Hayırlı Ömür İstemek İçin Dualar
Ömür, insanın sahip olduğu en kıymetli servetidir. Çünkü ömrümüz, ahirete hazırlanmak için sermayemizdir.
Müslüman, Allah'ın rızasına uygun bir şekilde değerlendirmek niyetiyle uzun ve bereketli ömür isteyebilir. Nitekim Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem bazı sahabelerine uzun ömür için dua etmiştir.
Hz. Enes radıyallahu anh, Peygamber aleyhisselatu vesselamın ona çocukken şöyle dua buyurduğunu bildirir:
“Allah'ım! Onun malını ve çocuğunu çoğalt, ömrünü uzat ve onu mağfiret et.”
Hz. Enes radıyallahu anh bu dualarının kabul olduğunu bildirmiştir. Gerçekten de kendisi yüz yaşına kadar yaşamıştır.
Uzun Değil Hayırlı Ömür
Elbette ömrün uzunluğu ancak salih amel ile değerlendirilirse makbuldür. Yoksa günah ile ömrünü geçiren kişinin yaşadığı süre uzadıkça azabı da artacaktır.
Ebû Bekre radıyallahu anh'den nakledilmiştir: Bir adam;
“Ey Allah'ın Resûlü, en kârlı mü'min kimdir?” diye sordu. Nebî sallallahu aleyhi ve sellem;
“Ömrü uzun, ameli güzel olandır" cevabını verdi. Bu defa adam;
“En zararlı mü'min kimdir?” dedi. Peygamber sallellahu aleyhi ve sellem;
“Ömrü uzun, ameli kötü olandır" buyurdu. (Tirmizî, zühd 21,22; Darimî, rikak 30; )
Ayrıca kişinin bunaklık, acizlik, kötü huy ve insanlara eziyetle geçen bir ihtiyarlıktan fayda görmesi mümkün değildir. Bu sebeple Peygamber aleyhisselatu vesselam, uzun ömürden ziyade, ömrün güzel geçmesi için dua ettiğini görüyoruz.
Peygamber aleyhisselatu vesselam şu duayı sabah akşam okumayı tavsiye etmiştir:
اللَّهُمَّ إنِّي أعُوذُ بِكَ مِنَ العَجْزِ والكَسَلِ والجُبْنِ والبُخْلِ والهَرَمِ والقَسْوَةِ والغَفْلَةِ والعَيْلَةِ والذِّلَّةِ والمَسْكَنَةِ وأعُوذُ بِكَ مِنَ الفَقْرِ والكُفْرِ والشِّرْك والفُسُوقِ والشِّقاقِ والنِّفاقِ والسُّمْعَةِ والرِّياءِ وأعُوذُ بِكَ مِنَ الصَّمَمِ والبَكَمِ والجُنُونِ والجُذامِ والبَرَصِ وَسَيِّىءِ الأَسْقامِ
Okunuşu: Allâhümme inni e’ûzu bike minel aczi vel-keseli, vel-cübni vel-heremi vel-kasveti vel- ğafleti vel- ayleti vel- zilleti vel kılleti vel meskeneti ve eûzu bike minel-fakri vel-kufri vel-fusuki veş-şikaki ve-nnifaki ves süm’ati ver rıyâi ve e’ûzu bike mines-samemi vel bekemi vel berasi vel-cununi vel cüzami ve seyy’il-eskami.
Meali: “Allah’ım! Âcizlikten, tembellikten, korkaklıktan, cimrilikten, yaşlılığın getirdiği tâkatsizlik ve bunaklıktan, kasvetten (katı kalplilikten), gafletten, yokluktan, zilletten, mal ve hayır azlığından, meskenetten (kötü hâlden) Sana sığınırım. Nefsin doymak bilmeyen ihtiyaç hissinden, küfürden, fâsıklıktan, hakka muhâlefetten ve ayrılıktan, nifaktan, süm’adan (amelleri insanların duyması için yapmaktan), riyâdan Sana sığınırım. Sağırlıktan, dilsizlikten, delilikten, cüzzamdan, barastan ve her türlü kötü ve müzmin hastalıklardan Sana sığınırım.” (Buhâri, Tefsir, 16/1; Suyûtî, el-Câmiu’s-sağîr, no: 1489; Hâkim, el-Müstedrek, I, 712/1944)
Hayatın ve Ölümün Fitnesi
Bazı kimseler için uzun yaşamak hayırlıdır, bazı kişilerin ise uzun yaşamanın fitnelerine düşmeden ölmesi hayırlıdır. Biz hangisinin hayırlı olduğunu bilemeyiz. Bu sebeple hayatın ve ölümün fitnesinden Allah'a sığınmalıyız.
Peygamber aleyhisselatu vesselam şöyle dua ederdi:
Arapça 2 اَلَّلهُمَّ اِنِّى اَعُو ذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ جَهَنَّمَ وَاَعُو ذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ وَاَعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةِ الْمَحْىَا وَالْمَمَاتِ وَاَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ الْمَسِىحِ الدَّجَّالِ
Okunuşu: "Allahümme innî eûzu bike min azâbi cehennem ve eûzu bike min azâbi'l kabri ve ve eûzu bike min fitneti'l-mahyâ ve'l-memât. eûzu bike min fitneti'd-Deccâl "
Meali: “Allah'ım, ben cehennem azabından sana sığınırım. Kabir azabından da sana sığınırım. Deccal fitnesinden de sana sığınırım, hayat ve ölüm fitnesinden de sana sığınırım. (Ebû Dâvud, Salât 184,)
Allah-u Zülcelâl razı olacağı şekilde bir hayat ve son nefeste hüsn-i hatime nasip eylesin.
Amin.