* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: BEBEKLERDE UYKUN PROPLEMİ 1  (Okunma sayısı 562 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
BEBEKLERDE UYKUN PROPLEMİ 1
« : Nisan 02, 2018, 09:22:12 ÖS »
BEBEKLERDE UYKUN PROPLEMİ  1

Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

Uyku, Allah-u Zülcelâl’in bizlere verdiği nimetlerden biridir. Günümüzde uykunun hem beden, hem beyin için bir yenilenme ve şifa kaynağı olduğu anlaşılmıştır. Uykuda hormon düzeyi dengelenir, sindirim sistemi çalışır, bağışıklık sistemi devreye girer, hücre yenilenmesi hızlanır ve vücudumuz adeta yeniden yapılandırılır. Özellikle, bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesinde uykunun önemli bir yeri vardır.

Çocukların beyin gelişimi için 0-3 yaş arasındaki dönemin büyük önemi vardır. Beyin gelişiminin % 80'i bu dönemde tamamlanır ve beyin ölçüsü neredeyse yetişkinlikteki büyüklüğe ulaşır.

Bebek beyni doğum sırasında erişkinlikte ulaşacağı boyutunun % 30'u kadardır. En hızlı gelişimi ilk üç yaşa kadar gösteren beyin, bu dönemin sonunda neredeyse yetişkinlikte ulaşacağı boyuta yaklaşır.

Bebeklerin beyin gelişimi için iki faktör çok önemlidir.

1- Bebeğin uyanık geçirdiği dönemde ilgi sevgi görmesi, oyun oynaması ve böylece uyaranlar alması.

2- Bebeğin derin uyku sırasında bu yaşadığı deneyimlerini beyinde kaydetmesi.

Bebeğin zihinsel gelişiminin hızlanması için kaliteli ve kesintisiz gece uykusuna ihtiyacı vardır. Uykunun çeşitli evreleri vardır. REM (Rapid Eyes Movement) uykusu denilen evre, beynin aktif olduğu bir dönemdir. Bebeğinizin gözleri kıpırdanıyorsa, hızlı nefes alıp veriyor, ağız hareketleri yapıyor veya gülümsüyorsa bebek REM uykusundadır. Rüyalar bu dönemde görülür.

Bebek uyurken, uyanıkken edindiği bilgi ve deneyimleri organize ederek beynine kaydeder. Bu sırada beyinde nöronlar arası bağlar oluşur ve güçlenir.

Bebeğin beyin gelişimi için, derin ve kesintisiz uyuması önemlidir. Bebeğin uykusu sık sık bölündüğünde bebek uykusunu alamaz, çevresine ilgi duymaz ve öğrenme güçlüğü gelişir.

Uykusunu yeterince alamayan bebeklerin huzursuz olduğunu anneler de bilir. Çocuk sebepsiz yere ağlar. Keyifsiz olur. Oyun oynamaz, ilgisini hiçbir şeye yoğunlaştıramaz. Genel olarak uyumsuz ve hırçındır.

Uykusunu alamamak, bebeğin vücut sağlığı ve gelişimi için de zararlıdır. Çünkü büyüme hormonları da uykuda salgılanır. Normalde hava karardığı zaman beyinde ve vücudumuzda uyku getiren melatonin hormonu salgılanır. Bu hormon, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hipofiz bezinin daha fazla büyüme hormonu salgılamasını sağlar. Kısacası, eskilerin tabiriyle “Bebekler uyuyarak büyür.”

Bebeklerin uyumaması zaten anneler için de başlı başına bir sorundur. Çünkü uykusunu almayıp huysuzluk eden bir bebek anne için çok yorucudur. Bu sebeple hem anne hem de bebek için iyi bir uyku düzeni oturtmak çok önemlidir.

Bebekler Ne Kadar Uyur?

