* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi  (Okunma sayısı 492 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi
« : Mart 14, 2018, 07:40:06 ÖÖ »
Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerin diş çıkarma dönemi genellikle ağrılı, sıkıntılı bir dönemdir. Anneler bu dönemde çocuklarının iştahının azalmasından, kilo kaybından ve huysuzluk etmelerinden şikâyet ederler.

Bebekler ortalama 6 ila 8 aylıkken ilk dişlerini çıkarırlar. 3-4 aylıkken ilk dişini çıkaran bebekler de olabilir. Çoğunlukla ilk çıkan diş alt çenede iki orta kesici diştir. Bunu üst çenede iki orta kesici diş izler. Bu ortadaki dişleri iki yan dişler takip eder. İlk sekiz dişin çıkması 1 yaşını dolduruncaya kadar sürer.

1 yaş ile 18 ay arasında alt ve üst çenelerde sağ ve solda birer azı dişi çıkar. Köpek dişleri ile ikinci azı dişlerinin çıkması iki yaşını bulur. En geç 3 yaşına kadar tamamlanan bu ilk dişlere süt dişi adı verilir.

Diş çıkarma süreci birçok bebek ve anne için sıkıntılı bir süreç olabilir. Özellikle öndeki dişlerin çıkması sırasında bebeğin salyası fazlalaşır. Bu dönemde bebeğe, astarlı bir önlük takmak uygun olur. Böylece bebeğin yakasının ıslanması önlenir.

Bebekler kaşınan diş etlerini, elleriyle kaşımaya çalışır. Elleri sürekli ağızlarındadır. Anneler bebeklerinin eline dişlerini kaşıyabileceği bir şeyler vermelidir.

Bebeğin diş etleri aynı zamanda ağrılı ve ateşlidir. Bu sebeple eline verilen nesnenin bir süre buzdolabında soğutulmuş olması rahatlatıcı olabilir. Mesela emzik veya biberon ağzını buzlukta soğutarak vermek faydalı olabilir.

Bebeğe dolapta soğutulmuş havuç veya elma gibi sert, dayanıklı meyveler de verilebilir. Ancak bebeğin eline böyle koparabileceği şeyler verildiği zaman dikkatli olunmalıdır. Bunlardan koparacağı parçaların boğazına kaçmaması için bebek daima gözetim altında tutulmalıdır.

Bilhassa nefes borusuna kaçmaması için bebek oturtulmalıdır. Yatar vaziyetteyken bebeğin eline yiyecek vermek uygun olmaz.

Böyle yiyecekleri ince temiz bir tülbent veya file içine koyarak verirseniz parça kopup nefes borusuna kaçması engellenmiş olur.

Bebeğin diş etlerini serinletmek için bazı jeller kullanılabilmektedir. Bunların yerine alternatif olarak, içine bir damla karanfil yağı damlatılmış zeytinyağı tavsiye edilmektedir. Bebeğin diş etleri bu karışımla ovuşturulursa acısı uyuşur ve daha az ağrı hisseder.

Diş Çıkarma Döneminde Beslenme

Dişlerin tamamı çıkıncaya kadar bebeklerde huzursuzluk belirtileri görülmesi normal kabul edilir. Bebeğin diş etleri hassas olduğu için genellikle iştahı kaçar, yemek istemez. Anneler bebeğe çok soğuk olmamak şartıyla serinletici, ferahlık hissettirici yiyecekler vermelidir.

Diş etinin yarılıp ilk dişin çıkmasına kadar diş etlerinde kızarıklık, kaşıntı ve ateş gibi belirtilerin görülmesi 1-2 ay kadar sürebilir.

Bu dönemde çoğu zaman bebeklerin iştahı azaldığı için kilo artışı azalır. Uykusuzluk ve huzursuzluk hali de kilo artışını azaltabilir.

