* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Efendimizin S.A.V. Övdüğü Hayırlı İnsanların Özellikleri  (Okunma sayısı 282 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
Efendimizin S.A.V. Övdüğü Hayırlı İnsanların Özellikleri

En hayırlı Müslüman: “Sizin hayırlınız, ne ahireti için dünyayı terk edeniniz, ne de dünyası için ahireti terk edeninizdir. Aksine her birine gerektiği kadar değer vereninizdir (dengeli olanınızdır)” (İbnMace).

En hayırlı insan: “En hayırlınız, kendisinden hayır umulan ve şerri dokunmayacağı hususunda emin olunanınızdır; en şerliniz de kendisinden hayır ümit edilmeyen ve şerrinden de emin olunmayan kimsenizdir” (Tirmizi).

En hayırlı hanım: “Kocası baktığında onu sevindiren; bir şey istediğinde onu yerine getiren; kocası evde bulunmadığı zaman hem kendini hem de onun malını koruyan kadın” (Nesâî).

En hayırlı eş: “Sizin en hayırlınız, aile fertlerine en hayırlı (yumuşak, nazik, cömert, affedici) olandır. Ailesine en hayırlı olanınız da benim” (İbni Mâce).

En hayırlı genç: “Gençlerinizin en hayırlısı, (günahtan uzak durmakta ve takvada) ihtiyarlara benzeyendir. Yaşlılarınızın en fenası ise, (dünyaya dalmakta ve gaflette ) gençler gibi yaşayandır” (Heysemî).

En hayırlı komşu ve arkadaş: “Allah katında arkadaşların en hayırlısı, arkadaşına en hayırlı olanı, komşuların da Allah katında en hayırlısı komşusuna en hayırlı olanınızdır” (Tirmizî).

En hayırlı ticaret adamı: “En hayırlı tüccar güzellikle borcunu ödeyen ve güzellikle isteyendir. En kötü tüccar ise borcunu kötülükle ödeyen ve kötülükle isteyendir” (Tirmizi).

En hayırlı insan: “İnsanların en hayırlısı, en iyi okuyanları, en takvalı olanları, iyiliği en çok emredip kötülükten en çok alıkoyanları ve akrabasıyla en çok ilgilenenleridir” (Müsned).

En hayırlı hoca: “Sizin hayırlılarınız, görüldüğünde Allah’ı hatırlatan, konuştuğunda, ilminizi artıran; ameli de sizi âhirete teşvik edenlerinizdir” (Câmiı’s-Sağîr).

En hayırlı nesil: “İnsanların en hayırlıları benim asrımda yaşayanlardır. Sonra bunları takip edenlerdir, sonra da bunları takip edenlerdir sonra onları takip eden öyle insanlar gelir ki, kendilerinden şahitlik istenmediği halde şahitlikte bulunurlar, onlar ihanet içindedirler, itimat olunmazlar. Adakta bulunurlar fakat yerine getirmezler. Yemin ederler yeminlerini tutmazlar. Aralarında tembellikten şişmanlık zuhur eder” (Buhari).

En şerli insan: “İnsanların en şerlisi tek başına yiyen, iyiliğini esirgeyen, yolculukta arkadaşlarını terk eden, hizmetçisini döven kimsedir. Bundan daha şerlisini söyleyeyim mi? İnsanlara kin besleyen, insanların da kendisine kin beslediği kimsedir. Daha şerlisini de bildireyim mi? Şerrinden korkulan, hayrı umulmayandır. Daha şerlisini bildireyim mi? Başkasına dünyalık bir menfaat sağlamak için âhiretini satandır. Bundan daha şerlisi ise dini âlet ederek dünyalık kazanç peşinde koşandır” (Câmiı’s-Sağîr).

İnsanların en şerlisi: “İnsanların en şerlilerinden birisi ise günahkâr ve Allah’ın kitabını okuduğu halde hiçbir yasağından sakınmayan cüretkâr kimsedir” (Câmiı’s-Sağîr).

İnsanların en şerlisi: “Allah katında insanların en şerlileri olarak ikiyüzlü olanları bulursunuz. Onlar şunlara bir yüzle, diğerlerine başka bir yüzle gelirler” (Câmiı’s-Sağîr).

Ümmetin en şerlileri: “Ümmetimin en şerlileri de, nimetler içerisinde doğan, nimetler içerisinde yüzen, tek düşünceleri çeşit çeşit yemekler yemek, türlü türlü elbiseler giymek olan ve konuşurken edebiyat parçalayan kimselerdir” (Câmiı’s-Sağîr).

En şerli Müslüman: “Müslümanların en hayırlıları kanaatkâr olanlar, en şerlileri ise aç gözlü olanlardır” (Câmiı’s-Sağîr).

En şerli hoca: “İnsanların en şerlisi, insanlar arasındaki kötü âlimlerdir” (Câmiı’s-Sağîr).

Abdülaziz Kıranşal.