Hilali Görünce Oruca Başlamalı - Hilali Görünce Bayram Etmeliyiz
Ramazan’ın başlangıcında hilalin görünmesi nedir?
Efendimiz şöyle söylüyor: “Hilali gördüğünüz zaman tutun, Ramazan’dan sonraki ayın hilalini gördüğünüzde bayram edin.” Şimdi teknoloji gelişti, ince hesaplar yapılabiliyor, önceden tespit edilebiliyor ama asıl olan insanların gözüyle görmeleridir. “Eğer bulut olur ve kapalı olursa ayı otuza tamamlayın” diyor. Hicri aylar bazen 29, bazen 30 biliyorsunuz. Eğer hilali göremezseniz, Ramazan’dan önceki ayı 30’a tamamlamak gerekiyor.
Ramazan’da şeytanlar bağlanıyor. Peki, günaha şeytanlar sebep olduğuna göre, Ramazan’da şeytanlar nasıl günah işletiyor?
İnsanlar Ramazan’ın farkında değil. Camiye giden adam Mü’min değilse namazın sevabını alabilir mi? Ramazan’da da öyle. Böyle gafil, düşüncesiz insanlara şeytan istediğini yaptırıyor tabi. Şeytan insanın ezeli düşmanı. Kur’an’da açıkça bunu Rabbimiz söylüyor.
Allah ona izin vermiş. “Sen bunlar yüzünden beni kovuyorsun, ben de onlardan intikam alacağım” demiş.
“Sağından, solundan, önünden, arkasından onların önünü keseceğim.” Ama Allah’a sığınırsanız şeytan bizim yolumuzu kesemez. Ne diyeceksiniz? Bismillahirrahmanirrahim. 4 kelime… Şeytan sağdan soldan nüfuz ediyor. Besmeleyi ağzından düşürmeyen bir adama şeytan yaklaşamaz. Şeytan insanın zayıf taraflarını bularak günaha sokuyor.
Ramazan’da mukabelenin önemi nedir?
Kur’an-ı Kerim ilk defa Ramazan’da indi dünya semasına… Sonra 23 sene peyderpey ayet ayet Cebrail (A.S.) vasıtasıyla Peygamberimize (S.A.V.) indirildi. Ramazan, Kur’an’ın indirildiği ay olarak bu aya faziletini, bereketini ve kadrini vermektedir. Bizim dünya ahiret saadetimizi sağlayacak Kur’an-ı Kerim’i okumak ve ona uymak Mü’minler açısından çok önemli. Kur’an-ı Kerim’e uyacağız. Kur’an-ı Kerim’de dinimizin esasları var, dinimizin anayasasını ortaya koyan kitap. Bu esaslara uyduğunuzda ebedi saadete eriyorsunuz. Başka zamanlarda da Kur’an okumak sevap kazandırıyor ama Ramazan’da Rabbimizin özel bir tarifesi var. Ramazan’da Kur’an okuduğunuzda sevabı daha çok oluyor. Mukabele, bildiğiniz gibi birisinin Kur’an-ı Kerim’i okuması, diğerlerinin dinlemesidir. Böylece Kur’an-ı Kerim hatmedilmiş oluyor. Resulullah (S.A.V.) Efendimiz de Cebrail (A.S.) ile mukabele yapmış. Hatta vefat senesinde ise iki kez mukabele yapmıştır.
Prof. Dr. Cevat Akşit.