* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Borçlu Darlık İçinde Olursa  (Okunma sayısı 260 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
Borçlu Darlık İçinde Olursa
« : Aralık 19, 2020, 07:56:52 ÖÖ »
Borçlu  Darlık  İçinde  Olursa

«Borçlu sıkıntı içindeyse, ona genişlik zamanına kadar mühlet verilir. Sadaka olarak bağışlamanız ise sizin için  eğer bilirseniz  hayırlı olur.» [1]

İslâm, bilhassa kendi müntesipleri arasında, gerçek mâ­nada cemaatleşme şuurunu yerleştirmek için şeklî bağlanıştan ziyâde gönül, vicdan ve ruhî sıcaklıkla kenetlenmeyi hedef tu­tar. Bunun için de ahlâkî, içtimaî, iktisadî ve hukukî bir takım esas ve prensipler koymuştur. Öyle ki bütün bunlar şekille, ruh,, maddî kazançla manevî kazanç, diğer bir tâbirle dünya ile .âhiret arasında dengeyi kurmaya, milleti bir bütün olarak ayak­ta tutup gönül rahatlığiyle birbirine bağlamaya matuftur..

Yukarıdaki âyetle, faizsiz ödünç vermenin, sadece faizsiz değil borçlu sıkıntı içindeyse, ona, genişlik zamanına kadar mühlet verilmesinin, daha da âlicenap davranıp borcu ona ba­ğışlamanın manevî değeri belirtilirken,

«Ahmak ol'dur, mal'm verir veresiye Kafesteki kuşu salıverir gelesiye!.»

fikri reddediliyor. Çünkü İslâm, bunun dünya ve âhiret huzur ve nizamiyle ilgili portresini çizerken, karşılıklı emniyetin su'-i isti'mâl edilmemesi için de borç karşılığında rehin alınması, kefîl tâyin edilmesi v.s. gibi bir takım yollar göstermiştir.

Câhiliyye devrinde, alacaklı borçluya, borç Ödeme za­manı gelince ya şimdi ödersiniz veya «ilâve fazlalık» yapar­sınız, teklifinde bulunurdu. Bu yüzden aile yuvası yıkılanlar, fakr u zarurete dûçâr olanlar eksik değildi. Allahü Teâlâ bu gaddarca muameleyi men'edip sıkıntı içinde olan borçluya mühlet verilmesini emretti.

Allah'ın Resulü Hz. Muhammed (S.A.V.) bunun en güzeî örneğini vermekle beraber tatbik sahasını açar mâhiyette en uygun ve o nisebte işlek yolu küşâdc etmiştir.

Taberânî'nin Ebû Ümâme Es'ad b. Zürâre'den yaptığı ri­vayette, Peygamber (S.A.V.) buyurdular ki:

«Kim, Allah'ın  gölgesinden başka gölge bulunmadığı günde  kendisini gölgelendirmesini istiyorsa, sıkıntıda olan borçlusuna kolaylık göstersin (mühlet versin) veyahut borcu­nu sadaka olarak bağışlasın!.»

İmanı Ahmed b. Hanbel, Büreyde'den yaptığı rivayette ise şoyîe buyuruluyor:

«Kim sıkıntıda olan borçlusunu, (mühlet vermek suretiyle) gözetirse, onun için mühlet verdiği her güne karşılık o borç miktarı sadaka sevabı vardır.»

Yine İmâm Ahmed'in Ebû Katâde'den yaptığı rivayete gö­re: Ebû Katâde'nin bir adamda alacağı vardı. Ne kadar iste­meye gelse, borçlu saklanırdı; yine bir gün alacağını tahsil için geldiğinde kapıyı çalıyor, bir çocuk çıkıp ne istediğini soruyor. Borçlusunun içeride olup olmadığını öğrenmek istediğini söy­lüyor. Çocuk onun evde olduğunu ve un çorbası yediğini haber veriyor. Bunun üzerine Ebû Katâde yüksek sesle: «Ey falan, evde olduğunu haber aldım, dışarı çık!» diyor.

Adam mecbur kalıp dışarı çıkıyor. Ebû Katâde, ona:

— Neden gizleniyorsun? diye soruyor.

—  Çok sıkıntıdayım da ondanı Yanımda size verecek bir şey'im yoktur..

—  Allah için söyle, sıkıntıda mısın?

—  Evet, vallahi sıkıntıdayım..

