Baba çocuğun güven duvarıdır
Fransız Pedagog Jean Jack Rausseau “Makul bir baba tarafından terbiye edilmek dünyanın en mahir hocası tarafından eğitilmekten daha iyidir” der. Baba çocuğun sadece eğitmeni değil aynı zamanda güven duvarıdır. Onun varlığı çocuğun kendini iyi hissetmesine yardımcı olur.
Çocuklar babanın dokunuşundaki sevgiyi hemen hissederler. Allah çocukla babayı birbirine yaklaştırmak için iletişim imkânı vermiştir. İki hattın arasındaki iksir anne baba ve çocuğa özeldir. Allah onları ebeveyn olarak tahsis etmiştir. Çocukların eğitiminde bu avantaj dikkate alınmalıdır. Resulü Ekrem’in Hazreti Fatıma ile olan diyaloğunu düşünün. O yetişkinliğinde bile Fatıma geldiğinde ayakta karşılar içeri girdiğinde abasını yere serer oturmasını isterdi.
Sevgi çocuğun gelişimine katkı sağlayacak en etkin değerdir. Dolayısıyla çocuğa yapabileceğiniz en önemli yardım, sevdiğinizi ona hissettirmenizdir. Özellikle babalar çocukları ile aralarına duvar örmemeli onlara sevgilerini gösterebilmelidirler.
Hazreti Peygamber, “insanlara anlayabilecekleri bir dille konuşun” der. Bunun için bazı konularda mecâzi ifadeler kullanabilirsiniz. Çocuklarınızın sevgi dilini öğrenip, onlarla ilişkilerinizi buna göre şekillendirebilirsiniz.
Çocukla ilişkilerimizde yapılan hatalar onun kimlik oluşumunda çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olur. O nedenle öncelikle çocuğun gelişim özelliklerini bilmek zorundayız. Bilinmelidir ki, Çocuklara göre yaşanan her şey oyunun bir parçasıdır. Çocuk her şeyi oyun olarak görür. Mesela çocuk namaz kılan babanın yanına gelir, önüne sağına soluna sokulur bakar, kolundan tutar, üstünü başını çekiştirir. Baba namazı kılınca “ne yapıyorsun günah değil mi bu yaptığın çok kötü bir şey” diye azarlar. Oysa bu dönem vicdan gelişimi başlamadığından çocuk söylenenleri anlamayacaktır. Bu Allah’ın çocuklara yaşanan olaylardan fazla etkilenmemeleri için verdiği bir nimettir.
Vicdan gelişimi başlamayan bir çocuğun baba tarafından azarlanması bir yıkımdır. Baba bunun yerine çocuğuna “bak çocuğum ben namaz kılıyorum, ne zaman beni böyle görsen, sen de yanıma gel ve benin yaptığım şeyleri tekrarla, birlikte dua edelim” demeli ve ona namaz hakkında bilgi vermelidir. Çocuğu dini konularda korkutmamalı onun kalbine Allah sevgisi aşılamalıdır.
Çocuk doğuştan bağlanma duygusuna sahiptir. Anne baba onda mevcut olan bu duyguyu Allah’a yöneltmelidirler. Bir çocuk ellerini açıp Allah’tan çikolata şeker istiyorsa, bu çocuk büyüdüğünde de Allah’a yakın olur. Resulü Ekrem, “Her şeyinizi Allah’tan isteyin hatta ayakkabınızın bağını bile” buyurmuştur. Cenabı Hakla irtibatlıyken, güven içindeyiz, aksi durumda ise, sürekli korku ve panik içindeyizdir. Çocuklarımıza erken yaşlardan itibaren dua etmeyi öğretmeli ve onların kalbine Allah sevgisi ekmeliyiz.
Fatma Tuncer.