DOĞRU BİR KİTAP DOĞRU BİR ARKADAŞ GİBİDİR
Sekülerleşme birey ve toplumları ruhsal ve manevi hastalıklara sürükledi. Dünyayı ahiret için bir imkân olarak görüp, vakti manevi bir kazanca çevirmeye çalışan Müslümanlar dünyevileşmeye heveslenince hesapta olmayan sorunlar ortaya çıktı. İnsanlar stresten, mutsuzluktan,
depresyon ve kaygı bozukluğu gibi ciddi sorunlardan şikâyet etmeye başladılar. Terapistler, ruh hekimleri, kişisel gelişimciler, sağaltıcı mistik yöntemler insanlarımızın en fazla rağbet ettiği alanlar haline geldi. Manen yoksullaşan fertler güç ve enerji aldıkları dinamiklerden uzaklaşınca her şey ters yüz oldu. Bir kuru ekmekle mutlu olabilen insanlar bir soluk huzur için bütün variyetlerini harcamayı göze alır hale geldiler. Huzur sekülerleşen insan için ekmek kadar su kadar elzem bir gereksinim oldu.
İnsanı edilgen bir nesne olarak değerlendiren Batı zihniyeti, beldelerinde ruhsal rahatsızlıklar artmaya başlayınca sorunu gündeme taşımaya başladılar. Susseks Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı depresyona karşı alınabilecek önlemler konusunda araştırma yaptılar ve stresi yenmede hobilerin özellikle kitap okumanın büyük katkılarının olduğunu saptadılar. Okuma alışkanlığının kazanımlarına genişçe yer verilen araştırmada, okumanın kan basıncını düzenlediğine ve stresin sağaltılmasına katkı sağladığına vurgu yapıldı. Gerçekten okumak bahsedildiği gibi kişinin kendini daha iyi hissetmesine katkı sağlayabilir mi? Eğer seçilen kitap hakikate hizmet ediyorsa elbette bu mümkün olabilir.
Doğru seçilmiş bir kitap iyi bir dosttur, hakikatten kırıntılar sunar ve kişiye kendini iyi hissettirir, yanlış kitap ise kişinin zihin dünyasına bulaşmış karanlık bir izdir. Yanlış bir kitabın verdiği zarar yanlış bir arkadaşın verdiği zarardan çok daha tehlikelidir. O nedenle dostlarınızı seçerken gösterdiğiniz titizliği okuduğunuz kitabı seçerken de göstermelisiniz.
Kitap, canlı bir organizma gibidir, sahibinin duygu, düşünce ve eylemlerini yansıtır ve onun temsilciliğini yapar. O nedenle anne-babalar çocuklarına kitap seçiminde yardımcı olurken seçilen kitabın yön haritasını çıkarmak ve yazarın olaylara hangi pencereden batığını anlamak zorundadırlar.
İlkeleri ile varlık âleminin huzur ve sükûnetini sağlayan Kur’an, elbette yaşadığımız kaygı, stres ve depresyon gibi sorunlara karşı etkin bir kalkandır. Kur’an, çölleşen ruhlara şifa iksiri, yolunu, yönünü kaybetmiş beşer için bir yol haritasıdır. Bir damla mutluluk için çalmadık kapı bırakmayan maddeperest insan bilmelidir ki, Kur’an, ruhunun yaşadığı sancıyı dindirebilecek tek kitaptır.
Fatma Tuncer.