Bebeğin diş çıkarma dönemi boyunca emzirilmesi çok önemlidir. Çünkü bebek başka gıdalardan yeterince faydalanamaz. Anne sütü ise onun için zahmetsizce gıda alacağı ideal bir besindir. Ayrıca anneyi emmek bebeği rahatlatır ve uyku verir. Çünkü anne sütünün içinde doğal ağrı kesiciler bulunur.

Emme hareketi bebeğin diş etlerine de faydalıdır. Bebek hem acısını unutur, hem diş etlerini rahatlatmış olur. Yaptığı emme hareketleri sırasında da diş etine doğal olarak masaj yapılmış olur.

Anne sütü almayan bebeklerin diş çıkarma süreci daha sıkıntılıdır. Bu süreçte annenin bebeğini tabii ve besleyici gıdalarla beslemesi gerekir. Anne sütünün yerini alabilecek bir gıda bulmak çok zordur. Hem besleyici, hem tadı hoş, hem hazmı kolay bir gıda bulmak gerekir.

Bir yaşına doğru bebeğe tuzu çok az olmak şartıyla, köfte, tavuk eti gibi yiyecekler verilebilir. Bebeğin diş çıkarma döneminde yeterli vitamin ve mineralleri alması için iyi beslenmesi gerekir.

Ne Zaman Doktora Götürelim?

Diş çıkarma süresinde, iştahsızlık, uykusuzluk, ateş gibi belirtilerin görülmesi normaldir. Bunun için doktora götürmek gerekmez. Ancak bu belirtiler bazen gerçek bir hastalığın fark edilmesini zorlaştırabilir. Bu sebeple çocuğun ateşine ve diğer belirtilerine dikkat etmelidir.

Bebeğin diş etlerinde, yanaklarında kızarıklık ve ateş olması normaldir. Ama vücudunda da ateş varsa bu bir hastalık belirtisi olabilir. Evde derece bulunuyorsa bebeğin ateşini koltuk altından ölçerek ateşi olup olmadığına bakmalıdır.

Bazen bebekler hissettikleri ağrıdan dolayı yanaklarına veya kulaklarına vurabilirler. Bu diş eti içindeki basıncın yanak ve kulağa yayılmasından dolayı olabilir. Ancak bazen bebeğin gerçekten kulağı ağrıyor da olabilir. Anne bebeğin diş etini ve kulağını kontrol ederek ağrının hangisinden kaynaklandığını anlamaya çalışmalıdır. Eğer anlayamıyorsa o zaman doktora başvurabilir.

 


* BENZER KONULAR

Çoban Deyip Geçmeyelim 2 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:04:55 ÖÖ]


Çoban Deyip Geçmeyelim 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:57:14 ÖÖ]


Yabancılaşmadan Değişmek ve Gelişmek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:44:43 ÖÖ]


Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 8 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:34:29 ÖÖ]


O insanı Yetiştiremezsek 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:25:16 ÖÖ]


Mutluluğun Sırrı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:12:56 ÖÖ]


Murada Ermek İçin Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:07:00 ÖÖ]


Bize Kalana Bakın Siz Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:02:09 ÖS]


Âlemler O’na Hayran Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:34:39 ÖS]


Dünya Nedir Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:25:53 ÖS]


Gönül Allah (CC) 'ta Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:22:44 ÖS]


İmani olgunluğun sırrı - Teslimiyet Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:15:04 ÖS]


İnsanın Manevi Yapısı (Ruh, Kalb, Akıl ve Nefs) İle İlgili Meseleler Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:06:24 ÖS]


Esat Kabaklı - Sürgün - 320 KBPS Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 04:50:26 ÖS]


Ozanlardan Single Eserler - Karma 320 kbps Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:20:38 ÖS]


Esat Kabaklı - Oğul Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:07:15 ÖS]


Ehl-i Beyt ve Kerbelâ Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:49:31 ÖÖ]


Filistin’in Tarihçesi Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:42:17 ÖÖ]


Cennetlik Kadınlar 3 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:10:52 ÖÖ]


Cennetlik Kadınşar 2 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:06:00 ÖÖ]