Yenidoğan yani ilk bir ayın içindeki bebekler, ortalama 16 saat uyurlar. Ama her bebek aynı değildir. Günde toplam 11-18 saat uyumaları normal sayılır.

4 aylık oluncaya kadar bebeklerin hem gece hem de gündüz sık sık uyandığı görülür. Geceleyin daha çok uyuyup, gündüz uyanık kalmayı öğrenmeleri zaman alır.

Bebeklerin sık sık uyanmasının sebebi, acıkmalarıdır. Sık sık beslenmeye ve temizlenmeye ihtiyaç duyarlar. Ayrıca bebekler anne rahminde gece gündüz farkı olmadığı için, dünyadaki gece ve gündüz düzenini bilmezler.

4 aydan itibaren bebeklerin emzirilme sıklığı azalır ve gece uykusu süresi artar. Ancak bazı bebeklerde gece uyuyamama veya sık sık uyanma problemi uzun süre devam eder. Bu da annenin hayatını çok zorlaştırır.

Neden Uyumuyorlar?

Bebeklerin çoğunluğu 3 ila 6 ay arasında gece ile gündüzü öğrenirler. Gece kesintisiz uykuya geçmeleri 6 ay ile 8 ayı bulabilir. Ancak bebeklerin yaklaşık % 20-30'unda uyku problemi görülür. Bu bebekler uykuya dalmakta güçlük çekerler. Tam uyudu dediğiniz sırada uyanırlar.

Aslında bebekler çok uyusalar da, bizim anladığımız manada derin uyumazlar. Çünkü uykularının büyük bir kısmını hafif uykuda geçirirler. Toplam uykularının hafif uyku evresinde geçirdikleri kısmı yetişkinlere oranla 2 kat fazladır.

Bir bebek en az 20 dakika, çoğu zaman da daha uzun bir süre hafif uyku evresinden sonra derin uykuya geçebilirler. Anneler bebeği kucaklarında uyuturlar ama tam yerine koydukları sırada bebek uyanır. Çünkü henüz bebek derin uykuya geçmemiştir. Bebeğiniz derin uykuya geçtiğinde kolları gevşeyecek, nefesleri düzene girecektir.

Bebek hafif uyku sorasında uyanınca tekrar uykuya dönmekte zorluk yaşayabilir. Birçok bebek, karnı aç olmadığı veya altı temiz olduğu halde ağlar ve huysuzlanır. Çünkü uykusu vardır, rahatsızdır ama nasıl uyuyacaklarını bilmez. Bu sebeple bebeği uyku düzenine alıştırmak gerekir.

Bebeklerin gece uykusu düzenine alışması için, akşamları evin fazla aydınlatılmaması iyi olur. Bunun için bilhassa bebeğin odası loş olmalıdır.

Geceleri uyanan bebekleri emzirirken de mümkün olduğu kadar ışık yakmamaya çalışın. Böylece geceyi öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca bebeğin odasının zemini halı ile kaplı olursa sessizliği sağlamak daha kolay olabilir.

Bebekler gece uykusu düzenini öğrense bile gaz sancısı, diş çıkarma, soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklar veya ağrılar sebebiyle uykuya dalmakta zorluk çekebilir. Bebek uyuyamayınca daha da kötü hisseder ve huysuzlanır. Çünkü uyku sırasında bebeğin vücudunda ağrı kesici maddeler salgılanır. Uyuyamayınca ise tam tersi stres hormonları artar ve rahatsızlık hissi yükselir.

Bebeğin bu dönemlerini daha kolay atlatmak için bebeğe bir rahatlama ve uykuya geçiş yöntemleri geliştirmek faydalı olabilir.

Nasıl Uyutmalı?

Bebek büyütürken önemli bir husus, artık o evde bir bebek olduğu için her şeyin ona göre ayarlanmasıdır. Mesela anne babanın gece geç saatlere kadar oturma, yüksek sesle televizyon seyretme gibi alışkanlıkları varsa bu bebeğin bir düzen kazanmasını zorlaştırır.

