Bebeğimizin Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendirebiliriz
Sindirim sistemi sağlıklı olan bebek, mutlu olur. Bebeklerde sindirim sistemi sadece fiziksel değil duygusal olarak da çok önemli bir yere sahiptir.
Vücuttaki mutluluk hormonu serotoninin %5'i beyinden salgılanırken, %95'inin bağırsaklarda bulunduğunu artık biliyoruz. Sağlıklı gelişen bir sindirim sistemine sahip bebeklerde sindirim sıkıntıları daha az görülür, optimum büyüme ve gelişme sağlanır, güçlü bir anne-bebek ilişkisi kurulur. Böylece hem bebeğin hem de annenin yaşam kalitesi olumlu yönde etkilenir. Anneye, bebeği ile farklı aktiviteler yapması ve kaliteli vakit geçirmesi için enerji ve motivasyon sağlar.
Günümüzde çok fazla bebek uyku problemi yaşıyor.
Bebeğin sindirim sisteminin rahat olması ağlamayı azaltır, bebeğin daha rahat bir uyku düzenine sahip olmasına yardımcı olur. Düzenli uyku sayesinde bebeğin duygu durumunda ciddi şekilde pozitif gelişme sağlanır. Sindirim sisteminin sağlığı için en önemli rol beslenmededir.
Tabii ki zamanında doğmuş sağlıklı bir bebeğin beslenmesinde tercih edilecek tartışmasız en üstün, en ideal besin anne sütüdür. Anne sütü içeriği bakımından gelişmekte olan bebeğin sindirim sistemine uyumludur.
Anne sütü alan bebeğiniz, sindirim sorunlarıyla uğraşmadığı için iletişime daha açık olur. Daha iyi sosyalleşir, daha az ağlar ve yaşam kalitesi artar.
Anne sütü yetmediğinde anneler hekimlerine danışarak, bebeklerinin ayına uygun devam sütünü verebilir ve en son yeniliklerden fermantasyon teknolojisiyle üretilmiş devam sütleri tercih edilebilir. Fermante ürünler sindirim sistemini düzenlemeye yardımcıdır. Sindirim sistemi düzenli olan bebekler rahat, keyifli ve huzurlu olurlar.
Bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirme yolları
Kış ayları geldiğinde bebekli ailelerin en büyük endişesi soğuk havalardır. Havaların soğumasıyla beraber hastalıklar ve salgınlar bebekler için tehlike oluştururken, aileler bebeklerini kalabalık ortamlara sokmaktan çekinir. Bu noktada hastalıklardan korkmak ve bebeğinizi gereğinden fazla koruyup kollamak yerine onun bağışıklığını destekleyerek keşfetmesine izin verin. Bağışıklığın desteklenmesinde ise beslenme çok büyük rol oynuyor.
Doğumdan itibaren, bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini sağlayan en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Prebiyotikler, anne sütünün en önemli bileşenlerindendir. Prebiyotikler bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını artırarak, bebeğin tüm sağlığını olumlu şekilde etkiler. Bağırsaklarımızdaki faydalı bakterilerle bağışıklık sisteminin savaşçı hücreleri devamlı bir iletişim halindedir. Bu yararlı bakteriler ile bağırsak florasının sağlıklı şekilde gelişmesi bebeğin bağışıklık sistemi üzerinde önemli rol oynamaktadır.
Dolayısıyla anne sütünün içerisindeki prebiyotiklerin bağışıklık sistemi üzerinde önemli etkileri vardır.
Bununla birlikte anne sütü içeriğinde antikorlar ve diğer önemli bileşenler de bebeği enfeksiyonlara karşı korur.
Bu doğrultuda bebeğinizin güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması için ilk 6 ay tek başına olmak üzere, en az 1 yaşına kadar anne sütüyle beslenmesi önemlidir.
Anne sütü eksikliğinde ya da yokluğunda bebeğinizin bağışıklığını desteklemek için devam sütlerini kullanabilirsiniz. 6. aydan sonra ek gıdalarla birlikte bebeğinizi ağırlıklı olarak anne sütü veya devam sütü ile beslenmeye devam etmelisiniz.
Bunun dışında,
- Düzenli uyku yine bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kış da olsa bebekleri dışarıya çıkarmak ve temiz hava almalarını sağlamak önemlidir.
- Aşırıya kaçmamak şartıyla bebeğinizin günlük bakımında hijyenine de dikkat etmeyi ihmal etmeyin.
Ancak çok aşırı hijyenin bebeklerin savunma sistemlerinde yarar yerine zararlı etkilerinin olduğunu unutmamak gerekir.
Tüm bunların yanı sıra, bebeklerin sigara dumanına ve çevresel kirliliğe maruz kalıyor olması bağışıklık sistemlerini olumsuz etkilemektedir. Aşılarının düzenli ve ayına uygun olarak uygulanması sağlıklı bir bağışıklık geliştirmesi için son derece önemlidir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aylin Şimşek.