www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ

FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT => KÖŞE YAZARLARI - KARMA => Cevat Akşit. Profesör => Konuyu başlatan: fanidunya NET - Mart 14, 2025, 10:50:03 ÖÖ

Başlık: Evlenerek Peygamber Efendimizin Ümmetini Çoğaltmalıyız
Gönderen: fanidunya NET - Mart 14, 2025, 10:50:03 ÖÖ
(http://www.fanidunya.net/resimler/besmele.png)

Evlenerek Peygamber Efendimizin Ümmetini Çoğaltmalıyız

Günümüzde gençler evlilikten kaçıyor olsa da anne ve babalar üstüne düşen sorumlulukları yerinde getirmek zorundadır. Anne ve babalar, çocuklarının evlenebilmesi için onlara imkân sağlamaları gerekir. Çocuklarını evlendirmek anne ve babanın görevidir.

Eğer anne ve baba görevini yerine getirmiyorsa, “Evlenmeyen çocuğun günahı anne ve babasının boynundadır” diye buyuruyor Peygamber Efendimiz.

Nüfus güç demektir, kuvvet demektir. Bugün Çin’in güçlü olmasının en önemli sebeplerinden birisi de nüfusunun yoğun olmasıdır. Evlenerek, Peygamber Efendimizin ümmetini çoğaltmalıyız. Eğer evlenip çoğaltırsak Peygamber Efendimizin övünmesine vesile oluruz, Allah’ın emirlerine uymuş oluruz, İslam’ın gücüne güç katmış oluruz. Allah’ın Kur’an-ı Kerim’de buyurduğu her şey farzdır. Dolayısıyla da evlenmek farz olarak nitelendirilebilir. Kur’an-ı Kerim’de, “Namaz kılınız” diye buyruluyor. Peygamber Efendimiz nasıl namaz kıldıysa biz de öyle namaz kılıyoruz. Kur’an-ı Kerim’de, “Hac ediniz” diye buyruluyor. Peygamber Efendimizi taklit ederek biz de hac vazifesini yerine getiriyoruz. Peygamber Efendimiz, Kur’an-ı Kerim’i bizlere açıklamıştır.

HER GENÇ ERKEĞİN, HER GENÇ KIZIN EVLENMESİ FARZDIR

Eğer Peygamber Efendimizin sünnetleri olmasaydı, hadis-i şerifleri olmasaydı biz Kur’an-ı Kerim’i anlayamazdık. Peygamber Efendimiz, “Evlenebileceğiniz, dinen caiz olan kadınlar arasında beğendiğinizle evleniniz” diye buyurmuştur. Hanefi Mezhebi’ne göre zina yapması şüpheli olan her genç erkeğin, her genç kızın evlenmesi farzdır. Diğer mezheplere göre vacip olarak da görülür ama evlenmek kesin suretle Müslümanlara emredilmiş bir uygulamadır. Ne kadar sağlam Müslüman olunursa olunsun, nefsine karşı ne kadar güçlü olunursa olunsun evlenmek, Peygamber Efendimiz tarafından da büyük bir önemle emredilmiştir. Aynı zamanda evlenme hususunda geç kalmamak lazım. Bu konu da dinimizde çok önemlidir. Anne ve baba çocuğunu olabildiğince erken evlendirmelidir. “Erken kalkan yol alır” atasözümüzü de bu doğrultuda düşünecek olursak erken evliliğin önemi bir kez daha anlaşılabilir.

Yasalarımızın izin verdiği ölçüde erkenden evlenen gençlerin yuvaları daha sağlam temeller üstüne kurulmuş olur. Böylelikle Müslüman nesillerin devamını sağlayan aile kurumları sağlamlaştırılmış ve güçlendirilmiş olur.

“MÜSLÜMANLAR ANCAK KARDEŞTİR”

Resulü Müctebâ Efendimiz, “Müslümanlar başkalarına karşı tek el gibidir. Yakındaki adam, uzaktaki adamı korur ve müdafaa eder. Hızlı giden Müslüman yavaş giden Müslüman’ı savunur. Güçlü, kuvvetli Müslüman, zayıf kardeşini korur” diye buyuruyor. Mesela yanınızda birileri dedikodu etmeye başladı ve başka uzaktaki bir Müslüman’ı çekiştirmeye başladılar. O zaman hemen müdahale edeceğiz ve onları düzelteceğiz. Bir başka hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor:

“Müslümanlar denktir. Müminlerin kanları ve canları birbirine eşittir.” Şu kimse çok önemli, bu kimse çok büyük kimse diye bir şey yoktur. Müslümanlar zengin olsun, fakir olsun, tanınmış olsun, garip olsun hepsi eşittir. Müminlerin eşit olduğunu asla unutmayacağız.

Kimsenin bize büyüklük taslamasına izin vermeyeceğiz.

Kimsenin başka bir Müslüman kardeşimizi ezmesine, hakaret etmesine, küçük görmesine izin vermeyeceğiz.

“Müslümanlar ancak kardeştir” sözünü her zaman hatırlayacağız. Dinimizin şer’i hükümlerini hatırlayalım.

Bir Müslüman başka bir Müslüman’ı kasten öldürdüğünde onun da öldürülmesi gerekir. İslam hukukunda bu böyledir. Öldürülen fakir, öldüren zengin diye bu kural değişmez. Buna Kur’an-ı Kerim’de kısas denir.

Prof. Dr. Cevat Akşit.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
www.fanidunya.net