* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Bir Müslüman Olarak İnsanlara Karşı Nasıl Davranmalıyız  (Okunma sayısı 229 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı KOYLU

  • *****
  • İleti: 2419


Bir Müslüman Olarak İnsanlara Karşı Nasıl Davranmalıyız

Herkes çevresinde ve işyerinde çeşitli karakterde insanlarla karşılaşıyor. Bir müslüman olarak onlara karşı hareketlerimizi bilmemiz gerekir. İmam-i Gazalî hazretleri insanları dört kısma ayırmaktadır:

1- Yiyip içmek ve zevk etmekten başka bir şey bilmeyenler.

2- Şiddet, zulüm ile hareket edenler.

3- Hile ile etrafındakileri aldatanlar.

4- Güzel ahlâk sahibi olan, gerçek müslümanlar.

Unutmamak gerekir ki, her insanın kalbinden Allahü teâlâya giden bir yol vardır. Bütün mesele, bu yoldan İslâm nurunun insanlara ulaştırılmasıdır. O nuru kalbinde hisseden bir insan, hangi kısımdan olursa olsun, yaptığı kötülüklere pişman olur ve doğru yolu bulur.

Eğer bütün insanlar, islâm dinini kabul etseler, dünyada kötülük, hile, savaş, anarşi ve zulüm kalmazdı. Bunun için, tam ve mükemmel bir müslüman olmaya gayret etmek ve müslümanlığın esasını ve inceliklerini izah ederek, ve kendimiz de yaşayarak bütün dünyaya yaymak, herkesin boynuna düşen bir borçtur. Bunu yapmak cihad olur.

Hangi dinden olursa olsun bütün insanlara, Kuran-ı kerimin emrettiği şekilde, daima tatlı dil ve anlayışla hitap etmelidir. Müslüman olmayanın yüzüne karşı, kâfir, dinsiz diyerek, onun kalbini incitmenin günah olduğu, böyle söyleyenin cezalandırılması gerektiği, fıkıh kitaplarında yazılıdır. Maksat, herkese islâm dininin yüceliğini anlatmaktır. Bu cihad da, ancak tatlı dille, sabır, ilim ve imanla olur.

Bir kimseyi bir şeye inandırmak isteyenin önce kendisinin ona inanması şarttır. Mümin ise, hiçbir zaman sabrını kaybetmez ve inandığını anlatmakta zorluk çekmez. İslâm dini kadar, açık ve mantıki hiçbir  din yoktur. Bu dinin esasini anlayan, herkese bu dinin biricik hak din olduğunu kolaylıkla ispat edebilir.

Kâfir olmak, yani Müslüman olmamak, her zaman ve her yerde kötüdür. Çünkü küfür, insanı dünyada ve ahirette felakete götüren zararlı bir inanış ve bozuk bir yaşayıştır. Bununla beraber, başka dinden olan kimselerin hepsini, kötü huylu bir insan kabul etmemelidir. İçlerinde iyiliğe elverişli kimseler bulunabilir.

Allahü teâlâ, İslâm dinini, insanların dünyada rahat ve huzur içinde, kardeşçe yaşamaları ve ahirette sonsuz azaplardan kurtulmaları için göndermiştir. Kâfirler, yani müslüman olmayanlar, bu saadet yolundan mahrum kalmış zavallı kimselerdir. Bunlara, acımalı ve incitmemelidir! Bunları gıybet etmek bile haramdır. . Bunlar, şeytanın veya Müslümanlıktan haberi olmayanların aldattıkları zavallı kimselerdir. Bunların çoğu, Allahü teâlânın rızasına kavuşmak için, yanlış yola saptırılmış insanlardır. Biz bunlara sabır ile, tatlı dille, akıl ve mantık ile doğru yolu göstermeliyiz!

İslâm dini, ırk, milliyet, siyasi inanç, dil ve tahsil seviyesi ayırmaksızın, her insanın şeref ve itibarına hürmet eder. Herkes aynı haklara, aynı itibara sahiptir. Ferdin, muayyen bir topluluğun, hatta yalnız müslümanların değil, bütün insanlığın, hür ve medeni bir hayat seviyesine ulaşmasını emreder. Bu sebeplerden dolayı da, yabancılar arasında Müslümanlık yayılmaktadır. Allahü teâlâ, Kur'an-ı kerimde bütün insanları doğru yolda bulunmaya davet ediyor. Doğru yola kavuşan insanın, geçmişteki bütün günahlarını affedeceğini vâd buyuruyor.


İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap





 


* BENZER KONULAR

Dinde Zorlama Yoktur Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:52:10 ÖÖ]


Cesaret Akıldan Gelirse Cesarettir Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:47:03 ÖÖ]


İktisat Eden Fakir ve Muhtaç Olmaz Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:40:26 ÖÖ]


Evlenen ve Evlendiren Allah'ın Dostudur Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:33:24 ÖÖ]


İhtilaflar Küllenmeli Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:25:13 ÖÖ]


Süreyya Açıkgöz - Sana Geleyim 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:08:46 ÖS]


Mustafa Caymaz -Gözümün Nuru 320 kbps ŞİİR ALBÜM - - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:51:10 ÖS]


Muhammed Acar - Can Aşkına 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:41:23 ÖS]


Kulluğun Önündeki Engeller Gönderen: anadolu
[Dün, 12:17:50 ÖS]


Ölülere Duyuramazsın Gönderen: anadolu
[Dün, 12:13:34 ÖS]


İyilerle Beraber Olmak Gönderen: anadolu
[Dün, 12:08:53 ÖS]


Evliyim Ama Chat Yapıyorum Gönderen: anadolu
[Dün, 12:04:29 ÖS]


Kardeş Kıskançlığı Nasıl Aşılır Gönderen: anadolu
[Dün, 12:00:42 ÖS]


Dünyada Zulmedip Ahirette Merhamet mi Bekliyorsunuz Gönderen: anadolu
[Dün, 11:55:22 ÖÖ]


Siz Kimsiniz Ki - İslam’a Geçit Vermeyeceksiniz Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:51:23 ÖÖ]


Futbol Bâtıl Bir Din mi 7 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:44:36 ÖÖ]


Bir Hadis Kurtarıcı Üç Amel Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:38:40 ÖÖ]


Nahl/90 / Hadid/25 Mesajları Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:30:14 ÖÖ]


Eller Tuşlara Esir Olunca Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:22:35 ÖÖ]


Güler Yüzlü Olmayan Mümin Sıfatlı Değildir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:15:53 ÖÖ]