* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: DUA MÜMİNİN SİLAHIDIR  (Okunma sayısı 184 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı melek

  • Global Moderator
  • *****
  • İleti: 2334
DUA MÜMİNİN SİLAHIDIR
« : Eylül 22, 2021, 03:35:19 ÖS »
DUA MÜMİNİN SİLAHIDIR

Bugün vaz’u nasihatimizde ‘dua’ üzerinde durmaya çalışacağız. Sözlükte; seslenmek, çağırmak istemek, yardım talep etmek vb anlamlara gelen dua, dini bir terim olarak;  “İnsanın Allah’ın yüceliği karşısında, acizliğinin bilincine varıp sevgi ve hürmetle Allah’tan lutuf ve yardım dilemesi, Allah’a yakarıp istek ve ihtiyaçlarını arzederek, Onun ihsanını istemesidir.”

Dua, insan fıtratının ortaya koyduğu bir olgu ve insanın tabi bir ihtiyacıdır. Nitekim Kur’an-ı Kerimde, insanın bu fıtri özelliğine bir çok ayet-i kerimede işaret edilmiştir.(Yunus:10/22,Ankebut:29/65, Rum:30/33)

Merhum Elmalılı M. Hamdi Yazır, nadide tefsiri “Hak dini Kur’an dili” nin mukaddimesine eşsiz bir dua ile ve yakarış ile başlamıştır; Bu güzel cümlelere bir gözatalım:

“İlahi! Hamdini sözüme sertac ettim, zikrini kalbime mirac ettim, kitabını kendime minhac ettim, ben yoktum varettin, varlığından haberdar ettin, aşkınla gönlümü bî-kara ettin, inayetine sığındım kapına geldim; Hidayetine sığındım lutfuna geldim. Kulluk edemedim affına geldim. Şaşırtma beni doğruyu söylet, neş’eni duyur, hakikati öğret. Sen duyurmazsan ben duyamam, sen söyletmezsen ben söyleyemem, sen sevdirmezsen ben sevemem. Sevdir hep sevdiklerini, yerdir bize hep yerdiklerini. Sevdin habibini kainata sevdirdin. Sevdinde hil’at-ı risalati giydirdin. Makam-ı İbrahimden Makam-ı Mahmuda erdirdin, Server-i asfiya kıldın hatem-i enbiya kıldın, Muhammet Mustafa kıldın. Sâlâtu selam, tahiyyatü ikram, her türlü ihtiram ona, onun âline, ahbabına, ailesine, ashabına ve etbaına YaRab!...”   

Kur’an da 200 kadar ayet dua ile ilgilidir. Kur’anın ilk suresi “Fatiha”, bizzat Cenab-ı Hakkın, kullarına öğrettiği bir dua özeliği taşır. Şimdi ayet-i kerimeler ve hadis-i şerifler ışığı altında rabbimize nasıl dua etmemiz gerektiğini görelim.
     
“Rabbiniz şöyle buyurdu: Bana dua edin, kabul edeyim. Çünkü bana ibadeti bırakıp büyüklük taslayanlar aşağılanarak cehenneme gireceklerdir.”

“Rabbinize yalvara yakara ve gizlice dua edin. Bilesiniz ki O, haddi aşanları sevmez.”

“Kullarım sana, beni sorduğunda (söyle onlara): Ben çok yakınım. Bana dua ettiği vakit dua edenin dileğine karşılık veririm. O halde (kullarım da) benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki doğru yolu bulalar.”

 “(Onlar mı hayırlı) yoksa darda kalana kendine yalvardığı zaman karşılık veren ve (başındaki) sıkıntıyı gideren, sizi yeryüzünün hakimleri kılan mı? Allah'tan başka bir tanrı mı var! Ne kadar da kıt düşünüyorsunuz!”