Bunun üzerine Ebû Katâde dayanamıyarak ağlıyor ve ben Resûlüllah (S.A.V.)m şöyle buyurduğunu duydum diyor:

«Borçlu­suna mühlet veren veya borcunu ondan silen (bağışlayan) kimse, kıyamet günü arşın gölgesinde olur..»

Ebû Ya'lâ el-Mûsılî'nin Hazret-i Huzeyfe'den yaptığı riva­yette, Resûlüllah (S.A.V.) buyurdular ki:

«Kıyamet günü kullardan birini Allah huzuruna getirip ona sorar:  :

—  «Dünyada benim için ne yaptın?»

— Ya Rabbî! Ben senin için bir miskal kadar olsun amel etmedim ki onu senden umayım..

Kul bunu üç defa tekrarladıktan sonra:

— Ya Rabbî! der, sen bana fazla mal verdin, ben halk ile alım satım yapan bir kimse idim. Bu husustaki ahlâk ve âde­tim, müsamahakâr davranmaktı. Darlıkta oîmıyana kolaylık gösterir, müsamaha ederdim. Sıkıntıda olana mühlet verirdim.

Bunun üzerine Azız ve Celîl olan Allah buyurur ki:

— «Kolaylık gösteren kimseyi cennete sokmaya ben daha haklıyım.» [2]

Bu hususta daha 8-9 kadar sahîh hadîs vardır. Biz birkaç tanesini teberrüken yazdık.

Bu âyeti müteakip, Cenâb-ı Allah, tâyin ettiği yolun dün­yayla âhireti birbirine nasıl bağladığını, ikisi arasında nasıl sağlam bir köprü kurduğunu beyânla buyuruyor ki:

«Öyle bir günden sakının ki, (hepiniz) o gün Allah'a dön­dürüleceksiniz. Sonra herkese kazandığı tastamam verilecek,, onlara haksızlık edilmiyecektir.»

Bu âyetin, Cenâb-ı Peygamber'in vefatından dokuz gün ön­ce indiğini, Saîd b. Cübeyr rivayet etmiştir. İbnü Ebî Hatim i!e İbnü Merdveyh'den de aynı rivayet gelmiştir. İbnü Abbas (R.A.)dan yapılan rivayetten ise, 31 gün Önce indiği anlaşılıyor. [3]

BELİRLİ BÎR SÜRE İÇİN BORÇLANMAK
 
«Ey îmân edenler! Birbirinize belirli bir süre için borç­landığınız zaman onu yazınız. Aranızda bir kâtip doğru olarak yazsın; kâtip onu Allah'ın kendisine öğrettiği gibi yazmaktan çekinmesin, yazsın. Borçlu olan da yazdırsın, Rabbi olan Al­lah'tan sakınsın, ondan bir şey eksiltmesin. Eğer borçlu aptal (beyinsiz) veya âciz, ya da yazdırmıyacak durumda ise, velîsi, doğru olarak yazdırsın. Erkeklerinizde? iki şâhid tutun; eğer o iki erkek bulunmazsa şâhidlerden razı olacağınız bir erkek  biri unuttuğunda diğeri ona hatırlatacak  iki kadm ola­bilir.

Şâhidler çağrıldıklarında çekinmesinler. Borç büyük ve­ya küçük olsun, onu süresiyle beraber yazmaya üşenmeyin; bu, Allah katında en doğru, şâhidler için en sağlam ve şüphelenme nizden en uzak olanıdır. Ancak aranızdaki peşin alış-veriş olur­sa onu yazmamanızda size bir sorumluluk yoktur. Alış-veriş yaptığınızda da şâhid tutun (hakkınızı belgeleyin, ahş-verişi gizli yapmayın, göz önünde yapılmasına dikkat edin). Kâtibe de şahide de zarar verilmesin. Eğer zarar yapacak olursanız, O Zâmaiî doğru yoldan çıkmış olursunuz. Allah'tan sakının, Al­lah size öğretiyor; Allah her şey'i hakkıyle bilir.

