* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Şükretmek Kalp Sağlığını Koruyor  (Okunma sayısı 352 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
Şükretmek Kalp Sağlığını Koruyor
« : Aralık 21, 2019, 05:31:25 ÖS »
Şükretmek Kalp Sağlığını Koruyor

Amerikan Kardiyoloji Dergisi’nde yer alan bir çalışmaya göre kişinin sahip olduğu imkânların farkına varıp şükretmesi pozitif duyguların gelişimine ve kalp sağlığına katkı sağlıyor. Şükreden kişilerde kalp yetmezliği, kronor kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi sorunlar diğerlerine göre daha az görülüyor. Buna karşın halinden şikâyet eden karamsar kişiler ruhsal sorunlara daha rahat yakalanıyorlar.

Doğu toplumları acıyla bütünleşir ve hayatın içinde acıya yer verirler. Dramatik roman ve hikâyeler, filmler, şarkılar halkımızın tercih ettiği eserlerdir. Acıyla bütünleşen insanlarımız zamanla olayların olumlu yanını değil olumsuz yanını görmeye ve acıyı içselleştirmeye başlarlar. Bu durum zamanla ruhsal sorunlara davetiye çıkarabilir.

Hüzün ve neşe hayatın içinde elbette vardır ve yaşanmalıdır. Ancak duygularda esas olan dengedir, insanlarımız duyguların kontrolünü kaybederek, bu dengeyi ortadan kaldırıyor. Acıyı içselleştiren insanlar her şeyde bir vahamet, bir dram ararlar. Bardağın dolu tarafına bakmak söylemi bu insanlar için bir şey ifade etmez onlar doksan tane iyi şeye sahip olsalar dahi kıyıda kalmış bir acı, olumsuz bir hatıra bulur ve ona yoğunlaşırlar.

Fertlerin olayların olumsuz yanlarına odaklanmaları, hiçbir şey yolunda gitmeyecekmiş gibi davranmalar depresyon ve kaygı bozukluğu gibi sorunları tetikliyor. Oysa nefes alıp vermek ve hayatta olmak en büyük nimettir. Bu nimetlerin farkına varabilmemiz için bir felakete ihtiyaç duymamalıyız, şükür her daim dilimizde ve kalbimizdeki yerini almalıdır.

Şükretmek kişinin evrendeki görev ve sorumluluklarının farkına varmasına ve varoluş mahiyetini kavramasına yardımcı olur. Kişi bu vesile ile varlık âleminin bir parçası olduğunun bilincine varır ve sorumluluğunun ne olduğunu idrak etmeye başlar. Şükretmek kişiye fani dünyada hiçbir şeye sahip olmadığını ve kendisine bunca nimeti bahşeden Allah’ın huzurunda nasıl durması gerektiğini öğretir. Bu anlamda şükür insanın iman ve teslimiyetinin de bir göstergesidir. Şükürsüzlük ise nankörlük ve idrak damarlarının tıkanmasıdır.

Fatma Tuncer.

 


* BENZER KONULAR

Taner Yüncüoğlu - Muhabbet Eriyiz 320 kbps -Ezgiler - - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:04:26 ÖÖ]


Tekin Ada -Hasret 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:56:09 ÖÖ]


Sacit Onan - Dinle Ey Ali 320 kbps Sohbet - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:48:39 ÖÖ]


Süreyya Açıkgöz - Sana Geleyim 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:39:40 ÖÖ]


Ergenlik Döneminde Akran Sorunları Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:31:19 ÖÖ]


Büyükler Vuslatın Kapısındayken Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:18:24 ÖÖ]


Son Kalemiz Aileye Sahip Çıkalım Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:08:55 ÖÖ]


Hava Kadar Su Kadar Muhtacız İslam’a Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:59:37 ÖÖ]


Affa Sarıl İyiliği Emret Câhillerden Yüz Çevir Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:47:27 ÖÖ]


Sevdiğin Kullarına Hayırlı Mal ver Yâ Rabbî Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:39:25 ÖÖ]


İnsanların İyisinden Gelir İyilik Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:43:11 ÖS]


Futbol Bâtıl Bir Din mi 3 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:31:36 ÖS]


Ben De Müslümanım Demek Yeterli midir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:24:39 ÖS]


Zulüm Düzenlerinin Sadık Bekçileri Bel’amların Dört Özelliği Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:10:09 ÖS]


Müslümanlar Kardeştir, Birbirlerini İncitmezler Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 05:59:38 ÖS]


Bin Yıl Da Yaşasan Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 05:51:22 ÖS]


Aile İletişimde Duygusal Zekanın Önemi Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 09:11:17 ÖÖ]


Kötülüğü İyilikle Savmak Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 09:01:27 ÖÖ]


Futbol Batıl Bir Din mi 2 Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 08:32:27 ÖÖ]


İnsan Görüntüsüyle Değil Ahlâkıyla İnsandır 1 Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 08:26:28 ÖÖ]