Oysa bebekler düzenli hayatı severler. Mümkün olduğu kadar her akşam aynı saatlerde onu besleyip, rahat pijamalar giydirip, odasına gitmek ona bir düzen oluşturması için yardımcı olur.

Bebekler kendi hallerine bırakıldıklarında tabi bir şekilde uykuları gelir. Bunu onun gözlerini ovuşturmaya başlamasından anlarsınız. Bebeğin uykusunun geldiği saatleri gözleyin, o saatler yaklaşırken beslenmesini ve bakımını yapın.

Bazı bebekler düzenlerine aşırı düşkündürler. Misafir gelse, gezmeye gitseler, günlük düzenleri hafifçe bozulsa huzursuz olurlar. Bu durumda onları rahatlatmak gerekebilir.

Çocuğun uyanık olduğu saatlerde ilgi görüp, oyunlar oynaması yorulup uykusunun gelmesini sağlar. Anne sadece uyutmak için kucağa almamalı, gün içinde oyunlar oynamalıdır. Uyku saati yaklaşırken banyo yaptırmak veya altını temizleyip üstüne hafif ve rahat bir şeyler giydirmek de uyumasını sağlayabilir.

Bebeğin kıyafeti çok sıkı veya yorganı çok ağır olmamalıdır. Oda sıcaklığı düzenli olursa hafif ve rahat giyinmesi kolaylaşır. Eğer oda sıcaklığı düşük ise kıyafeti bir kat fazla giydirilebilir.

Bebeği hafifçe pışpışlamak, ninni söylemek ve yanına yatmak uykuya geçişini kolaylaştırabilir. Ancak mümkün olduğunca ayakta veya beşikte sallamaya alıştırmamalıdır.

Bazı bebekler hafif bir mırıltı veya ses eşliğinde daha iyi uyumaktadır. Çünkü uykusu çok hafiftir, sessizlik içinde en ufak bir ses bile onu uyandırabilmektedir. Hafif bir sesin devam etmesi, ani seslerin farkedilmesini zorlaştırmaktadır. Ayrıca düzenli mırıltıların sakinleştirici etki yaptığı ve bebeğinizin uyumasına yardımcı olduğu görülmektedir. Bu yüzden ona derin uykuya dalıncaya kadar kısık sesle, Kur'an-ı Kerim, sohbet, ilahi gibi bir şeyler dinletebilirsiniz.

Birçok bebek annesini emerken uykuya dalar. Çünkü anne sütünde bulunan kolesistokinin adlı bir sindirim hormonu, hem tokluk hissi hem de rahatlama hissi verir. Bu hormon sayesinde, emzirme sırasında hem bebekte hem annede rahatlama ve uyku hissi ortaya çıkar.

Yalnız dikkat edilmesi gereken nokta şudur: bu hormon emzirmeye başladıktan on dakika sonra salgılanır. Bundan dolayı bebeğiniz doymadan uyuyakalabilir. Onu hafifçe uyandırıp sütünü sonuna kadar emmesini sağlamalısınız. Böylece sütün son kısmındaki tok tutucu proteinli ve yağlı sütü de emecektir. Bu sayede hem siz hem de o rahat bir uyku çekebilirsiniz.

Bazı anneler, bebekleri geceleyin acıkmaması için yatmadan önce pirinç unundan yapılmış mama yedirirler. Bu doğru değildir. Aksine anne sütüyle beslemek daha doğrudur.

Çünkü anne sütünde bulunan proteinler ve yağlar bebeği daha iyi besleyecek ve tok tutacaktır. Hazmı zor ve peklik yapan gıdalarla beslemek bebeğin rahatsız olup sancı çekmesine sebep olabilir. Anne sütü bebeğin sindirim sistemine en uygun gıdadır.