Yukarda ki dört ayette Allah kendisine dua etmemizi, dua ederken “sessizce yalvarmamızı”, istemekte, “dua edenlerin dualarını kabuk edeceğini”, özellikle “darda kalanların” dualarını kabul buyuracağını bize bildirmektedir.

Dua kulun Allah’a bağlılığını en güzel şekilde dile getirdiği için Peygamberimiz tarafından ibadetin özü sayılmıştır. 

“(Resûlüm!) De ki: (Kulluk ve) yalvarmanız olmasa, Rabbim size ne diye değer versin? (Ey inkârcılar! Size Resûl'ün bildirdiklerini) kesinkes yalan saydınız; onun için azap yakanızı bırakmayacaktır!” ayeti Cenab-ı Hakk’ın duaya verdiği önemi pek açık şekilde ortaya koymaktadır. Mümin bir kulun, nice kimseler inançsızlık buhranı içerisinde bocalayıp dururken, hidayete erdirilmiş olmasından dolayı Allah’a dua ve şükretmesi gerekir. Dua, insanı Rabbine yakınlaştırır.

Dua kulluğun temel unsurudur. İnsanın Allah’a yönelmesidir. İnsanın içerisinde bulunduğu zor durumdan kurtulmak, bir kötülüğe maruz kalmamak, bir nimete ulaşmak için Allah’ı anıp aczini, günahlarını itiraf ederek ondan yardım ister.
Miuhterem Cemaat! Peki dua edebimiz nasıl olacak?....

Dua eden kişi, alemlerin rabbinin huzurunda bulunduğunu düşünerek, derin bir tevazu duygusu içerisinde olmalı, boyun büküp huşuu yakalamaya çalışmalıdır. Peygamberimizin hadisler deryasından örnekler verip duanın önemini iyice kavramaya çalışalım:

“Hz. Aişe şöyle dedi: Resulullah özlü duaları sever, böyle olmayanları terkederdi.”

Bu hadisten anlaşılan:

Dualar özlü sözlerle yapılmalı.

Duaların en güzeli Peygamber’in dualarıdır.

“Enes şöyle dedi: Rasulullah çoğu zaman şöyle dua ederdi: Allah’ım! Bize dünyada da ahirettede yilik ver . Bizi cehennem azabından koru.

İnsanı, Allah’a yalvarmaktan hiçbir günah alıkoymamalı. Hz. Peygambrin bildirdiğine göre dua edenin duası şu üç şekilden birisi ile karşılanır:

Ya dua ettiği şey dünyada hemen verrilir.

Ya duasının karşılığında verilecek şey(mükafat) ahirete saklanır.

Veya üzerinden istediği iyilik kadar bir kötülük giderilir.

Hz Peygamber dualarında “uhrevi mutluluk” “kalp huzuru” gibi daha çok manevi şeyler istemiştir. Örneğin: “Ey kalpleri (dilediği yöne ) çeviren Allah’ım bizim kalbimizide sana taate yönelt.”

Duanın belirli bir zamanı yoktur. Bununla beraber, bazı anlarda yapılacak olan duanın kabul olacağı rivayet edilmiştir.

Seher vaktinde, ezanla kamet arasında, yağmur yağarken, oruçlu iken yapılan dualar ile; anne- babanın, adil devlet başkanının yapacağı dualarında kabul olunacağı bildirilmiştir.

Peygamberimiz şöyle buyuruyor:

“Allah’ım senden hidayet, takva, iffet ve gönül znginliği isterim.” 

Rasülullah’ın çeşitli istiaze(Allah’a sığınma) duaları vardır. Mesela şu hadis bunun bir örneğidir:

“Allah’ım! Acizlikten  tembellikten, korkaklıktan, ihtiyarlayıp ele-avuca düşmekten cimrilikten sana sığınırım. Kabir azabından sana sığınırım.hayat ve ölüm fitnesinden sana sığınırım.”

Ebu Bekir es-Sıddik Rasulullah’a bana bir dua öğret de namazımda okuyayım dedi. Oda şöyle buyurdu: “Allah’ım!

