* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: İFTAR SOFRAMIZDA NELER OLMALI  (Okunma sayısı 326 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
İFTAR SOFRAMIZDA NELER OLMALI
« : Haziran 02, 2018, 01:55:53 ÖÖ »
İFTAR SOFRAMIZDA NELER OLMALI
 
Şuurlu Müslüman’ın iftar sofrasında önce haram bulaşmamış helal kazanç bulunmalıdır. Rasûlullah (s.a.s) buyuruyor ki: “Yediği haram, içtiği haram, giydiği haram. Haram ile beslenen birisinin duası (ibadetleri) nasıl kabul edilir.” (Müslim)

Şuurlu Müslüman’ın iftar sofrasında muhakkak takva ve ihlâs bulunmalıdır. Rasûlullah (s.a.s) buyuruyor ki: “Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan, yalnız uykusuzluktur, yorgunluktur.” (İbn Mâce)

Şuurlu Müslüman’ın iftar sofrasında oruç açtırılacak ve ikramda bulunulacak misafirleri bulunmalıdır. Rasûlullah (s.a.s) buyuruyor ki: “Kim bir Müslüman kardeşine iftar ettirirse, onun sevabı kadar da kendisine sevap yazılır. Yemek yedirdiği kimselerin sevabından da hiçbir şey eksilmez.” (Tirmizî) Sahabeler,  “Ya Rasûlallah oruçluyu iftar ettirecek bir şeyi yoksa” dediler. Efendimiz (s.a.s), “Bir lokma yiyecek de yeterlidir” buyurdular.

Sahabeler, “Bir lokma ekmek de bulamazsa” deyince Efendimiz (s.a.s), “Birazcık süt ikram eder” buyurdular. Yanında o da yoksa dediklerinde: “Bir yudum su da yeterlidir” buyurdular. (et-Tergîb ve´t-Terhîb)

Şuurlu Müslüman’ın iftar sofrasında merhametle muamele edilecek yetimler bulunmalıdır.

Rasûlullah (s.a.s) buyuruyor ki: “Müslümanların evleri arasında en hayırlı ev içinde kendisine hayırla muamele edilen bir yetimin bulunduğu evdir.” (İbn Mâce) “Kim bir yetimi yiyecek ve içeceğini üstlenecek şekilde sahiplenirse affedilmeyecek günahları olsa bile Allah onu cennetine koyar.” (Tirmizi) “Ben ve yetime kol kanat geren kimse, cennette böyle yan yana olacağız.” (Buhari)

Şuurlu Müslüman’ın iftar sofrasında ihtiyaç sahipleri bulunmalıdır. Rasûlullah (s.a.s) buyuruyor ki: “Ey İnsanlar! Sofranız herkese açık olsun, çokça ikram edin ki, böylece selametle cennete girersiniz!” (İbn Mace) “En kötü yemek sofraları sadece  zenginlerin davet edilip fakirlerin davet edilmediği yemeklerdir.” (Ebu Davut)

Şuurlu Müslüman’ın iftar sofrasında bolca dua bulunmalıdır. Rasûlullah (s.a.s) buyuruyor ki:

 “Her oruçlunun orucunu açtığında reddedilmeyen bir duası vardır.” (İbn Mace) Efendimiz (s.a.s), “Allah’ım senin rızan için oruç tuttum ve senin rızkınla orucumu açtım” şeklinde dua ederdi.

Ayrıca Efendimiz (s.a.s) icabet ettiği yemek davetlerinden kalkarken ev sahibine, “Yanınızda oruçlular iftar etsin, yemeğinizi iyiler yesin ve melekler, size dua, rahmet ve mağfiret dilesin, diye dua ederdi.” (Ebu Davud)

Şuurlu Müslüman’ın iftar sofrasında çokça istiğfar bulunmalıdır. Rasûlullah (s.a.s) buyuruyor ki:

“Şüphesiz her iftar vaktinde Allah tarafından (cehennem ateşinden) azat edilenler vardır. Bu, (Ramazan’ın) her gecesinde olur.” (İbn Mace)

Şuurlu Müslüman’ın iftar sofrasında huzur ve sevinç bulunmalıdır. Rasûlullah (s.a.s) buyuruyor ki: “Müminin kendisiyle neşelendiği iki sevinci vardır. Birisi iftar vaktindeki oruç bozma sevinci, diğeri Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir.” (Müslim)

Şuurlu Müslüman’ın iftar sofrasında hamd ve şükür bulunmalıdır. Rasûlullah (s.a.s) buyuruyor ki: “Allah, kulunun bir şey yedikten veya içtikten sonra kendisine hamd etmesinden hoşnut olur.” (Müslim)

Şuurlu Müslüman’ın iftar sofrasında asla israf bulunmamalıdır. Rasûlullah (s.a.s) buyuruyor ki: “Kibre ve israfa düşmeden dilediğiniz gibi yiyin, için.” (Nesai)

Abdülaziz Kıranşal.