BEBEKLERİN UYKU DÜZENİ İÇİN ÖNERİLER
Uyku düzeni problemi, bebekli ailelerin yaşadığı en büyük zorluklardan biri. Ancak bebeğimizi ikinci haftadan itibaren uyku düzenine alıştırabiliriz. Aslında bebekler çok çabuk uyku düzenine alışabilirler. Ancak bu konuda anne ve babanın biraz sabırlı olması geriyor. Bebekler büyüdükçe dış dünya ile tanışacak ve zamanla yaşadıkları ortama alışacaklardır. Dış dünyayı ve gece-gündüzü ayırt ettikçe gece uykuları uzarken gündüz uykuları azalacak ve genellikle kısa-kısa şekerlemeler yapacaklardır. Aslında bebekler kendi uyku düzenlerini ayarlayabilirler, sadece onlara biraz zaman ve fırsat vermek gerekmektedir. Eğer sabırlı olursanız, bebeğinizin uyku saatleri giderek düzene girecektir. İşte Çekmeköy2023 dergisinden bebeklerin sağlıklı uyku düzeni için öneriler…
15 ÖNERİ…
1. Gün içerisinde sık sık kucağınıza alarak dış dünyanın farklılıklarını algılamasını sağlayın.
2. Gün içerisinde olabildiğince uyanık tutmaya çalışın.
3. Uyumadan önce mutlaka besleyin.
4. Uyku öncesi ılık bir banyo yaptırın.
5. Uyku vakti ev içinde ani değişimlerden kaçının (Birden yüksek sesle televizyon açmak ya da ani hareketlerde bulunmak).
6. Derin uykuya geçişini takip edin. Bunu ağız ve burun hareketlerinden anlayabilirsiniz.
7. Gece uykularında olabildiğince sakin bir ortam sunmaya çalışın.
8. Uykusu geldiği sırada yaptığı vücut hareketlerini takip edin ve anlamaya çalışın.
9. Gece uykularında odasına götürün, ışığı kapatın ancak kapısını yarı açık bırakın.
10. Pijama giydirme, ninni söyleme ya da hafif bir müzik… Uykuya gidişi törensel bir havayla bebeğinize yaşatmanız onun uykuya hazırlanmasını ve daha çabuk uyumasını sağlar.
11. Bebeğinizi istemediğiniz bir şeye zorlamanız ya da sert hareketlerde bulunmanız onu huzursuz eder. Bu tarz yaşanabilecek anlaşmazlıkları mutlaka uyku öncesi çözün.
12. Ağlayarak uyanma durumunda yumuşak bir şekilde konuşarak, sakinleştirerek tekrar uyumasını sağlayın.
13. Evdeki ritüellerinizi çok fazla bozmamaya çalışın.
14. Bebekler, uyku düzenine çok çabuk alışırlar. Olabildiğince rahat olun, onları zorlamayın.
15. Gözlemlerinize göre uyku saatlerini belirleyin. Bir takvim oluşturun. Bu saatler sizin istediğiniz saatler değil, çocuğun doğal vücut ritminin belirlediği saatler olmalıdır.