Ben kendime çok zulmettim. Günahlarımı bağışlayacak olan sensin.öyleyse tükenmez lutfunla beni bağışla, bana merhamet et.çünkü affı sonsuz merhameti nihayetsiz olan sensin de.” Buyurdu.

Tabiin neslinden bir zat Hz. Aişeye Rasulullah’ın en çok hangi duayı okuduğunu sormuş. Oda şu duayı zikretmiş:
“Allah’ım şimdiye kadar yaptığım, bundan sonra yapacağım işlerin şerrinden sana sığınırım.”

Rasulullah’ın Allah’a sığındığı şeylerden bizde Allah’a sığınmalıyız. Allah korkusu gönüllermize hakim olmalı.

“Allah’ım! faydasız ilimden, korkmayan kalpten, doymayan nefisten, kabul olunmayan duadan sana sığınırım.”

Şu gelen hadiste Peygamberimiz üç şeyden Allah’a sığınmaktadır:

“Allah’ım! Kiötü ahlaklı olmaktan, fena işler yapmaktan ve yanlış inançlara sapmaktan sana sığınırım.”

 Dua yapıılırken Allah’a hamt ve ta’zim ile başlanmalı; Sonra Rasülüllah ile ailesi ve ashabı salat ve selam ile anılmalı, sonra istek ve dilek ifadelerine geçilmelidir. Duanın sonun da “AMİN” denilmesi hadislerde teşvik edilmiştir. Yine “Allah benim duamı asla kabul etmez” gibi bir duyguya asla kapılınılmamalı.
Şekel İbn-i Humeyd şöyle dedi:

Ya Rasülallah! Bana bir dua öğret dedim. Bunun üzerine bana: “Allah’ım kulağımın şerrinden, dilimin şerrinden, kalbimin şerrinden ve cinsel organımın şerrinden sana sığınırım.” De buyurdu.

Dua yalnız Allah’a yapılmalı, araya bir vasıta sokulmamalıdır. Dua konusuna ışık tutan fatiha suresinde : 
      
“(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.” buyrularak buna dikkat çekilmiştir.

Dua, gönülden, gizlice, huşu ve ihlasla yapılalı. Bu sırada bağırıp-çağırma, gösteriş ve riyadan uzak bulunmalı.
Dua ederken, kıbleye yönelmek, elleri açmak, mübarek yer ve zamanlarda yapmak, duanın kabulü için vesiledir.
“kulun Rabbine en yakın olduğu hal secde halidir. İşte bu sebeple secdede çok dua etmeye bakın.”

Duada acele etmemek gerekir. Çünkü Allah Resulü şöyle buyurmaktadır:

“Herhangi birinizin duası, acele etmedikçe kabul edilir. (kul acele ederek) Rabbime kaç defa dua ettim de duamı kabul etmedi der.”

İnsan her zaman sıkıntıyla karşılaşabilir. Böyle zamanlarda Cenab-ı Hakkın birliğini ve yüceliğini dile getiren ve tutunulacak yegane dalın O olduğunu belirten ve Efendimiz (sav) tarafından tavsiye edilen bu duaları okumalıdır.

Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmaktadır: 

Ebu Umame şöyle dedi:Rasulullah’a hangi dua daha çabuk kabul edilir? diye sordular.

“Gecenin son saatlerinde ve farz namazlardan sonra yapılan dua.”  buyurdular.

Görülüyor ki, dua, fazileti büyük bir ibadet ve kesin bir emirdir. Ancak dua ile istenilen şey, helal ve meşru olmalıdır. Allah’ın haram kıldığı şeyler istenemez. Dua, samimi, içten ve tam bir inançla yapılmalıdır. Kabul lacağına inanılarak yapılmalıdır. Tertemiz bir kalplr, sözü doğru bir dille, helal rızıkla beslenmiş bir gönülle, Allah’a teslim olunarak yapılmalıdır. Allah’ın rahmetinden ümit kesilmeden yapılmalıdır. Sevgili Peygamberimiz (sav) buyuruyorlar ki:

“Rabbiniz haya ve kerem sahibidir. Bir kul ellerini O’na doğru açıp kaldırdığında, O elleri boş çevirmekten haya eder.”

