Bebeğim Neden Uyumuyor?
Yeni doğmuş bebekler bir- iki saatlik dilimler halinde, gün boyunca uyurlar. Geceleyin daha çok uyuyup, gündüz uyanık kalmayı öğrenmeleri zaman alır.
Bu süre bazı bebeklerde çok problemi bir hal alır. Anne bebeğinin bir türlü uykuya dalmamasından dolayı bütün geceyi uykusuz geçirir. Bu yüzden anne de bebek de huzursuz olur.
Yahut bebek çok sık aralıklarla uyanır, ayakta veya beşikte sallanarak uyutulmaya çalışılır. Ancak tam beşiğine yatırıldığı sırada yine uyanır. Annenin sinirleri bozulur. Bütün bu problemleri yaşamamak veya yaşıyorsanız çözmek için uzmanlardan görüş aldık.
Bebekler Geceleyin Neden Uyanır?
Yeni doğmuş bebeklerin ilk aylarda gece boyunca birkaç kere uyanması normaldir. Çünkü bebeklerin birkaç saatte bir beslenmesi gerekir. İlk aylarda bebekler hızla büyümektedir.
Anneler bebeğin uyanmasını normal karşılamalı sinirli hareket etmemelidir. Bebeği iyice hırslanıp çığlık çığlığa ağlayacak kadar ihmal etmek büyük hatadır. Çünkü bu şekilde bebeğin uykusu dağılır, bir daha uykuya dönmesi zor olur. Halbuki hafif hafif, aranarak ağladığı dönemde hemen emzirilen bebek tekrar uykuya dalar.
Bazı anneler, bebekleri geceleyin acıkmaması için yatmadan önce pirinç unundan yapılmış mama yedirirler. Bu doğru değildir. Aksine anne sütüyle beslemek daha doğrudur.
Çünkü anne sütünde bulunan proteinler ve yağlar bebeği daha iyi besleyecek ve tok tutacaktır. Hazmı zor ve peklik yapan gıdalarla beslemek bebeğin rahatsız olup sancı çekmesine sebep olabilir. Anne sütü bebeğin sindirim sistemine en uygun gıdadır.
Bebeğini düzenli emziren bir annenin ilk altı ay boyunca başka mama vermesine gerek yoktur. Sofra kültürüne alışması için çorba ve yemeklerden tattırmak, yoğurt ve meyvelerden vermek yeterlidir.
Ayrıca anne sütünde bulunan kolesistokinin adlı bir sindirim hormonu hem tokluk hissini hem de rahatlama uyku hissini ortaya çıkarır. Bu hormon emzirme sırasında hem bebekte hem annede salgılanarak rahatlama ve uyku hissi ortaya çıkar.
Yalnız dikkat edilmesi gereken nokta şudur: bu hormon emzirmeye başladıktan on dakika sonra salgılanır. Bundan dolayı bebeğiniz doymadan uyuyakalabilir. Onu hafifçe uyandırıp sütünü sonuna kadar emmesini sağlamalısınız. Böylece sütün son kısmındaki tok tutucu proteinli ve yağlı sütü de emecektir. Bu sayede hem siz hem de o rahat bir uyku çekebilirsiniz.
Bebek Geceyle Gündüzü Nasıl Ayırt Eder?
Bebekler ilk aylarda gece ve gündüz ikişer saatlik dilimler halinde uyurlar. Gündüz uyanık kalıp gece daha uzun dilimler halinde uyumaya alışmaları 3 aydan 6 aya kadar sürebilir. Ancak bu alışkanlığı kazanmaları için ailenin de özen göstermesi gerekir.
Eğer aile gece geç saate kadar yüksek sesle televizyon izliyor, sabahleyin geç saate kadar uyuyorsa bebeğin bu düzeni öğrenmesi zorlaşır.
Bebekler tabi bir şekilde akşam güneş battıktan sonra uyumak isterler. Ancak birkaç saat uykudan sonra uyandıklarında, anne ve babanın uyanık olup bir şeyler yiyip içtiklerini, sohbet ettiklerini görünce tekrar uykuya dalmak istemezler.
Bazı anneler özellikle bebeklerini geç uyuturlar ki geceleyin uyanmasın. Halbuki bebekler geç uyutulsa da yine aynı saatte uyanırlar. Ancak hem anne hem bebek geç yattıkları için derin uykuya dalıp dinlenme fırsatı bulamamış olurlar, bu yüzden daha gergin olurlar.
Halbuki akşam zamanında yatan anne gece sakin bir şekilde bebeğiyle ilgilenir. Onu besler, sever, bakımını yapar. Bebek de rahatlayıp tekrar uykuya dalar. Sabah da dinlenmiş olarak uyanır ve gün boyunca oyunlarını neşeyle oynar, yorulur. Böylece gündüzü geceyi öğrenme imkanı bulur.
Bebeklerin gece gündüz farkını öğrenmesi için sabahları perdeleri açıp eve gün ışığının dolmasını sağlayabilirsiniz. Gündüzleri belli bir düzeniniz geceleyin sessiz ve ışıksız, uykuya uygun bir ortamınız olursa bebek gece gündüz farkını kavrar.
