Ve Aleykümselâm Diyerek Selam Almamız Gerekir
“Bir kimse düğün yemeğine davet edilir de gitmezse Allah ve Resulüne isyan etmiştir” diye buyuruyor Resulü Mücteba Efendimiz. Davete icabet yüce dinim...
“Bir kimse düğün yemeğine davet edilir de gitmezse Allah ve Resulüne isyan etmiştir” diye buyuruyor Resulü Mücteba Efendimiz. Davete icabet yüce dinimiz İslam’da çok önemlidir. Hele ki düğün daveti ise başka bir öneme sahiptir. Dinimizde düğün davetine icabet etmek sabit bir haktır, emirdir ve Peygamber Efendimizin sünnetidir. Ancak bazı detaylar var tabi.
Peygamber Efendimiz buyuruyor, “Müslümanın Müslüman üzerinde 5 hakkı vardır. Selam verildiği zaman selamı almak. Hastalanan Müslümanı ziyaret etmek. Müslüman cenazesine katılmak. Düğün yemeği davetine icabet etmek.” Sadece düğün değil, bir Müslüman seni evine yemeğe davet ettiyse ve senin işin de yoksa o yemeğe icabet etmen gerekir. Düğün yemeğiyle ilgili şöyle bir durum var. O düğünde İslam’a aykırı işler yapıyorsa o zaman gitmeyeceksin. Mesela alkollüyse, kadın erkek karışık oyunluysa gitmeyeceksin. Fakat senin o haram işlenen düğüne gitmemen fitneye sebep olacaksa o zaman gidip bir köşede beklemen iyidir. Fakat burada da bir durum var, o topluma liderlik yapan biriysen, hocaysan hiçbir şekilde gidemezsin. Çünkü senin gitmen yanlış yorumlanır.
HARAM İŞLEYEN ADAMA SELAM VERİLMEZ
Müslümanlar arasındaki selamlaşmak ile ilgili birkaç konuyu sizlere anlatmak istiyorum. Selam vermek Peygamber Efendimizin sünnetidir. Selam verince karşımızdaki insana dünya ve ahret selameti dilemiş oluyoruz. O yüzden kafire selam verilmez. Çünkü kafir ebedi cehenneme mahkumdur. Bir de haram işleyen adama selam verilmez. Çünkü selamın bir anlamı da, ‘Sen iyi birisin Allah’ın selameti senin üzerine olsun’ demektir. Haram işleyen birisine de sen iyi bir iş yaptın denilir mi, denmez. Onun için haram işleyen kimseye de selam vermiyoruz.
Hutbe okunurken de cemaate selam verilmez. İbadet ile meşgul kimseye de selam verilmez. Abdest alana selam verilmez, Kur’an okuyan adama selam verilmez, namaz kılan adama selam verilmez. Hepimizin selam alırken bir hatası da şu, ‘Aleykümselâm’ diyoruz. Ancak ‘Aleykümselâm’ demek, ‘Senin selamına ihtiyacım yok’ demek anlamına geliyor. Bunu âlimler kanıtlarıyla ispatlamışlar. O yüzden ‘Ve Aleykümselâm’ diyerek selam almamız gerekiyor.
VARAĞ’ SAHİBİ OLMAYANIN AMELLERİ DE KABUL OLMAZ
“Varağ amellerin en üstüdür. Bir insanda varağ yoksa, Allah o kimsenin diğer amellerini de kabul etmez” buyurmuş Resulullah Efendimiz. Peki ‘Varağ’ nedir?
‘Varağ’ garantici olmaya denir. Haramlardan sakınmaya ‘Takva’ denir. Ancak alimlerin anlaşamadığı, haram mı helal mi olduğu belli olmadığı konular da vardır. İşte alimlerin tam karar veremediği konulardan sakınmaya da ‘Varağ’ diyoruz. İşte takva sahibi bir Müslümanın varabileceği son mertebe de şüphesiz ki ‘Varağ’ sahibi olmaktır. İşte ‘Varağ’ sahibi olmayanın amelleri de kabul olmaz. Çünkü adam haramı helali pek gözetmiyor demektir. Biz bir konuda haram mı, helal mi bilmeyebiliriz. O zaman gidip bir bilene soracağız. Benim mantığıma göre bir konu hakkında hüküm veremezsin. Varağ sahibi bir mümin gidip bir bilene danışır, tam emin olur.
“BİZİM KİMİ SEVDİĞİMİZ DE ÇOK ÖNEMLİDİR”
Peygamber Efendimiz buyuruyor, “Sevgi de, buğz da, düşmanlık da, husumet de mirasçılara geçer.” Yani anne-babanın veya dedenin sevmediği, düşmanlık beslediği kişilere gelen yeni nesiller de düşman olur.
Bunun örneklerini çevremizde görüyoruz. Resulullah Efendimiz de bu konuda bizleri uyarıyor. O yüzden bizim kimi sevdiğimiz de çok önemlidir. Mesela bir baba olarak sen kötü insanları sevmişsen senin nesillerin de o kötü insanları sevmeye devam edecek ve bu sen vefat etsen bile sana mezarında rahat vermeyecek.
Onun yerine iyi insanları sevmek, onlarla muhabbet kurmak daha güzel bir davranış olur. İyi sülalelerin birbirine sevgi beslemesi ileriye dönük bir yatırım olarak görülebilir.
Prof. Dr. Cevat Akşit.