PARA TEK BAŞINA MUTLULUK GETİRİR Mİ
Hayatımız tam bir çelişkiler yumağı. Bir yandan israf ve gösterişe meylederken diğer yandan çok para harcamaktan ve alışveriş hastalığın yaygınlaşmasından şikâyet ediyoruz. Allah aşkına ne istiyoruz neyden şikâyet ediyoruz! Anlamak mümkün değil.
AVM’lerin popüler hale gelmesi, insanların medya aracılığıyla tüketime yönlendirilmesi ve dünyevileşmenin üst bir değer olarak algılanması alışveriş hastalığını tetiklemeye başladı. İç sıkıntısından, depresif sorunlarından, yalnızlaşmadan, anlaşılmamaktan, anlam boşluğundan şikâyet eden fertler hemen alışveriş merkezlerine koşuyor ve ceplerini boşaltıp geri dönüyorlar.
Çevrenizde karşılaştığınız iki kişiden biri alışveriş yaparak rahatladığını ancak birkaç dakika sonra yoğun bir iç sıkıntısına ve mutsuzluğa düştüğünü, bu durumdan kurtulmak için çare aradığını ifade ediyor. Anlayacağınız alışveriş çılgınlığının arka bahçesinde sandığımızdan farklı şeyler var…
Peki, alışveriş bağımlısı kişiler bunu bir ihtiyaca binaen yapmadıklarına göre acaba neyin peşinde koşuyorlar? Yapılan alış verişler onların iç dünyalarında neyi inşa ediyor, hangi yaralara dokunuyor ya da hangi boşluğu dolduruyor? Uzmanlar alışveriş hastalığının kişinin iç dünyasında yaşadığı boşluk, sevgi ve ilgi açlığına bağlıyorlar. Fertler alışveriş yaparak, yaşadıkları kaygıdan, üzüntü ve stresten, yalnızlık ve anlam boşluğundan kurtulmaya çalışıyorlar. Ama olmuyor…
İnsanın sadece maddi boyutu ile değerlendirilmesi ve kişiler arası ilişkilerin zayıflaması ruhsal sorunlara davetiye çıkardı. İnsanlar iletişimsizlikten ve yalnızlıktan şikâyet etmeye başladılar. Birbirlerine yeterince vakit ayırmayan, insani ilişkilerden doyum elde edemeyen fertler, terapistlere, mağazalara ve alışveriş merkezlerine koşuyor. Kişi bir ürünü satın aldığında geçici bir haz elde ediyor. Fakat bu pek uzun sürmüyor kısa süre sonra alınan haz pişmanlığa dönüşüyor ve kişi bir çözümsüzlüğün içine sürükleniyor. Kendini değersiz hissediyor, yüreğinden yükselen çığlıkları bastırabilmek için çare aramaya devam ediyor.
TAVSİYELER
Yaptığınız alışverişler ya da sahip olduğunuz maddi imkânlar sizin inanma, dua, sevgi ve şefkat ihtiyacınız karşılayamayacaktır. O nedenle aradığınız şeyin gerçek adresine odaklanın ve teslimiyet gösterin. Duaya ağırlık verin, Allah’ın büyüklüğünü düşünün ve sahip olduklarınız için şükredin.
Yaptığım alışverişler neticesinde hangi noktalarda doyuma ulaştığınızı anlamaya ve gerçek sorununuzu tespit etmeye çalışın.
Gündelik hayatta karşılaştığınız sorunlarla başa çıkabilmek için gerçekçi çözümler üretin.
Kendinizle yüzleşmekten kaçınmayın, bu ilk etapta size acı verebilir ancak daha sonra sorunun kaynağına inecek ve hayatınızla birçok şeyi değiştireceksiniz.
Alışveriş çılgınlığınızın sizi nasıl oyaladığını ve sorunlarınızın üzerini örterek nasıl yanılttığını anlamaya ve doğru adımlar atmaya çalışın.
Fatma Tuncer.