Eğer yolculuk üzere iseniz, bir kâtip de bulamazsanız, o vakit alınan rehin yeter. Şayet birbirinize güvenirseniz, güve­nilen kimse   Rabbi olan Allah'dan sakınsın da  emânetini tastamam ödesin. Şâhidliği gizlemeyin, onu kim gizlerse, şüp­hesiz kalbi günahkârdır, (vicdan azabı içindedir). Allah işle­diklerinizi gereği gibi bilendir.» [4]

Şahide büyük mes'uliyet düşer. Şâhid olduğu hâdiseye çok dikkat etmeli, gördüğünü hafızasında iyice tutmalı, sorulduğu zaman görüp bildiğini, duyup bellediğini olduğu gibi ifâde et­melidir. Aksi halde haklar zayi olabilir.

Ünlü Alman Ceza Hukuk Profesörü Lîszt, Berlin Üniversi­tesi Kriminoloji (cinayet konularım inceleyen bilim) semine­rinde, birkaç öğrencisiyle birlikte, bir şey'i anlatırken bilin­meden yakılan yanlışlıkları, (dikkat edilmeden meydana ge­len şâhidlikleri  çok iyi belirten bir deneme yapmıştır:

Seminerin elbise askıları tıklım tıklım doludur, birdenbi­re kapı açılır, geç kalmış bir öğrenci gelir. Hızla elbise askısı­na gidip şapkasını asacak bir yer arar, ama hiç boş yer yok. Sabrı tükenip oradaki iki şapkayı yere atar ve kendi şapkasını asar. Yere atılan şapkanın sahibi bunu görünce hemen oraya koşup arkadaşına çıkışır. Önce bir ağız kavgası, sonra da döğüş başlar.

Bunun üzerine Profesör ayağa kalkıp şunları söyledi: «Efendiler, hemen yerinize oturunuz. Bu İş galiba mahkemelik olacak, ben de böyle olmasını istiyorum zaten. Bütün öğrenci­lerin, birbirlerine bakmadan, ne gördüler, ne işittilerse bir kâ­ğıda yazmalarını rica ederim. Yazdıklarınız içinde mahkemede yemin edip tekrarlıyabileceğiniz kısımların altım kırmızı ka­lemle çiziniz.» Sonra birkaç kâğıt okundu, herkes hayretler içinde kaldı, çünkü yazılanlar hiçbirini tutmuyordu. Profesör yine ayağa kalktı: «Efendiler bu olayı biz daha önceden hazır­ladık. Ben ve iki arkadaşınız neler olduğunu, söylenen sözleri tamamiyle biliyoruz. Hepiniz hiç olnuyan şeyleri yazarak ya­lan yere yemin etmeyi kabul etmiş duruma düştünüz. Teşek­kür edin ki bu olayı biz hazırladık. Yoksa yalan yere yemin ede­cektiniz.»

Bir şey'i doğru anlatmanın güçlüğünü göstermek için ara-sıra böyle dramatik denemeler yapılması çok faydalı olur.

Bir mes'eleyi, bir olayı doğru anlatmak için iyi niyet yet­mez, olaya şâhid olurken çok dikkat etmek, konuşurken ken­dini kontrol etmek, sözlerini tartmak, fazlalık ve eksiklik var­sa çıkarmak gerekir.

Bir düşünürün dediği gibi: «Bugün en önemli şey'in hiç kimse tarafından aldatılmamak olduğunu sanırsın. Ama ha-yatının güneşi asıl senin hiç kimesyi aldatmamağa çalıştığın gün doğacaktır.»

Diğer bir sosyolog da şöyle der: «İçimizde mes'uliyet duy­gularının yeniden canlanması kütlenen bir ateşin yemden yan-masidır. Mes'uliyet duygusunun ölmesi, her şey'e boş vermek, vazifelere yan çizmek, anlaşmaları bozmak, bozduğu bir işi dü­zeltmeğe aldırmamak ise ruhen çökmek, ihtiyarlamak demek­tir. Rahatlığı böyle yan çizmede, boş vermede bulan (başkası­nın kâr ve zararını, hak ve hukukunu düşünmeyen) bir insan, kendi kuyusunu kendi kazdığını, boş verdiği şeylerle Allah ve kullar nazarında neler kaybettiğinin farkında bile değildir!»

İşte İslâm, her ferde mes'uliyet duygusunun yerini, Öne­mini hatırlatmakta ve buna yan çizmenin doğuracağı ferdî ve içtimaî zararları ve bu zararların meydana getireceği îtimadsız-hğı belîğ bir ifadeyle dimağlara zerketmeğe çalışmaktadır.

