Cennetin Kokusunu Bile Alamayacaklar
Ebu Hureyre’nin Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellemden rivayet ettiًi bir hadis-i erifte ِyle buyrulur:
“Cehennem ehlinden iki snf var ki, henüz onlar gِrmedim. (Biri) sًr kuyruklar gibi kamçlarla insanlar dِvenlerdir. Diًeri de, giyinik, fakat çplak olan, salnarak veya kibirlenerek yürüyen, ِteki kadnlara da kendileri gibi olmay telkin eden ve balar deve hِrgücüne benzeyen kadnlardr. Onlar cennete girmeyecekler, onun kokusunu bile alamayacaklar. Hâlbuki onun kokusu u kadar ve u kadar mesafeden hissedilir.” (Müslim: Cennet, 52)
Benzerlerine baka hadis kitaplarnda da rastladًmz bu hadis-i erifin Arapça asl, çok ِzlü ve edebi olup, farkl ekillerde açklanabilmektedir. Mesela “giyinik üryan kadnlar” diye tercüme edebileceًimiz “kasiyâtün ariyatün” ifadesi, ِzlü ve birçok manay düündürebilecek, edebi bir ifadedir.
Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellemin, bu kadnlarn halini, bِyle ِzlü ve üstü kapal bir ifade ile iaret edip brakm olmas, sanki bu kadnlarn halini detaylca tasvir etmekten bile hayâ ettiًini anlatr gibidir. Ayrca bu kadnlarn biçim olarak tarif edilmemi olmas, bu ifadeyi, birçok manay içinde barndrmaya da elverili hale getirmektedir.
Hadis i erifi erheden âlimler giyinik üryanlًn birkaç türünü ِrnek vermilerdir. Mesela bu kadnlarn d kyafetleri ince kumatan yapldً için beden hatlarn yeterince gizlemez. Veya kyafet o kadar dardr ki, ِrtüyormu gibi yaparak tehir eder. Hatta o kadar cazip hale getirir ki olduًundan daha güzel gِsterebilir. Bunlar giyinik üryanlًn ilk akla gelen ِrnekleridir. Ama baka türlü de olabilir.
Mesela kyafet ne effaftr, ne de incedir ama yine de ِrtünmenin maksadna hizmet etmez. اünkü ziynetleri ِrtmesi için giyinilecek olan giysi, o kadar cazibeli olur ki, bizzat kendisi bir ziynet haline gelir. Tpk son zamanlarda düًünlerimizde gِrdüًümüz -güya tesettürlü- gelinlik, nianlk ve abiye kyafetler gibi…
Hatta sِzde d kyafeti olarak satlan, enva- çeit modelde dikilmi, ilemeli kyafet için de bunu sِylemek pekâlâ mümkündür. Bu elbiseler rengiyle, ltsyla, süslemeleriyle ve mahrem bِlgelere iaret eden diki teknikleriyle o kadar dikkat çekmektedir ki, sanki onu giyen kii, adeta “ben ِrtünmü gibi yapyorum ama esas arzum baka türlü” demi olmaktadr.
Hadis-i erifte bu kadnlarn kyafetleri dnda baka bir ِzelliklerine daha dikkat çekiliyor; yine birçok manaya yorumlanabilir, üstü kapal saylabilecek, ِzlü bir ifade ile… Hadisin devamndaki “Mümilâtün” ifadesini âlimler “baka kadnlara da, cazip bir edayla, salna salna yürümeyi telkin edenler” manasna geldiًini izah ederler.
Hiç kukusuz tarih boyunca bu tarife uyan birçok kadnlar gelip geçmitir. Günümüzde ise bu ifade ilk anda akla, podyumlardaki mankenlerin, kibirli ve haval bir edayla yürümelerini akla getirmektedir. Ne yazk ki onlarn o kendilerini beًenmi halleri, genç kzlara da ِrnek tekil etmektedir.
Onlar da caddelerde, meydanlarda, benzer ekilde dikkat çekici bir giyim kuam içinde ve çalm satar gibi bir edayla yürümektedirler. Bu kzcaًzlarn halini biraz inceleyen bir kii amadan edemez. ضyle bir edayla yürümektedirler ki; gِren zanneder, sanki etraftaki insanlar iki yana dizilmi de onlarn yaptً bu gِsteriyi seyrediyor.
Bakalarna kِtü ِrnek olmann bir baka yolu da; elit, sosyete gruplar oluturmak ve mütevaz insanlara tepeden bakarcasna, kibirli tavrlara bürünmektir. Okullarmzda ve çeitli sosyal ortamlarda ortaya çkan bu sosyete gruplar, cahil kadn ve kzlar ِzendirebilmektedir.
Ne tuhaftr ki, inandً için ِrtünme çabasna girmi olan kzlarmz da bu garip hallerden uzak kalamamaktadr. Tpk hadis-i erifte tasvir edildiًi gibi bu kzlarmz, kocaman topuzlar yaparak, dikkat çekmenin bir yolunu aramakta gibidirler.
Hadis i erifin –genellikle atlanlan- ba ksmna dِnecek olursak, burada Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellemin sِze “sًr kuyruklarndan yaplm kamçlarla insanlar dِvenlerden” bahsederek baladًn gِrüyoruz.
فlk bakta bu ifade çaًmza uymuyor gibi gِrünebilir. Evet, bugün ellerine kamç alp insanlar krbaçlayan zorbalar yoktur. Ama ellerindeki imkân ve yetkileri krbaç gibi aklatarak, insanlara siyasi-ekonomik-psikolojik vb. iddet uygulayan zorbalar yok mudur? فnsanlarn bir takm mecburiyetlerinden faydalanarak, onlar kِle gibi düük ücretlerle çaltranlar…
Peki, neden Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellem bu iki snf ayn hadis- i erifinde bir araya getirmi olabilir? Acaba sebep, birinci gruptaki zorbalarn haksz kazançlaryla saًladً ekonomik imkânlarn, ikinci gruptaki kadnlar ortaya çkarmas olabilir mi?
Elbette bu sadece bir yorumdur. Tarih boyunca birçok toplumda zalimler ve o zalimlerin imkânlaryla marm sosyete kadnlar hep olagelmitir. اaًmzda da haksz kazanç yollar ve maddi marklk son derece çoًalmtr. Elbette yazmzla kimseyi itham etmiyoruz, herkes kendisini daha iyi bilir. Sadece uyarmak istiyoruz; çünkü hadis i erifin sonu çok ürpertici…
Cenab- Hak hiçbirimizi bu hadis-i erifte bahsedilen “Cennetin kokusunu bile alamayacak” olanlardan eylemesin.
Amin.