* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Müslüman Şahsiyetin Tatil Prensipleri  (Okunma sayısı 150 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
Müslüman Şahsiyetin Tatil Prensipleri
« : Temmuz 25, 2021, 06:28:15 ÖÖ »
Müslüman Şahsiyetin Tatil Prensipleri
 
Tatil bize değerlerimizi unutturmasın:

Müslüman şahsiyet, camide Allah’ın huzurunda hangi bilinçle duruyorsa tatilde de, sahilde de, otelde de, yaylada da, AVM’de de aynı bilinçle hareket eder. Ortamların, mekânların, şartların değişmesiyle asla değerlerinin tahrip olmasına, erimesine müsaade etmez.

Tatil, Allah’a yakınlaşmak için bir fırsattır:

Müslüman şahsiyet, modern kültürün büyüsüne kapılıp, diniyle, kültürüyle ve değerleriyle uyuşmayan tatil planlarına asla prim vermez. Onun için tatil, kendisini yenilemek, Allah’a yakınlaşmak, tefekkürünü artırmak, ailesine ve çocuklarına vakit ayırabilmek, bolca okuyabilmek, kendi iç muhasebesini yapabilmek, ihmal ettiği akraba ziyaretlerini gerçekleştirebilmek demektir.

Tatilde arayacağımız ilk şart helal bir zemindir:

Müslüman şahsiyet, tatil için plan ve program yaparken fiyat, şartlar ve zamandan önce helal bir tatil planı için gayret eder. Tatil adı altında yapacağı yolculukların, ziyaretlerin ve konaklamaların sonunda kendisini, ailesini ve çoluk çocuğunu büyük haram ve günah yükleriyle karşı karşıya bırakacak tatil planlarından şiddetle kaçınır.

Tatil, ailemiz için doğal bir eğitimdir:

Müslüman şahsiyet, tatil yolculuğu vesilesiyle namazlarını, İslami görev ve vazifelerini asla ihmal etmez. Yolculuğu doğal bir eğitim fırsatına çevirerek, yolculuk esnasında namazların nasıl kılınacağına, bir Müslüman olarak yolculukta, seferde nelere dikkat edileceğine dair eş ve çocuklarına doğal bir eğitim ortamı oluşturur. Yolculuk esnasında diğer haramlardan uzak durduğu gibi israf haramından da uzak durur.

Tatil, çocuklarımıza ideallerimizi hatırlatma fırsatıdır:

Müslüman şahsiyet, tatil planını yaparken yaz tatili boyunca İslami eğitim alması gereken çocuklarının, bu eğitimlerden mahrum kalmaması için büyük önem gösterir ve tüm tatil planlarının merkezine çocuklarının Kur’an eğitimi başta olmak üzere onlara yönelik İslami eğitim programını yerleştirir. Onlara İslami hedef ve idealler konusunda özel nasihatler eder.

Tatil, asla emperyalist kültüre teslimiyet değildir:

Müslüman şahsiyet, tatil planı yaparken modern kültürün de etkisiyle kendisini İslami tatil adı altında otellerin insafına terk etmemek için direnir. Öncelikle akraba ziyareti yapabileceği, çocuklarını kendi kültürleriyle, toprakla, doğayla, akrabalarıyla buluşturabileceği bir tatil programı için gayret eder.

Tatil, haremlik-selamlık ve mahremiyet prensiplerimizi yok etmesin:

Müslüman şahsiyet, rahat bir tatil yapmak adına ailesini haremlik-selamlık ve mahremiyet prensiplerinin dikkate alınmadığı otellere ve mekânlara götürüp, kendi değerlerini kendi elleriyle mahvetmez.

Tatil, helal gıda hassasiyetimizi zayıflatmasın:

Müslüman şahsiyet, kalacağı otellerde ve tatil mekânlarında ailesinin boğazından tek bir lokma haram bile geçmemesi için sürekli teyakkuz halindedir. Bu mekanlarda kendisine ve ailesine servis edilen yemeklerin helalliğini, sunulan etlerin helal kesim olup olmadığını, gıdaların içerisinde haram olan katkı maddelerin olup olmadığını güvenilir kaynaklardan öğrenmeye ve ona göre hareket etmeye gayret eder.

Tatil, yüksek bir maneviyat biriktirme fırsatıdır:

Müslüman şahsiyet, tatil için ziyaret ettiği ve geçtiği yerlerdeki manevi şahsiyetleri ziyaret ederek onların sohbetlerinden ve dualarından da faydalanmaya gayret eder. Gittiği yerlerde kabirleri bulunan sahabileri, manevi şahsiyetleri ve Allah dostlarının kabirlerini ziyaret edip, hiç olmazsa bir Fatiha okumayı ihmal etmez.

Tatil, okumak için büyük bir fırsattır:

Müslüman şahsiyet, planladığı tatil süresince başta kendisi olmak üzere eşinin ve çocuklarının da en az bir kitap okuyup, bitirebilmesi için büyük gayret sarf eder ve gittiği yerlerde camiyi, cemaatle namazı asla ihmal etmez.

Abdülaziz Kıranşal.