Hamilelikte Obezite – ŞİŞMANLIK
Obez, yani aşırı kilolu olmak, sizin için olduğu kadar bebeğiniz için de bazı komplikasyonlara davetiye çıkarabilir. Bu risklerle, hamilelik sürecinde de, doğum sırasında veya doğumdan sonraki süreçte de karşılaşabilirsiniz.
Obez olup olmadığınızı belirlemenin en iyi yolu, beden kitle endeksinizi hesaplamaktan geçer. Her ne kadar kilonuz, yaşınıza, cinsiyetinize, aldığınız kültüre ve tüm bunların sizde nasıl anlam bulduğuna göre değişiklik gösterse de, beden kitle endeksi ile kilonuzu tarafsız bir yolla ölçmüş olursunuz. Bunun için hesap¬lama yöntemi şöyledir: Doğum öncesi kilonuzu, boyunuzun metre cinsinden karesine bölün. Örneğin, boyunuz 1 m. 60 cm. ve doğum öncesi ağırlığınız 53 kg. olsun. Bu durumda hesaplamayı şöyle yapıyoruz:
1,6 x 1,6 = 2,56 53/2,56 = 20,7
Bu hesaba göre beden kitle endeksiniz 20,7’dir.
Sağlıklı bir beden kitle endeksi 20 ile 25 arasında olmalıdır. Endeksi 20’nin altında çıkanlar düşük kilolu, 25’in üzerinde çıkanlar da aşırı kilolu, yani obez olarak tanımlanacaktır.
Gebelikte Obezitenin Riskleri
Gebelik boyunca her kadın birtakım risklerle karşılaşabilir.
Ama obeziteniz varsa, komplikasyonlarla karşılaşma olasılığınız artar. Kilonuz ne kadar yüksekse riskiniz de o kadar yüksek olur. Obezitesi olan bir kişi şu risklerle karşılaşabilir:
Hamilelikte:
• Gestasyonel diyabet: Gebelik diyabeti demek de mümkün
• Preeklampsi: Gebelikte tansiyon yükselmesi ve idrarla protein kaybı ile seyre¬der
• Bebeğin gelişiminde anormallik
• Uyku apnesi: Uyku esnasında horlama ve ardından nefes durması ile seyreder
Doğum sırasında:
• Doğumun ilerlememesi ,
• Bebeğin omuzlarının doğum kanalından geçememesi
• Bebeğin kalp atışlarını takip etmekte güçlük
• Doğum sırasında ağrının azaltılmasında güçlük
• Acil sezaryenin gerekli görülmesi
• Sezaryene bağlı artmış komplikasyonlar
Doğumdan sonra:
• Yara enfeksiyonunun sık görülmesi
• Kan pıhtılarının oluşması: Sezaryenden sonra sık görülür
• Doğum sonrası depresyonu
Gebelik Takibi
Obezite sorununuz varsa gebeliğiniz boyunca siz ve bebeğiniz hekiminiz tarafından yakından takip edilecek demektir. Sizde gestasyonel diyabet gelişme riski¬nin yüksek olduğunu belirtmiştik. Bu durumu değerlendirmek üzere 26. haftada şeker yükleme testi yapılacaktır.
Diyabet gelişmişse, doktorunuz sizi muhte¬melen bir endokrinoloji uzmanı ile birlikte izlemek isteyecektir.
Uygun bir diyet ve egzersiz programı ile yükselen kan şekeri seviyeleriniz düşürülmeye çalışılacaktır. Gerekirse insülin kullanmanız önerilecektir.
Doğum ve Sonrası
Obezitesi olan bir gebeye sezaryen yapmak da birtakım güçlükleri beraberinde getirmektedir. Bu gebelerde epidural ya da spinal anestezi genellikle yeterli ağrı kontrolünü sağlayamamaktadır. Gebeye ameliyat masasında pozisyon vermek ve sezaryen yöntemini uygulamak kolay olmamaktadır. Tüm bu güçlüklere rağ-men obez gebeler genellikle doğum yöntemi olarak sezaryeni tercih ediyor. Sizin ve bebeğiniz için en doğru yöntemi doktorunuz belirleyecektir. Bebeğiniz doğduktan sonra onu emzirmek için hiçbir engeliniz yok. Aksine emzirmek, bebeğinizde çocukluk çağı obezitesinin gelişme olasılığını aza indirger ve elbette ki onu enfeksiyon ve alerjilerden korur. Emzirmek, aynı zamanda si¬zin de kilo vermenizi kolaylaştıracaktır.