Yukarıdaki âyet-i kerîmeyle borç konusunda bâzı önemli hususlara işaret ediliyor, bir takım hususlara da riayet etme­miz emrediliyor:

a) Ödünç verirken Ödeme zamanını tâyin etmekte fayda vardır.

b) Borcun va'desi belli olmakla beraber onu deftere kay­dettirmek lâzımdır.

c) Alacaklı ile borçlu, borç miktarını ve va'desini kendi hususî defterlerine kaydettirmekle beraber aralarında adalet­ten ayrılmayan bir kâtibe yazdırmak gerekir.

Kur'ân-i kerîm'de buna «Kâtib-i adi» deniliyor. Bu tâbir asırlarca kullanılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu devrinde bu­na «Mukavelât muharriri» de denilmiştir. Bugün yine maksada uygun olarak hukukî muamelelere muteberlik ve kuvvet ka­zandırmak, hazırlanmış olanları tescil etmek için «Noter» bu­nun yerini almıştır.

d) Borçlu olan taraf borç miktar ve va'desini imlâ veya takrir eder.

e) Buna iki mü'min erkek, yoksa bir erkek iki kadın şâ-hid tutmak gerektir, tâ ki birisi unutursa diğeri ona hatırlatsın.

Bütün bunlar şehâdette kuvvetli birer dayanak, şüphe ve kuşkuyu bertaraf etmekte âdilâne sebeplerdir.

Buhârî ve Müslim'de Cenâb-ı Peygamber  (S.A.V.den yapılan   «Bizler ümmî bir ümmetiz; ne yazar ne de hesap biliriz» rivayetle bu âyeti bağdaştırmaya ça­lışanlar, «Allah'ın kitabetle emrettiği cüz'î şeylerdir. Bu husus­taki emirler ise, «emri irşâd» olup, «emri vücûb» değildir,» demişlerse de bu hadîsin, İslâmın ilk kuruluş devreleriyle alâ­kalı olduğuna, Kur'ân ile Hadîsin birbirine karıştırılmamasına matuf bulunduğu ve kitabetten önce sağlam bir îmânın, sar­sılmaz bir tevhîd akidesinin gerçekleşmesinin lüzumuna işaret edildiği ve buna muvazi olarak hafızaya geniş yer verildiği sa­nılmaktadır. Nitekim Katâde'nin yaptığı rivayette Ebû Süley-mân-ı Mar'aşî şöyle nakletmiştir: Kâ'bül-Ahbar bir gün arka­daşlarına demiş ki:

—  Rabbisine duâ edip de duası kabul olmayan bir maz­lum bilir misiniz?

—  Bu nasıl olur? demişler..

— Bir adam va'deli borç vermiş, fakat buna ne şâhid tut­muş, ne de kâtib-i adl'e yazdırmış.. Va'de bitince borçlusu bor­cu inkâr etmiş. Bunun üzerine alacaklı Rabbisine duâ etmiş, ama o, Allah'ın «Aranızda bir kâtip doğru olarak yazsın» emri­ne uymadığı için duası kabul olunmamıştır.

Ebû Saîd, Şa'bî, Rabi' b. Enes, el-Hasan, İbni Cüreyc, İbnü Zeyd ve diğer birkaç âlime göre, vadeli borcu kâtib-i adle yaz­dırmak vâcib idi. Sonra ;
Ayetiyle bu hüküm kaldırılmıştır. Süfyân Sevrî'nin sened-i sa-hîhle îbmü Afobas  (R.A.)dan yaptığı rivayette: «Bu âyet belli vadeli selem muamelesi hakkında nazil olmuştur.» Nitekim Buhârî ve Müslim'in Süfyân b, Uyeyne tarikiyle İbnü Abbas (R.A.)dan yaptıkları rivayette, Cenâb-ı Peygamber (S.A.V.) Medine'yi teşriflerinde onların hurmayı selem olarak bir, iki ve üç yıl va'deli verdiklerini ve fakat belli bir zaman kesin ola­rak tâyin etmediklerini görünce:

«Kim selem olarak vermek isterse belli bir ölçü, belli bir tartı ile ve belli bir vakte dek (va'deli olarak) versin,» buyur­dular.

âyetinin delâlet ettiği emir, cumhura göre irşâd ve mendubiyete mahmuldür; vücûba değil...

«Eğer yolculuk üze­re iseniz, bîr kâtip de bulamazsanız, o vakit alman rehin yeter.»

