* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Dinin Esası Allah’ı (CC) Bilmek Kesin Bilgi ve Yararlı Akıldır  (Okunma sayısı 2485 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 8362


Resululullah S.A.V Efendimiz -  Dinin Esası Allah’ı (CC) Bilmek Kesin Bilgi ve Yararlı Akıldır

Resulü Müctebâ Efendimiz (SAV) buyuruyor; “Dinin direği esas nedir? Allah’ı (CC) bilmektir. Kesin bilgidir.

Yararlı akıldır.” Sahabe bunun üzerine Efendimiz’e (SAV) sordu, “Ya Rasulallah faydalı, yararlı akıl olarak buyurduğun nedir?” Resulü Müctebâ Efendimiz (SAV), “Faydalı akıl Allah’a isyan teşkil eden, haramlardan ve yasaklardan uzak durmayı insana düşündüren fikirlerden ve eylemlerden uzak tutan akıldır. Allah’ın (CC) emrine itaat etmeye sevk eden ve hırs ettiren akıldır” buyurdu. Kardeşlerim, insanı diğer mahlûkattan ayıran en büyük özellik akıldır. Düşünebilme yetisidir.

İnsanın yaratılmış mahlûkların en şereflisi olmasının hasebi düşünebilme kabiliyeti ve aklı olmasıdır. Hadis-i şerifte, insanın da kendi içerisinde üstünlüğünü faydalı aklın belli edeceğini Efendimiz (SAV) söylemiştir. Kardeşlerim, aklın da dereceleri vardır.

AKLIN 4 MERTEBESİ VARDIR

Ahmed Ziyaüddîn-i Gümüşhanevi (Hz.) aklın 4 mertebesi olduğunu söylüyor. İnsan doğduğunda akıl seçemeyeceği ve idrak edemeyeceği için bu mertebeler giderek yükselir. Bu çocuk aklı ile başlar ve sonunda insanın insana olan üstünlüğünün belli olacağı şekle gelir. Kardeşlerim, aklın en son mertebesi Allah’a kalben bağlı olmayı ve haram ve yasaklarından geri durmayı ve İslam’ın gerektirdiklerini yapmayı düşündüren mertebedir. Rabbimiz bu mertebeye gelen kulunun kalbini İslam’ın nuru ile genişletir ve kalbine giren nurlar ağzına intikal eder, Allah’ın (CC) emrinden çıkmamak üzere tir tir titrer. Bu mertebeye ulaşmanın kökü ise kalptedir. Rabbimiz (CC), bizlere kalbin en üst mertebesine ulaşabilmeyi nasip etsin.

KENDİ KENDİNE YAPILAN DUADA İHLAS VARDIR

Resulü Müctebâ Efendimiz (SAV) buyuruyor; “Kimsenin görmediği yerde, sırda ve gizli bir yerde dua etmek, herkesin gördüğü, başkalarının muttali olduğu yerde 70 dua etmeye denktir.” Kardeşlerim, hadis-i şeriften çıkarmamız gereken husus şudur. Bir kulun kendi aklıyla, kalbinden gelen hislerle ve ruhuyla Allah’a (CC) yönelmesi, bulunduğu ortamdan ya da insanlardan etkilenmeden ibadetini yapıp ellerini açarak Rabbine dua etmesi ve bunu samimi bir şekilde yapması, başkalarının gördüğü yerde yapılan 70 duaya bedeldir.

Kendi kendine yapılan duada ihlas vardır. Kulun kendi kendine yaptığı dua samimiyse eğer gösterişten ve riyadan uzaktır. Kardeşlerim bazen insan yalnızken de bu riyaya kapılabilir. İnsanın aklına ben kimsenin gözünün görmediği yerde dua ediyorum, ben üstünüm düşüncesi geliyorsa buna hafiy riya denir. Bu, samimiyeti yok eden bir tavırdır. Kardeşlerim, Allah (CC) bizleri samimi kullarından eylesin.

Prof. Dr. Cevat Akşit.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Haram Karışık Mallarla İlgili Muameleler Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:50:02 ÖÖ]


İslâm’a Göre Ticarette Kârın Ölçü Ve Sınırı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:16:26 ÖÖ]


Ey İnsan Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:57:32 ÖÖ]


Nefs-i Emmaremle Bir Muhavere 2 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:47:55 ÖÖ]


Eshâb-ı Kirâmın Üstünlükleri Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:37:13 ÖÖ]


Yalnızca Hayır Dememek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:27:48 ÖÖ]


Mustafa Yılmaz - Uyan Ey Gafil 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:58:27 ÖS]


Murat Pamukçu - Seherde Arar Oldu Gözler 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:50:36 ÖS]


Mustafa Aslantürk - Gönüller Sultanı 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:44:24 ÖS]


Yaşar Yıldız - Şahadete Susadım 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:38:00 ÖS]


Murat Göktaş - Nur Yüzün 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:31:02 ÖS]


Mehmet Arıcı - Gidebilsem 320kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:22:14 ÖS]


Mehmet Refik Kaya - Ruhnüvaz 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:14:47 ÖS]


İman Nifak Gönderen: türkiyem
[Dün, 05:45:46 ÖS]


Seçilmişlik İman Takva ve Amel İledir Gönderen: türkiyem
[Dün, 05:33:54 ÖS]


Yalnızlık Mevlâ İle Beraber Olmak Acizlik İse Mevlâya İltica Etmektir Gönderen: türkiyem
[Dün, 05:30:15 ÖS]


Birlikte İş Yapabilmek Gönderen: türkiyem
[Dün, 05:26:17 ÖS]


Namaz Kötülükten Uzak Yutar Gönderen: türkiyem
[Dün, 05:21:54 ÖS]


Tevbe Günah İşlemek İçin Bahane Değildir Gönderen: türkiyem
[Dün, 05:17:36 ÖS]


Günah Psikolojisi ve Tevbeye Duyulan İhtiyaç Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:10:55 ÖÖ]