* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: DİYET KAHVALTI TARİFLERİ  (Okunma sayısı 1165 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
DİYET KAHVALTI TARİFLERİ
« : Nisan 02, 2018, 09:30:00 ÖS »
DİYET KAHVALTI TARİFLERİ

Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

Hepimizin bildiği gibi, yaşa ve boya uygun bir vücut kitlesine sahip olmak, sağlıklı olmanın birinci şartıdır. Günümüzde vücut ağırlığının, bilhassa yağ kitlesinin fazla olmasının birçok hastalığa zemin hazırladığı dile getirilmektedir. Zamanımızda hareketsiz hayat ve yiyeceklerin fazla kalorili olması sebebiyle birçok kişi kilo kontrolü sorunu yaşamaktadır.

Birçok kişi, bilhassa da hanımlar, fazla kilolarını vermek veya kilo almamak için çeşitli diyet yöntemlerine başvururlar. Ancak diyet yaparken sıkça yapılan bazı hatalar var ki, bunlar kilo vermeyi daha da zorlaştırır. Bunların başında da kahvaltı öğünü ile ilgili yapılan yanlışlar gelmektedir.

Her zaman duyduğunuz bir söz vardır; kahvaltı günün en önemli öğünüdür, denir. Dengeli bir kahvaltı ile güne başlamak, vücut sağlığını koruyarak kilo kontrolü açısından çok önemlidir. Çünkü gece boyunca aç kalan vücudunuzda, kan şekeriniz düşecektir. Tok tutucu bir kahvaltıyla günlük kan şekeri seviyesini dengelerseniz gün içinde daha zinde ve enerjik olursunuz; böylece metabolizmanızın hızı artar.

Metabolizma, vücudumuzu oluşturan hücrelerin, yediğimiz gıdalardaki enerjiyi kullanarak görevlerini yapması sürecinin genel adıdır. Kişinin metabolizması hızlı ise aldığı gıdalardaki enerjiyi kullanıp aktif ve zinde olur.

Çeşitli araştırmalar, kahvaltısını yaparak okula giden öğrencilerin, dersleri daha iyi anladıklarını, dikkatlerini daha uzun süre yoğunlaştırdıklarını ve derse aktif katılım gösterdiklerini ortaya koymuştur. Kahvaltıyla güne başlamak yetişkinlerde de metabolizmanın %10 daha hızlı çalışmasını ve hızlı kalori yakmasını sağlamaktadır.

Kahvaltı yapmadan güne başlamanın bir başka zararı da, öğleye kadar dayanamayıp, atıştırmalıklara başvurmaya sebep olmasıdır. Bu atıştırmalıklar vücudun gerçek ihtiyaçlarını karşılamayıp, sadece kalori sağlarlar. Mesela kahvaltı yerine işe giderken poğaça alan bir kişi, gereksiz yere fazla nişastalı ve yağlı yiyecek almış olur. Üstelik bu atıştırma onu tok tutmaz.

Kahvaltıyı atlamak ve onun yerine çay kahve içerek uykudan ayılmaya çalışmak da yanlıştır. Bu şekilde davranınca mide asidinin salgılanması artar. Birçok zaman böyle davranan kişiler öğle yemeğinde çok daha fazla ve yüksek kalorili yiyeceklere yönelirler. Bu durumda iştah kontrolü zorlaşır.

Kahvaltılık Gevrekler Yararlı mı?

Kahvaltılık gevrek, son yıllarda reklamlarla birlikte dünyamıza girmiştir. Genellikle reklamlarda tok tutucu ve düşük kalorili olduğu iddia edilmektedir.

Aslında kahvaltılık gevreklerin çoğu, buğday, pirinç veya mısırdan üretilmektedir ve düşük kalorili değildir. Ancak çavdar, yulaf gibi tahıllardan üretilmiş veya tam tahıllı gevrekler, şekersiz olmak şartıyla düşük kalorili sayılabilir.

Gevreklerin lif ve kompleks karbonhidrat içerdiği için sağlıklı olduğu söylenmektedir. Aslında tam tahıllı ekmekler de, tıpkı tam tahıllı gevrekler gibi doğal lifler ve kompleks karbonhidrat içerir. Şekersiz süt veya yoğurtla birlikte kan şekerini dengeleyip uzun süre tok hissetmeyi sağlar. Sindirim sistemini düzenler. Kandaki yağ oranını dengeleyerek kalp damar sağlığını olumlu yönde etkiler.

Ancak unutulmamalıdır ki gevrekler zayıflatmaz. Çünkü birkaç kaşık gevrek, bir dilim ekmek kadar kalori taşır. Üstelik çoğu zaman ekmek kadar doyurucu hissettirmez. Çünkü ekmekteki maya ve rutubet onu daha tok tutucu hale getirir.

Bu gevreklerin çoğu, yabancı firmalar tarafından üretilmektedir. İçerisinde bulunan aroma ve tatlandırıcılar ile lezzetli hale getirilmiş, iştahı kamçılayan ürünlerdir. Hazırlanıp paketlenişinden satışına kadar geçen sürede bozulmaması için içeriğine çeşitli katkı maddeleri ilave edilmektedir.

