www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ

FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT => TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT => Ermeni - Yahudi ve Mescid-i Aksa - Kudüs Konuları => Konuyu başlatan: fanidunya NET - Kasım 19, 2024, 07:45:12 ÖÖ

Başlık: Yahudiler ve Yahudilik 31
Gönderen: fanidunya NET - Kasım 19, 2024, 07:45:12 ÖÖ
(http://www.fanidunya.net/resimler/besmele.png)

Yahudiler ve Yahudilik   31


3- SİYONİZM

F-SİYON TEŞKİLATLARI

2-MASONLUK

Öğreti, Ritüel ve Teşkilât

Ritüel

*Masonlukta pekçok simge kullanılır. Masonluğun dili simgesel ve evrenseldir. Bu gün İsrail bayrağında bulunan altı köşeli yıldız Masonluğun da simgelerindendir. Masonların mekânlarının, kullandıkları malzemelerin, toplantı günlerinin, ritüellerdeki hareketlerin de sembolik anlamları vardır.

*Ritüeller, üstad-ı muhteremin başkanlığında ‘mabed ve mahfel’ de denilen loca da icra edilir. Ritüeller, belli hareketleri, konuşmaları ve yeminleri ihtiva eden çok karmaşık bir seremonidir. Hakikât ışığının doğudan geldiğine inanıldığı için, dikdörtgen şeklinde olan loca doğuya dönüktür. Büyük locanın adı her dilde ‘Büyük Doğu’ anlamındadır (Great Orient, büyük maşrık, vs).

Locaların yıldızlı tavanı Gökyüzünü, siyah-beyaz damalı yer döşemesi zıtlıkları (iyi-kötü, güzel-çirkin, vs) temsil eder. Masonlukta loca, ‘Dünya’nın’, Locadaki iki büyük tunç sütunlardan sağdaki devamlılığın, soldaki de gücün sembolüdür. Locadaki Gönye Üstad-ı muhteremi, Tesviye birinci Nazırı, Şâkül de ikinci Nazırı temsil eder. Üstad-ı muhterem Ruhu, birinci Nazır Canı, ikinci Nazır da Bedeni temsil eder.

Masonluğa giriş

*Masonluğa, belli meslek sahibi ve mesleğinde başarılı olan yetişkin erkekler üye kabul edilmektedir (bazı localarda kadınlar da üye olabilmektedirler). Masonluğa giriş ‘Tekris’ (bir nevi ruhu arındırma) adı verilen bir ayin ve merasimle olur. Buna göre; Adayın üzerindeki bütün madenler (saat, bozuk para, vs) çıkarılır. Sonra içinde lamba, kum saati, kükürt, tuz, vs sembollerin bulunduğu bir odada tek başına bırakılır.

Aday yapmakla mükellef olduğu sorumlulukları ile vasiyetini yazar. Bazı elbiselerini çıkardıktan sonra gözleri bağlı olarak mabede alınır ve kılıçla Tekris edilir (kılıçla tekris edilmesi de anlamlı olsa gerektir!!!).

Teşkilât

*Masonlukta hiyerarşik düzen geçerlidir. Çoğu ülkelerde Çıraklık-Kalfalık-Ustalık (Üstadlık) şeklindeki yapılanma, genelde 33. Derecede son bulur. 33’e kadar her derecenin sınıfları ve sembolik isimleri vardır.

Hiyerarşide en alt derece ‘Çıraklık’tır. Bu, insanın doğuşundaki zayıf ve çaresiz durumu temsil eden çocuklukla sembolize edilmiştir. Bu dönemde çırak bütün dillerin yerini tutan sembollerle ifade edilen ‘Masonik dili’ öğrenir. İkinci kademeye ‘Kalfalık’denir.

Bu da, gençlikle sembolize edilir. Üçüncü döneme de ‘Ustalık’ denir. Ustalıkta, ‘Ruhun lisanına işlenmiş olan’ (ezoterik anlamlar) semboller önem kazanır.

Masonlukta bu üç dereceye (1-3) ‘Remzî Dereceler’, 4-33’e, kadar derecelere ise ‘Felsefî Dereceler’ denir. Masonlar birbirlerine ‘Birader’, mason olmayanlara da ‘Hâricî’ derler.

*Masonluk, her ülkede aynı şekilde uygulanmaz.

Ülkenin yapısına göre farklılık arz eder (hatta derecelendirme de farklıdır.). Masonluk önceleri sadece hıristiyanlara ait bir yapılanma iken XIX. yüzyıldan itibaren Yahudiler, Müslümanlar ve diğer din mensupları da bu örgütlenmeye kabul edildi (bazı localar da kadınlar da dahil edilmiştir). Masonluk Yahudi Kabala inancından, Hermetizm, Karmatilik gibi kült mezheplerden etkilenmiştir. Masonluk, eklektik bir yapıdır.

Prof. Dr. Yusuf Özertürk.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
www.fanidunya.net