* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Yalan Yok Sözlerimizde  (Okunma sayısı 356 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
Yalan Yok Sözlerimizde
« : Nisan 21, 2018, 10:21:16 ÖS »
Yalan Yok Sözlerimizde

“Yalan yok sözlerimde” cümlesi ile başlanıyor konuşmalara, ya da sözün sonuna ekleniyor.  Yalan olursa, zaten iftira oluyor söylenilen sözler. İster kafir olsun, ister Müslüman, herhangi birinin arkasından hoşlanmayacağı sözleri konuşmamızdır gıybet.

Müslüman olarak sorgulamalıyız kendimizi. Buyurun bir günümüzü ele alalım. Kalktığımızda kahvaltı sofralarında tertemiz yüreklerimizin yanında hangi konuları konuşuyoruz? İş ortamları, çalışma arkadaşları, ast üst durumda bulunduğumuz kişilerle olan muhabbetlerimiz… Hiçbirinde gıybet yok değil mi? Allah için ziyaret ettiğimiz bir komşumuzla hangi konularda hangi sohbetleri ediyoruz? Ya Facebook, Twitter, İnstagram gibi kullandığımız sanal ortamlar… “Aa bak falan nerede ne yapıyor?” gibi sorularla başlıyor konuşmalarımız değil mi? Sevgili Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem “Ya hayır söyle, ya da sus” hadis-i şerifini boşa tavsiye etmemiş bize.

Konunun ne kadar önemli olduğunu şu hadis-i şerif de gösteriyor: “Miraca çıkarıldığımda bakırdan tırnaklarıyla yüzlerini ve göğüslerini tırmalayan kimseler gördüm. ‘Bunlar kim?’ dedim. Cibril ‘Gıybet ederek insanların etini yiyen, şahsiyetlerini zedeleyen kimselerdir’ dedi.

“Kul hakkı” kelimesini duyunca ürperiyoruz. Hâlbuki en çok ve en kolay yolla kazandığımız kul hakkı konusu da gıybettir.

Sevgili Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem “Bir kimsenin yanında din kardeşi hakkında gıybet edilir de, yardıma muktedir olduğu halde ona yardım etmezse, Allah azze ve celle o kimseyi dünyada ve ahirette rezil eder.” buyurur. İslam hassasiyeti olanlar olarak İslami ortamlarda da bu haklara ne kadar dikkat ediyoruz, sorgulamalıyız.

Yapılan en ağır gıybet, bir topluluğun gıybetidir. Zira tek tek helalleşmek pek mümkün gözükmüyor. Ölen bir kimsenin gıybetini etmek de aynı şekilde helalleşmek mümkün olmadığından bu tür gıybettendir. Bunun için sözlerimizin nereye varacağını önceden düşünüp hesap etmemiz gerekir.

Rabbim bizi gıybet üzerine bulunmayanlardan, Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in tavsiyelerini yerine getirenlerden kılsın.

Amin.

 


* BENZER KONULAR

Sevdiğin Kullarına Hayırlı Mal ver Yâ Rabbî Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:39:25 ÖÖ]


İnsanların İyisinden Gelir İyilik Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:43:11 ÖS]


Futbol Bâtıl Bir Din mi 3 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:31:36 ÖS]


Ben De Müslümanım Demek Yeterli midir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:24:39 ÖS]


Zulüm Düzenlerinin Sadık Bekçileri Bel’amların Dört Özelliği Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:10:09 ÖS]


Müslümanlar Kardeştir, Birbirlerini İncitmezler Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 05:59:38 ÖS]


Bin Yıl Da Yaşasan Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 05:51:22 ÖS]


Aile İletişimde Duygusal Zekanın Önemi Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 09:11:17 ÖÖ]


Kötülüğü İyilikle Savmak Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 09:01:27 ÖÖ]


Futbol Batıl Bir Din mi 2 Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 08:32:27 ÖÖ]


İnsan Görüntüsüyle Değil Ahlâkıyla İnsandır 1 Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 08:26:28 ÖÖ]


Kur’an Yahudiler ve Müslümanlar 1 Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 08:19:31 ÖÖ]


Namazı Kaçıran Diğer Din İşlerini Daha Çok Kaçırır Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 08:09:55 ÖÖ]


Nurettin Karahan - Ağla Uhud 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 08, 2025, 09:54:51 ÖS]


Nuh Eroğlu - Ya Rasulallah 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 08, 2025, 09:47:55 ÖS]


Mustafa Aygün - Uçun Turnalar - Özledim Seni 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 08, 2025, 09:41:00 ÖS]


Metin Aslan - Aşk-ı Nebi 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 08, 2025, 08:22:41 ÖS]


Mesut Şimşek - Hz. Bilal 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 08, 2025, 08:16:14 ÖS]


Mehmet Emin Karataş - Ruhum Sana Aşık 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 08, 2025, 08:09:05 ÖS]


Ahmet Özhan - Türk Tasavvuf Müziği 2003 - 320 Kbps Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 08, 2025, 08:01:44 ÖS]