Bebeğinizin karnı toksa, emzik de rahatlayıp uyumasını kolaylaştırabilir. Bilhassa gaz sancısı olan bebekler aç olmadığı halde rahatlamak için emmek istiyor ama emince de kusuyorsa emzikle sakinleştirebilirsiniz.

Bazı bebekler, annesini emerken veya onun kucağındayken uykuya dalınca, uyandığında da annesinin kucağını ister. O uyurken annesinin onu bırakıp gitmiş olmasından rahatsız olur.

Bebeği daima kucağınızda uyutmayın. Beşiğine yatırıp kendi kendine uyumaya alıştırın. Elbette bazı bebekler buna alışmak istemeyecek, kucağınıza gelmek için direnecektir. Onu kucağınıza alıp ilgilenin, ama sonra tekrar yatağına bırakın.

Bazen bebekler hiçbir ihtiyacı olmasa da annesinin ilgisine ihtiyaç duyar, bunun için kucaktan inmek istemez. Hemen sinirlenmeyin. Sizin gergin olmanız, sert hareketler yapmanız bebeği de huysuzlaştırır.

Bebeğim Geceleri Uyanıyor!

Bebeklerin ilk altı aya kadar geceleri uyanması normal ve hatta gereklidir. Çünkü mideleri küçüktür ve sık sık beslenmeleri gerekir. İlk 1 ay içinde bebek gecede 3-4 defa uyanır. 4. aya kadar gece uyanmaları 1’e kadar inebilir. Anneler bebeğin uyanmasını normal karşılamalı sinirli hareket etmemelidir.

Anneler bebeğin uyuduğu saatleri değerlendirip kendileri de uyumalı veya dinlenmelidirler. Böylece bebek ilgi istediğinde sakin ve dinlenmiş olarak onunla ilgilenebilirler.

Anne yorgun olursa bebeğin uyanıp ağlaması karşısında sinirlenebilir. Bebeğe isteksizce bakım yapar ve hatta sert davranır. Yahut bebeğin sesini duymaz ve iyice hırslanıp çığlık çığlığa ağlayacak kadar ihmal eder. Böyle davranmak büyük hatadır. Çünkü bu şekilde bebeğin uykusu dağılır, bir daha uykuya dönmesi zor olur. Halbuki hafif hafif, aranarak ağladığı dönemde hemen emzirilen bebek tekrar uykuya dalar.

 


* BENZER KONULAR

Çoban Deyip Geçmeyelim 2 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:04:55 ÖÖ]


Çoban Deyip Geçmeyelim 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:57:14 ÖÖ]


Yabancılaşmadan Değişmek ve Gelişmek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:44:43 ÖÖ]


Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 8 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:34:29 ÖÖ]


O insanı Yetiştiremezsek 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:25:16 ÖÖ]


Mutluluğun Sırrı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:12:56 ÖÖ]


Murada Ermek İçin Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:07:00 ÖÖ]


Bize Kalana Bakın Siz Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:02:09 ÖS]


Âlemler O’na Hayran Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:34:39 ÖS]


Dünya Nedir Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:25:53 ÖS]


Gönül Allah (CC) 'ta Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:22:44 ÖS]


İmani olgunluğun sırrı - Teslimiyet Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:15:04 ÖS]


İnsanın Manevi Yapısı (Ruh, Kalb, Akıl ve Nefs) İle İlgili Meseleler Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:06:24 ÖS]


Esat Kabaklı - Sürgün - 320 KBPS Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 04:50:26 ÖS]


Ozanlardan Single Eserler - Karma 320 kbps Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:20:38 ÖS]


Esat Kabaklı - Oğul Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:07:15 ÖS]


Ehl-i Beyt ve Kerbelâ Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:49:31 ÖÖ]


Filistin’in Tarihçesi Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:42:17 ÖÖ]


Cennetlik Kadınlar 3 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:10:52 ÖÖ]


Cennetlik Kadınşar 2 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:06:00 ÖÖ]