Bu gevrekler genellikle hazırlama kolaylığı bakımından hızlı hayat yaşayan kişilere pratik gelmektedir. Ancak diyet için uygun ve yeterli bir besin değildir.

Gevrek ve benzeri gıdalarla diyet yapmak, uzun vadede sağlık problemleri oluşturabilir. Yeterince hayvansal protein ve demir alınamayacağı için kas kaybı ve kansızlık gibi sağlık sorunları oluşabilir. Sağlıklı bir şekilde kilo kontrolü için sağlıklı bir kahvaltı alışkanlığı kazanılmalıdır.

Sağlıklı Kahvaltı Nasıl Olmalıdır?

Kilo almamak veya sağlıklı bir diyetle yağ kitlesini eritmek isteyenler, kahvaltıda vücudun zinde olmasını sağlayacak gıdaları almalıdırlar. Bunun için birkaç püf noktasına dikkat edilmelidir:

* Kahvaltınız, doyurucu olmalıdır. Mesela yumurta veya peynir, yoğurt gibi süt ürünlerinden en az biri ile protein ihtiyacınızı almalısınız. Proteinler hem tok tutar, hem vücudunuzun sağlıklı çalışmasında ve kendini tamir etmesinde temel yapı taşıdır. Yağsız ürünler almanıza gerek yok ama ekstra yağlı ve tuzlu ürünlerden kaçının.

* Kahvaltıda tam tahıllı veya kepekli olarak bir- iki dilim ekmek yiyin. Unutmayın ki, ekmekten kaçınırsanız onun yerine daha sağlıksız gıdalara yönelirsiniz.

* Kahvaltıda birkaç zeytin, ceviz, badem veya fıstık gibi sağlıklı yağlar içeren gıdalardan faydalanın. Bu yağlar ve içinde çözünen vitaminler, vücudun sağlıklı çalışması için yardımcı olur ve tok da tutar. Ancak bir iki taneyle yetinin, aşırıya kaçmayın.

* Domates, salatalık, mevsim yeşilliklerinden de dilediğiniz kadar yiyin. Bunlar hem lif hem de vitamin kaynağıdır. Sevdiğiniz sebzeleri peynir veya yumurtayla karıştırarak güzel bir salata hazırlayabilirsiniz. Ancak yağdan ve yağlı soslardan kaçının. Veya marul içine lor peyniri koyup sararak yerseniz, gün boyunca tok kalabilirsiniz.

* Kahvaltıda tatlı ihtiyacınızı birkaç kuru kayısı, birkaç kuru incir veya bir elma gibi meyvelerden karşılayabilirsiniz. Kilo almak istemiyorsanız reçel ve benzeri tatlılardan uzak durun.

* Kahvaltıda portakal suyu veya benzeri meyve suları yerine meyvenin kendisini yiyin. Böylece liflerinden faydalanmış olursunuz. Evde sıkılmış olsa bile meyve suları liften yoksundur. Hazır meyve suları ise birçok katkı maddesinin yanı sıra, ihtiyacınızdan daha fazla şeker içerir.

 


* BENZER KONULAR

Bize Kalana Bakın Siz Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:02:09 ÖS]


Âlemler O’na Hayran Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:34:39 ÖS]


Dünya Nedir Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:25:53 ÖS]


Gönül Allah (CC) 'ta Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:22:44 ÖS]


İmani olgunluğun sırrı - Teslimiyet Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:15:04 ÖS]


İnsanın Manevi Yapısı (Ruh, Kalb, Akıl ve Nefs) İle İlgili Meseleler Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:06:24 ÖS]


Esat Kabaklı - Sürgün - 320 KBPS Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 04:50:26 ÖS]


Ozanlardan Single Eserler - Karma 320 kbps Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:20:38 ÖS]


Esat Kabaklı - Oğul Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:07:15 ÖS]


Ehl-i Beyt ve Kerbelâ Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:49:31 ÖÖ]


Filistin’in Tarihçesi Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:42:17 ÖÖ]


Cennetlik Kadınlar 3 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:10:52 ÖÖ]


Cennetlik Kadınşar 2 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:06:00 ÖÖ]


Cennetlik Kadınlar 1 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:00:00 ÖÖ]


Muallim - Öğretmen - Peygamber Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:54:03 ÖÖ]


Dar Günlerin Adamı Hz. Osman Gönderen: KOYLU
[Aralık 20, 2024, 11:18:19 ÖÖ]


İhlas ve Samimiyet Gönderen: KOYLU
[Aralık 20, 2024, 11:13:16 ÖÖ]


Zekat İslam’ın Köprüsüdür Gönderen: KOYLU
[Aralık 20, 2024, 11:09:53 ÖÖ]


Kurtuluş İslâm’dadır Gönderen: KOYLU
[Aralık 20, 2024, 10:58:52 ÖÖ]


Tevhid ve İstikâmet Gönderen: KOYLU
[Aralık 20, 2024, 10:55:38 ÖÖ]