Temizlenmek İçin
Bu dünyada gerçeklere göz kapayıp Allah’ı, Peygamberini, kitabını tanımayan, ıslâma ters bir hayat sürenler o gün tövbe eder, pişmanlık duyarlar, ama nafile, ellerine birşey geçmez. Sadece hasaretleri yanlarına kalır. Buna ise Kur’ân şöyle dikkat çeker:
“Sonunda, onlardan birine ölüm gelip çattığında: ‘Ya Rabbî!’ der, ‘Ne olur beni dünyaya döndür, tâ ki zayi ettiğim ömrümü telâfi edip iyi işler yapayım.’ Hayır, hayır! Bu onun söylediği boş bir sözden ibarettir. Arkalarında ise, diriltilecekleri güne kadar dönmelerine mani bir engel vardır.”1
“O suçluları: Rablerinin huzurunda, mahcupluktan başlarını eğmiş halde bir görseydin!: ‘Ey Rabbimiz!’ derler. ‘Gördük ve işittik Ne olur bizi tekrar dünyaya gönder de güzel, makbul işler yapalım! Biz şeksiz, şüphesiz iman ettik’ (…) ışte bugüne kavuşmayı unutmanızın cezasını tadın! Bugün de Biz sizi unutur; rahmetten mahrum bırakırız. Yaptıklarınız yüzünden ebedî bir azabı tadın.”2
ınançsızlık büyük âfettir. ınsan tövbe etmeyip bunda ısrar ederse hem dünyada, hem de âhirette sıkıntılarını çeker. Orada görecekleri sıkıntı buradakilerle kıyas dahi edilmez. Kur’ân, “O gün işler son derece güçleşir, paçalar tutuşur. Bütün insanlar secdeye davet edilir, fakat kâfirler secde edemezler. Gözleri yerde, kendilerini zillet bürümüştür. Çünkü, dünyada bedenleri sağlam, azaları sâlim iken de secdeye davet edilirler, ama bunu yapmazlardı.”3
Her yeni gün, yaşamakta olduğumuz her dakika, her saniye, özellikle muhasebe sonucu tövbe ile hayatlanıp yeni bir hayatın başlangıcı oluyorsa, bir anda iflas etmiş bir esnafa trilyonlarca lira para vermek gibi sevinç ve mutluluk kaynağıdır. Bu fırsatı iyi değerlendirebilmelidir insan.
Hayat inanan insan için de, inanmayan insan için de nice fırsatlarla doludur. Her gününü, hatta her anını son gün, son anmış gibi düşünenler hayattan hakkıyla istifade etmesini bilirler.
Tevbe kurtuluşa atılan ilk adımdır. Kur’ân açıkça, “Hepiniz tevbe edin ey mü’minler, tâ ki kurtuluşa eresiniz”4 buyurur.
Evet, dünyada ve ahirette kurtuluşun yolu tevbeden geçer. Günahlarına tevbe edip kendilerine yeni bir hayat çizenler bunun hazzını her an yaşarlar.
Günahların bağışlanması, yeni bir sayfa açabilmek için herşeyden önce tevbenin samimiyet ve ihlâsla yapılması gerekir. Buna Kur’ân, “Ey iman edenler Allah’a tam bir ihlâsla tevbe edin. Umulur ki Allah günahlarınızı bağışlar…”5 meâlindeki âyetiyle dikkat çeker.
--------------------------------------------------------------------------------------
Dipnotlar
1- Mü’minûn Sûresi: 23:99-100.
2- Secde Sûresi: 32/12-14.
3- Kur’ân: A.g.e., 68/42-43.
4- Nur Sûresi: 24:31.
5- Tahrim Sûresi: 66:8.