Müslümanın duası hayır dua olmalıdır. Müslüman, din kardeşlerinin kötülüğe uğraması için beddua etmez.

Rabbimize dua ve niyazda bulunalım.

“Bize, bu dünyada da iyilik yaz ahirette de. Şüphesiz biz sana döndük." Allah buyurdu ki: Kimi dilersem onu azabıma uğratırım; rahmetim ise her şeyi kuşatır. Onu, sakınanlara, zekâtı verenlere ve âyetlerimize inananlara yazacağım.” Buyuran Allah’ımızın rahmet deryasından nasib alalım. Allah’ın azabından korkalım ve bu korku ile, fakat ümit içerisinde yalnız O’na sığınalım. Allah’ın büyüklüğü karşısında:

   “Allah’a yemin ederim ki, ben Allah’a günde yetmiş defadan fazla tevbe ve istiğfar ederim.” Buyuran Peygamberimiz (sav) in bu halinden örnek alalım. Bilelim ki, müslümanın Allah’tan uzak yaşaması cinayetlerin en büyüğüdür. Sonsuz af ve kerem Allah’ındır. Dönüşte yücelerin yücesi Allah’a olacaktır. 

"Ey Rabbimiz! (Amellerin) hesap olunacağı gün beni, ana-babamı ve müminleri bağışla!"

 


* BENZER KONULAR

Allah’ı Ne Kadar Seviyoruz Gönderen: anadolu
[Dün, 08:40:07 ÖS]


Böyle Sevdik Gönderen: anadolu
[Dün, 08:35:30 ÖS]


Dostluk Üzerine Gönderen: anadolu
[Dün, 08:27:16 ÖS]


Sevmek-Sevilmek Gönderen: anadolu
[Dün, 08:21:12 ÖS]


Sermayemiz takvamız olsun Gönderen: anadolu
[Dün, 08:14:00 ÖS]


Bize De Dua Yâ Rasulallah (S.A.V) Gönderen: anadolu
[Dün, 08:09:36 ÖS]


Çoban Deyip Geçmeyelim 2 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:04:55 ÖÖ]


Çoban Deyip Geçmeyelim 1 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:57:14 ÖÖ]


Yabancılaşmadan Değişmek ve Gelişmek Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:44:43 ÖÖ]


Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 8 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:34:29 ÖÖ]


O insanı Yetiştiremezsek 1 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:25:16 ÖÖ]


Mutluluğun Sırrı Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:12:56 ÖÖ]


Murada Ermek İçin Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:07:00 ÖÖ]


Bize Kalana Bakın Siz Gönderen: gurbetciyim
[Aralık 21, 2024, 06:02:09 ÖS]


Âlemler O’na Hayran Gönderen: gurbetciyim
[Aralık 21, 2024, 05:34:39 ÖS]


Dünya Nedir Gönderen: gurbetciyim
[Aralık 21, 2024, 05:25:53 ÖS]


Gönül Allah (CC) 'ta Gönderen: gurbetciyim
[Aralık 21, 2024, 05:22:44 ÖS]


İmani olgunluğun sırrı - Teslimiyet Gönderen: gurbetciyim
[Aralık 21, 2024, 05:15:04 ÖS]


İnsanın Manevi Yapısı (Ruh, Kalb, Akıl ve Nefs) İle İlgili Meseleler Gönderen: gurbetciyim
[Aralık 21, 2024, 05:06:24 ÖS]


Esat Kabaklı - Sürgün - 320 KBPS Gönderen: fanidunya NET
[Aralık 21, 2024, 04:50:26 ÖS]