* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Kibir  (Okunma sayısı 2115 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 8319
Kibir
« : Ekim 21, 2024, 08:19:02 ÖÖ »


Kibir

Kişinin kendisini büyük göstermesi, kendisini başkalarından üstün olmadığı halde üstün görme ve tutma hastalığıdır. Büyüklük, kudret ve azamet sahibi her şeyi yaratan Allah’a aittir. Allah Tealanın isimlerinden biri de El Kebirdir. El Kebir: Büyüklükte kendisinden daha büyüğü düşünülemeyen, bütün büyüklükler kendisine mahsus olan anlamındadır. Ayeti celilede Allah Teala şöyle buyuruyor: Bana ibadet etmeye karşı kibirlenenler, hor ve hakir olarak cehenneme gireceklerdir. (Mü’min, 60)Peygamberimiz aleyhisselam ise şöyle buyuruyor:  “Kendinde zerre kadar kibri olan cennete giremez.”  ( Müslim)

Kibir üç şeyin birleşmesinden meydana gelir:  1-Kendisini bir mevkide görür veya o mevkiye en layık olarak kendisini görür, öyle zanneder. 2- Başkasını da bir mevkide garz eder. 3- Kendi mevkiini ondan daha üstün görür. İşte bunlar kişiyi kibre sevk eder.  Kibir, Allah’ın hiç sevmediği ve şiddetle yasakladığı büyük günahlardan biridir. Cenab-ı Hak şöyle buyurur: “Kibirlenip de insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme! Zira Allah kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri sevmez.” (Lokman, 18) “Yeryüzünde böbürlenerek dolaşma.” (İsra, 37)

Büyüklük Allah’a mahsus bir vasıftır. İnsanın kibirlenmesi Allah’a ait bir vasfı kendisinde görmeye çalışmasıdır ki bu insanın haddini bilmemesi anlamına gelir. Son derece yanlıştır. Zira insanın inkâr edilemeyecek derecede bariz olan şu vasıfları eksikliğini ortaya koyup durmaktadır. 

Acizlik, zafiyet, yanılma, unutma, cahillik, zulüm, acelecilik, cimrilik, menfaatine düşkünlük, nankörlük, yaratılış safhaları ve hayatının sonu itibariyle de insanın övünülecek bir tarafı olmadığı açıktır. Dolayısıyla kibirlenmek ona yakışan bir davranış değildir. Allah Teala bir kişiye maddi manevi nimetler lütfetmişse onun gurur ve kibre kapılması değil her şeyi veren Cenab –ı Hakka şükretmesi icab eder. Zira kulluğa yakışan tevazu ve şükürdür. Bir kulun kendisinden daha  az lütfa mazhar olmuş kişileri hor ve hakir görmesi her şeyden önce Cenab –ı Hakka  saygısızlık olur.

Kibrin en kötüsü Allah ve Rasulüne karşı yapılandır.  İnsanı bu hale getiren cehalet ve gaflettir.  Nemrut ve Firavun gibi.  “Ben sizin en yüce rabbinizim, dedi.”  (Naziat, 24) Kibir alametlerinden biri de secdeden uzak kalmak, namazı kılmamaktır. Allah’ a isyan eden iblis,  Hz. Adem’e secde etmeyi gururuna yediremeyip kibirlenerek Allah’a isyan etti. Şeytan secde etmeyince Allah Teala “Orada büyüklük taslamak senin haddin değildir. Çık çünkü sen aşağılıklardansın.!” Buyurdu. (Araf, 13)

Dindeki kibirlenme; insanların helakta olup yalnız kendilerinin kurtuluşta olduklarını sanmalarıdır. Konu ile ilgili olarak Peygamberimiz aleyhisselam; “İnsanlar helak oldu diyeni duyduğunuz vakit, asıl helakta olan kendisidir.” (Müslim) Çünkü bu adam bu sözü ile insanları hakir görüyor. Kendisi Allah’a mağrur oluyor. Allah’ın mekrinden emin oluyor. Nitekim Resulü Ekrem: “Kula din kardeşini hakir görmesi kötülük olarak yeter.”  (Müslim)

Allah’ım kibirden, ucubtan, hasetten, kin ve buğzdan sana sığınırız. Bizleri nasıl sevdiğin bir kul olarak görmek istiyorsan öylesi bir kullukla tezyin eyle.

Amin.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Ahmet Mercan - Depremin Yedi Rengi Şiir Albüm 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:16:14 ÖS]


Aydın Yılmaz - O'na Doğru 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:07:34 ÖS]


En Güzel İlahiler - Karma 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:00:19 ÖS]


Bekir Sağar - Hz. Muhammed'in Aşkındandır _ Mevlanalar Bitmedi 320 kbps Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:45:21 ÖS]


Abdülbaki Kömür Ezgiler - Yollar Bir Olsun 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:38:23 ÖS]


Ahmed Sahin Albümleri 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:30:20 ÖS]


Dursun Çolak - Albümleri 320 kbp - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:23:28 ÖS]


Günlük hayatta kul hakkı Gönderen: melek
[Dün, 02:13:02 ÖS]


Bela ve Musibetler Gönderen: melek
[Dün, 02:08:44 ÖS]


İslami Bütünlük Gönderen: melek
[Dün, 02:03:11 ÖS]


Ben İflah Olmam Gönderen: melek
[Dün, 01:56:51 ÖS]


Yoksulluk Kaderimizmi Gönderen: melek
[Dün, 01:53:02 ÖS]


Kulluğun İki Temel Şartı Gönderen: melek
[Dün, 01:45:56 ÖS]


Nefis Kötülüğü Emreder Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:05:46 ÖÖ]


Allah Varsa Neden Kötülük Var 2 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:54:51 ÖÖ]


Allah Varsa Neden Kötülük Var 1 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:45:11 ÖÖ]


Gaflet Sarhoşluğu Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:32:28 ÖÖ]


Bir Ramazan Böyle Geçti Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:23:45 ÖÖ]


Ahmet Özhan - Türk Tasavvuf Müziği 320 Kbps Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:07:37 ÖÖ]


RADDYO DİNLEME SAYIMIZ ANLIK 1500 KİŞİ OLMUŞTUR. Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 01, 2025, 05:07:10 ÖS]