BİRİ BİZİ GÖZETLİYOR
Yüce Yaratıcı yarattıkları içinde insana ayrı bir değer vermiş ve insanı en mükemmel şekilde yarattığını da vurgulamıştır. Ancak insan yine Rabbimizin ifadesiyle başı boş bırakılmamıştır. (Kıyame 75/36) Çünkü insan boş yere yaratılmamıştır. Öyle diyor Kur’an: “Sizi boşuna yarattığımızı ve bize tekrar döndürülmeyeceğinizi mi sandınız?” (Mü’minun 23/115)
Peki insan niçin yaratılmıştır?
Aslında insan iki temel gaye için yaratılmıştır. 1-Kulluk.Yani yaratıcısını tanıyıp ona kulluk etmek. “Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.“(Zariyat 51/56) ayeti buna delildir. 2-İmtihan. Hangimizin daha iyi kulluk yaptığının denenmesi için yaratıldık. Aslında burada da yine Allah’a kul olma vardır.
İmtihan için yaratıldık dedik.Öyleyse biz şu anda bir imtihan salonundayız. Ve biz bu dünyadan göçüp gideceğiz. Ancak bu dünyanın hesabını da öbür tarafta kurulacak büyük mahkemede vereceğiz. İşte bu büyük mahkemede delil olmak üzere şimdiden bir çok delil toplanıyor bizim için. Belki biz hiç farkında bile değiliz.Ama Rabbimiz öyle bir sistem kurmuş ki akıllara durgunluk veriyor adeta. Nasıl mı?
Kaf suresindeki şu ayetler bunu açık seçik ortaya koyuyor.
„Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin ona verdiği vesveseyi de biz biliriz. Çünkü biz, ona şah damarından daha yakınız. Üstelik, biri insanın sağ tarafında, biri sol tarafında oturmuş iki alıcı melek de (onun yaptıklarını) alıp kaydetmektedir. İnsan hiçbir söz söylemez ki onun yanında (yaptıklarını) gözetleyen (ve kaydeden) hazır bir melek bulunmasın.“ (Kaf 50/16-18)
Allah bize “Şah damarından daha yakın“ değil mi? Allah’ın şah damarından yakın olması ne demek? Onun her an bizimle, bize bizden daha yakın olması demek.Yine O yine Kur’an’ın ifadesine göre her zaman ve her yerde bizimle beraberdir.(Hadid 57/4) Üstelik sağımızda ve solumuzda “iki alıcı melek“ de yapılanları ve konuşulanları devamlı kesintisiz bir şekilde kaydediyor.
Bütün bunlardan sonra söyleyin bakalım. Gizli kapaklı bir iş yapabilir miyiz? Allaha’a hiç bir şey gizli değildir. ( Al-i İmran3/5 ) Devamlı surette gözetleniyoruz. Murakabe ediliyoruz. Bunun farkında olup bu doğrultuda yaşayan insan yalan söyler mi? Hırsızlık, gasp, hortumculuk vs cürümler işleyebilir mi? Bu şuurdaki bir insan için ne mobeseye ne de güvenlik kameralarına ihtiyaç vardır. Nihayette bu kameralar da kul yapısıdır ve sınırlıdır.Ya bu kameraların olmadığı yerde nolacak? Halbuki Allah‘ın kameralarının farkında olsak iş kökten hallolacaktır.Şurası unutulmasın ki kimsenin yaptığı yanına kar kalmayacaktır.Bu dünyada değilse bile asıl dünyada mutlaka hesabı sorulacaktır. Bizler iki dünyalı insanlarız.Buna böyle inanırız.