Davud) uyarısı gereği siyasi ve ideolojik farklılıklardan dolayı sırf birilerini karalamak, bir takım menfaatler elde etmek, ya da maddi çıkar sağlamak için iftira atan, yalan söyleyen, kaos çıkarmak isteyen hesaplardan ve paylaşımlardan uzak duralım…

Peygamber Efendimizin (s.a.s.) “Kendisini ilgilendirmeyen şeyleri terk etmesi, kişinin iyi Müslüman oluşundandır” (Tirmizî) uyarısı gereği uzmanlık alanımız olmayan konularda konuşmayalım, yazmayalım, tweet atmayalım, hakkında bilgimiz olmayan konularda tavsiyelerde bulunmayalım. Cahilce şeyler söyleyip ya da paylaşıp insanların hayatını tehlikeye atmayalım. Her konunun uzmanı kesilen hurafecilerden, cahillerden ve komploculardan uzak duralım…

Sakın unutmayalım! “Ağızların mühürleneceği, ellerin konuşacağı ve ayakların da şahitlik yapacağı” (Yasin, 65) mahşer günü, klavyelere tıklayan ellerimiz, WhatsApp gruplarında neler yazdığımızı, sosyal medya da neler paylaştığımız tek tek anlatacak…

Allah’ın izniyle bu günlerin de hepsi geçecek. Bize kalacak olan tüm davranışlarımız gibi sosyal medya paylaşımlarımızın ve WhatsApp yazışmalarımızın da amel defterimizdeki karşılıkları olacak…

Abdülaziz Kıranşal.