Rehinin alınmış olması yâni hak sahibinin eline verilmiş olması gerektir. Şafiî ve Cumhurun mezhebi de böyledir. Seleften bâzısı bu âyetle rehinin ancak seferde meşru' olduğunu istidlal etmişlerse de Buharı ve Müslim'in Enes b. Mâlik (R.A.) den yaptıkları rivayet bu istidlalin uygun olmadığını göster­mektedir Şöyle ki: Resûlüllah (S.A.V.) vefat ettiklerinde zırh­ları bir yahudinin yanında merhun olarak bulunuyordu.

Rehin hususunda ziyâde bilgi için kütüb-i fıkhiyeye müra­caat edilmesi tavsiye olunur. [5]

Çıkarılan Hükümler :
 
1- Ödünç verirken ödeme süresini ve vaktini tâyin et­mek..

2 - Ödünç muamelesini bir kâtib-i adl'e (bugün için no­terlikte) tevsik ettirmek, mukavele hazırlatmak..

3- Ödünç muamelesine iki mü'min erkek, yoksa bir er­kek, iki kadın şâhid tutmak, mukaveleyi onlara imzalatmak..

4 - Selemde satışı kararlaştırılan malın ölçü ve tartısını, zamanı  cins ve nev'ini, evsaf ve kalitesini tâyin etmek..

5- Bu sırada kâtib-i adî bulmak mümkün olmadığında rehin almak.. [6]

--------------------------------------------------------------------------------
 
[1] Bakare sûresi, âyet:  280.

[2] Veya:  «Kolaylık gösteren kimseden —kolaylık göstermede— ben daha haklıyım;   (kulumu)  cennete sokuyorum!»

[3] Celal Yıldırım, Kur’an Ahkamı Ve Mezhep İmamlarının Görüş Farkları, Bahar Yayınları: 2/75-78.

[4] Bakare sûresi, âyet:  282.

[5] Celal Yıldırım, Kur’an Ahkamı Ve Mezhep İmamlarının Görüş Farkları, Bahar Yayınları: 2/79-84.

[6] Celal Yıldırım, Kur’an Ahkamı Ve Mezhep İmamlarının Görüş Farkları, Bahar Yayınları: 2/84

 


* BENZER KONULAR

Rahîm Ve Rahmân Gönderen: türkiyem
[Bugün, 11:28:55 ÖÖ]


Davranışlarımız Kaydediliyor Gönderen: türkiyem
[Bugün, 11:22:46 ÖÖ]


Biliniz Cesedin Öyle Bir Et Parcası Vardır Ki Gönderen: türkiyem
[Bugün, 11:18:08 ÖÖ]


Melek Girmeyen Evler Gönderen: türkiyem
[Bugün, 11:04:30 ÖÖ]


Doğru Çalışma Methodu Gönderen: türkiyem
[Bugün, 10:59:59 ÖÖ]


Başınızı Çevirip Gitmeyin Gönderen: türkiyem
[Bugün, 10:39:23 ÖÖ]


Ozan Birgül 320 kbps - 2 kısım Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 09:15:33 ÖÖ]


Ozan Birgül - İlahiler 320 kbps Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 09:04:09 ÖÖ]


Dualarımız Neden Kabul Olmuyor Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:10:43 ÖÖ]


Birlikte Hizmet Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:59:59 ÖÖ]


Gizli Halleri Açık Hallerinden Daha Hayırlı Adamlara İhtiyacımız Var Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:40:31 ÖÖ]


Mücahitler Kazandığınızı Kaybetmeyiniz Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:32:32 ÖÖ]


İnsanlardan Övgü Beklemek Ateşle Oynamak Gibidir Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:24:29 ÖÖ]


Zamanın Kıymetini Bilmek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:17:13 ÖÖ]


Allah’ı Ne Kadar Seviyoruz Gönderen: anadolu
[Dün, 08:40:07 ÖS]


Böyle Sevdik Gönderen: anadolu
[Dün, 08:35:30 ÖS]


Dostluk Üzerine Gönderen: anadolu
[Dün, 08:27:16 ÖS]


Sevmek-Sevilmek Gönderen: anadolu
[Dün, 08:21:12 ÖS]


Sermayemiz takvamız olsun Gönderen: anadolu
[Dün, 08:14:00 ÖS]


Bize De Dua Yâ Rasulallah (S.A.V) Gönderen: anadolu
[Dün, 08:09:36 ÖS]