* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Neticede İnsanız  (Okunma sayısı 308 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı türkiyem

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 2242
Neticede İnsanız
« : Mayıs 03, 2019, 12:35:01 ÖS »
Neticede İnsanız

İyilik ya da kötülük yapmaya meyyal yaratılmış, bir gün iyi ertesi gün kötü olabilen, bazen bir ömür iyi kalıp son anda yön değiştiren ya da tam tersi hayatını kötülüklerle heba etse de hayırlı ve iyi bir finalle toprağın altına gidebilen, yaratılışı en güzel ancak yaşayışı buna nispetle en kötü olabilen, olma ihtimali bulunan tek canlıyız.

Herhangi bir hayvan istese de insan kadar iyi ya da insan kadar kötü olamaz, esasen isteyemez de bunu; zira onlar yaratıcılarından aldıkları vahye itirazsız tabi olurlar, itiraz etme, sapma insana verilmiş bir imtihandır.

Bal yapmak arının varlık sebebidir, yapmazsa yok olur. Varlık sebebi ibadet olan insan da aslında yapmazsa yok olmaktadır ancak bunu anlaması için ölmesi gerekir.

İyiliklerden iyilik seçme imkanımız olan zamanlar en iyi anlarımızdır, hangisini seçersek seçelim iyidir zira. İyiliklerden birini terk edince bir başkasını yapamama gibi bir yasağımız da yoktur. Bu hem dinde hem insanlıkta böyledir.

Herhangi bir dini vecibeyi yerine getirmeyen birinin bir başkasını yapmasına bir mani yoktur. Oruç tutmayanın namaz kılabilmesi gibi.

Aynı şekilde herhangi bir kötülüğü ya da günah işleyenin de, diğer kötülük ya da günahlardan kaçınma imkan ve ihtimali vardır.

Kötülüklerden kötülük seçmek, haramlardan haram beğenmek ya da herhangi haram ya da kötülüğü küçümsemek; haramların ve kötülüklerin en tehlikelisidir.

Bir haramı ya da kötülüğü yapmıyor olmak kişiye başka bir haramı işleme ya da kötülük yapma serbestiyeti vermez.

Yine iyiliklerden bir iyiliği küçük görmek, gereksiz saymak ya da bir iyiliği yapmamanın başka bir iyiliğe engel olacağını sanmakta aynı derecede hata olur.

Bir iyiliği yapmıyor olmak kişiye başka iyiliklerin yolunu kapatmaz.

Neticede insanız, bir yanımız temiz bir yanımız kirli.

Kış günlerindeyiz, soğuğun ve doğal hadiselerin bölge bölge hayatı zorlaştırdığı hele de bazıları için çok daha zorlaştırdığı zamanlardayız. Evsizler ve evlerini ısıtma imkanı olmayanlar için yapılacak her iyilik şu an en güzel iyiliktir, en gerekli iyiliktir.

Çok uzaklarda değil, sadece sınırlarımızın ötesinde sellerin bastığı çadırlarda, dizlerine kadar sular içinde onbinlerce insan yaşamaya çalışıyor.

İyilik yapabilmek için Allah(cc) herkese fırsat vermez, herkese imkan da vermez. Olsa da versem diyenlerimiz çok olduğu gibi, rastlasam da gerçekten ihtiyaç sahiplerine yardım etsem diyenlerimiz de vardır.

İyilik yapma imkanı ve fırsatı olanların kaçırmaması için her zaman doğru zamandır, her iyilik büyüktür ve her kötülükte öyle…

İyilik ibadettir, kötülük isyan; iyilik fazilettir, kötülük rezalet.

İyilik huzur ve sükûnet, kötülük kaygı ve telaşedir.

İyilik aydınlık ve ferahlıktır, kötülük karanlık ve sıkıntı.

“Yarım hurma ile de olsa cehennemden korunun!”

 


* BENZER KONULAR

Müslümanlarda Tevhid ve İttihad Şuuru Olsaydı Ne olurdu Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 09:11:10 ÖÖ]


Âile: Bireyden Cemaate, Düzensizlikten Nizâma, Günahlardan İbâdete Geçiş Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:58:37 ÖÖ]


Güler Yüzlü Olmanın Faydaları Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:34:43 ÖÖ]


Allahü Teâlâyı Görür Gibi İbâdet Et Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:19:43 ÖÖ]


Evlilik Haklarına Riayet Edemeyen Evlenmesin Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:10:30 ÖÖ]


Kalbin Bir Aklı Vardır Aklın Da Bir Kalbi Vardır Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:49:19 ÖS]


Kıyamet Yaklaşıyor mu 2 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:42:18 ÖS]


Yahudi Toplumunun Lanetlenme Sebepleri Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:34:04 ÖS]


Dinde Zorlama Yoktur Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:52:10 ÖÖ]


Cesaret Akıldan Gelirse Cesarettir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:47:03 ÖÖ]


İktisat Eden Fakir ve Muhtaç Olmaz Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:40:26 ÖÖ]


Evlenen ve Evlendiren Allah'ın Dostudur Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:33:24 ÖÖ]


İhtilaflar Küllenmeli Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:25:13 ÖÖ]


Süreyya Açıkgöz - Sana Geleyim 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 17, 2025, 10:08:46 ÖS]


Mustafa Caymaz -Gözümün Nuru 320 kbps ŞİİR ALBÜM - - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 17, 2025, 09:51:10 ÖS]


Muhammed Acar - Can Aşkına 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 17, 2025, 09:41:23 ÖS]


Kulluğun Önündeki Engeller Gönderen: anadolu
[Nisan 17, 2025, 12:17:50 ÖS]


Ölülere Duyuramazsın Gönderen: anadolu
[Nisan 17, 2025, 12:13:34 ÖS]


İyilerle Beraber Olmak Gönderen: anadolu
[Nisan 17, 2025, 12:08:53 ÖS]


Evliyim Ama Chat Yapıyorum Gönderen: anadolu
[Nisan 17, 2025, 12:04:29 ÖS]