Bebeğim Sabahları Çok Erken Uyanıyor
Bebeklerin sabah altı-yedi gibi erken saatlerde uyanması normaldir. Ancak anne bu saatte uyanma alışkanlığına sahip değilse bundan rahatsız olur.
Halbuki bebeğin düzeni tabiatın düzenine uygundur. Güneş doğmuş, gün başlamıştır. İnsanoğlu gece oturup sabah uyuma adetini çıkardığı için bebeğin de buna uyması beklenmektedir.
Anne babalar akşamları düzenli bir saatte uyurlarsa bebeğin uyanmasından rahatsız olmazlar. Bebek ağlamıyorsa, beşiğinin içinde oynuyor ve oyalanıyorsa uyanmasına sinirlenmemeli ve uyutmaya çalışmamalıdır. Aç ise doyurup, bakımını yapıp, kendi kendine oynamaya bırakabilirsiniz. Ağlıyorsa o zaman yanınıza kalkıp işlerinize bakın, bebeğiniz öğle uykusuna yattığında siz de bir kaylule (öğle uykusu/Peygamberimizin sünnetidir) yapın.
Sakin olun, bebeğinize sevgi gösterin, ona uyum sağlayın. Gergin olmanız onu da gerginleştirir. Her ikinizin de uykuya dalmasını ve rahatlamasını engeller.
Bebeğin Hiç Uyumuyor!
Bazı anneler “Bebeğim hiç uyumuyor. Saatlerce ayağımda veya beşikte sallıyorum yine de gözünü kapatmıyor. Sinirlenmemek elimde değil.” diyebilir.
Bazı bebeklerin sindirim sisteminden kaynaklanan sancıları olabilir. Bazılarının mide kapakçığı sebebiyle yediği gıdalar boğazına gelip kusmasına sebep olabilir. Bu ve buna benzer sağlık sorunları bebeğin rahatlayıp uykuya dalmasını engelleyebilir.
Sağlık sorunlarını bir çocuk hekimiyle görüşüp çözmeye çalışmalısınız. Bebeğin kilo artışını ve gelişimini takip etmeli, sağlık problemi olup olmadığını izlemelisiniz.
Sağlık problemi olmadığı halde uyumak istemeyen bebekler, çoğu zaman anneden ayrılmak istemediği, onun tarafından sürekli kucakta tutulmak, sallanmak istediği için uykuya dalmaz. Buna ayrılma problemi diyebiliriz. Özellikle çalışan annelerin bebekleri, o uykudayken anne onu bırakıp işe gittiği için uykuya dalmak istemezler. Çünkü uyumak demek anneden ayrı düşmek demektir.
İlk dört yaş boyunca çocuğun anneyle beraber olması esastır. Çocuk annenin işe gittiğini, geri geleceğini bilse bile anneden ayrı geçirdiği sürece huzursuzdur. Hele ilk iki yaş boyunca bebek kendisini annesiyle bir bütün gibi görür. Ondan ayrı olmak onun için işkencedir.
Ev hanımı olan anneler de bebekleriyle gündüz yeterince ilgilenmeli, sadece hırçınlık yaptığı zamanlarda kucağına alıp sallamamalıdır.
Aslında bebekleri sallayarak uyutmaya alıştırmamalıdır. Kendi kendine uyuyan bebeklerin çoğu, buna kendiliğinden alışmışlardır. Annelerin onları uyutmak için aşırı çaba göstermesi, bebeğin uyumaya direnmesine sebep olur.
Bırakın Uykusu Gelsin
Bebekler kendi hallerine bırakıldıklarında tabi bir şekilde uykuları gelir. Bunu onun gözlerini ovuşturmaya başlamasından anlarsınız. Bebeğin uykusunun geldiği saatleri gözleyin, o saatler yaklaşırken beslenmesini ve bakımını yapın.
Bazı bebekler düzenlerine aşırı düşkündürler. Misafir gelse, gezmeye gitseler, günlük düzenleri hafifçe bozulsa huzursuz olurlar. Bu durumda onları rahatlatmak gerekebilir.
Mesela uykuya dalma öncesi ılık bir banyo yaptırmak rahatlatıcıdır. Özellikle sıcak yaz günlerinde suyla oynayıp serinlemesini ve gerginlikten kurtulmasını sağlar.
Uzun kış gecelerinde ise üstünü değiştirmek, sevdiği bir oyuncağına sarılıp ninni söylemek uyku öncesi sakinleşmesine yardımcı olabilir.
Onu her akşam aynı düzene alıştırın. Rahat edeceği bir pijama giydirip beşiğine koyun. Sizden ayrılmak istemezse yanı başında durup ninni söyleyebilirsiniz. Kısa süreliğine kucağınıza alsanız da sevdikten sonra tekrar yatağına bırakın.
Uykuya dalarken huysuzlanıyorsa küçük pışpışlarla yanında olduğunuzu hissettirebilirsiniz. Eninde sonunda uyuyacaktır. Sallayarak sersemletmenize gerek yoktur.
Ayşe Kır