ÇİÇEKLER HAKKINDA BİLGİ
ÇİÇEK evin en tabii süsüdür. Tabiatın bir parçası olan insan, ondan ne kadar ayrılsa, kendisini taş duvarlar arasına ne kadar kapasa gene tabiata bağlıdır, ruhu da daima tabiatla temasta kalmak ister. Onun için, yeşillik, çiçek hasreti ev içinde hele apartmanların yerden ilgisi gittikçe uzaklaşan yüksek katlarında daha da artar. Bu bakımdan, bahçeli bir evde oturmuyorsak, bulunduğumuz apartman katında gözlerimizin tabiat manzarası ihtiyacını, hiç olmazsa, saksılarda yetişebilen yapraklarla, çiçeklerle, daha olmazsa, bir iki vazo dolusu koparılmış çiçekle karşılamaya çalışırız.
Saksıda yetiştirilecek çiçekler, çoğunlukla, küçük boydadır. Bunlardan birçoğu bahçede de yetişir: Kü peçiçeği, çuhaçiçeği, sardunya, ıtır gibi. Buna karşılık gül, hatmi, ka sımpatı, kartopu gibi, boy alan, budanması gereken çiçekli bitkiler, gerek çok yer kaplaması, gerekse ya şama şartlan bakımından, ev için de, saksıda yetiştirilemez. Kuşkon maz, camgüzeli, begonya, tavşanku lağı (siklamen) gibi nazik çiçekler ise yalnız saksıda, ev içinde yetişebilir.
içeride yetiştirilecek çiçekler için ilk önce, boyuna göre, ileride va racağı gelişmeyi göz önünde bulun durarak, büyük, ya da küçük bir saksı alınır, Dibine, köklerin çürümemesi için, bir iki çakıltaşı, kiremit kırığı, tuğla parçası konur. Sonra çiçeğin istediği cins toprak seçilir. Bu, çoğunlukla, funda toprağı, ya da humuslu bir topraktır. Gene çiçeğin emsine göre, bu toprağa yaprak çürükleri, iyice çürümüş gübre, biraz da tatlısu kumu karıştırılır. Bitki boy atacaksa, gövdesi narinse, dikilirken yanma destek olmak üzere, ince bir değnek de saplanır, gövde buna, gevşekçe, bağlanır. Bitki boy attıkça bu bağ daha yukarı alınır.
Her çiçeğin güneş, su, hava ihtiyacı değişiktir. Ona göre, saksı ya pencere içine, güneşe, ya da serin bir yere konulur. Yalnız, bitkinin her yanının eşit ölçüde güneş, ışık alabilmesi için, saksı sık sık çevril-melidir. Bol hava, güneş istiyen çiçekler, yazın, saksısiyle birlikte, bahçeye, prencere önüne, balkona çıkarılmalı, soğuk havalarda ise içeri alınmalıdır.
Ev içinde bulundurulan saksıların altına bir tabak konur, sulanınca topraktan süzülen su saksının deliğinden tabağa toplanır. Az su istiyen bazı çiçekler üstünden sulanmaz, tabağa doldurulan su ona yeter; toprak kurudukça tabaktaki suyu yavaş yavaş emer.
Saksılar kalorifere, sobaya çok yakın yerlere konulmamalıdır. Sularken suyu toprağın bir noktasına değil, gezdire gezdire, bütün toprağa vermelidir. Bitkinin yapraklan ara sıra, örselemeden, ıslak bir bezle silinmeli, ayrıca, çiçeklerin tozdan, dumandan korunmasına dikkat etmelidir.