SİGARA ÇÖZÜM ARACI OLMAMALI
Aile danışmanı olarak çalıştığım dönemlerde, sadece erkeklerin değil kadınların ve gençlerin de büyük çoğunun sigara bağımlısı olduğuna şahit olmuş ve nedenini sorduğumda benzer cevaplar almıştım. Eşi iki çocuğu ile kendisini terk edip gittikten sonra yoksulluğa düşen ve çocuklarına ekmek parası götürebilmek için ağır şartlarda çalışan bir hanıma, “Nasıl oluyor da çocukların ekmek parasını sigaraya yatırabiliyorsun” diye sorduğumda aldığım cevap karşısında irkildiğimi hatırlıyorum. Hanımefendi yüzüme öfke ile bakmış, “Ne yapayım abla, tek tesellim bu, ne yapayım söyle gidip kendimi uçurumdan mı atayım, sokaklara çıkıp avazım çıktığı kadar bağırayım mı? Biliyorum zararlı ama hayatın yükünü taşıyamıyor ve yılana sarılıyorum…” demişti. Dar gelirli kişilerin çoğu bir yolunu bulup sigaraya ulaşıyor ve zamanla bağımlı hale geliyor. Sigara bu kişilerin sıkıntılarını alıp götürmüyor kuşkusuz. Onların acılarına merhem de olmuyor. Onları yatıştırıp mutlu da etmiyor. Aksine sağlıklarını tehdit eden bir düşmana dönüşüyor. Fakat insanlar bu zehri içlerine çekerek kendilerince mekanizma üretiyorlar. Yani sorunları çözüme götürmek yerine sigaraya tutunuyor ve küllenmiş acıların üzerini örttüklerini zannediyorlar.
Geçtiğimiz günlerde gazetelerin birinci sayfalarında, “Sigaraya zam geldi” haberleri yer almaktaydı. 13.50 TL olan sigara son zam ile birlikte 15.50 TL oldu. Hatırlayacağınız üzere Diyanet İşleri Başkanımız bir konuşmasında anne-babalara seslenmiş ve sigaranın israf, israfın ise haram olduğunu çocuklarınıza öğretin tavsiyesinde bulunmuştu. Fakat bu tavsiyenin etkin olabilmesi için önce erişkinlerin israfa karşı bilinçlenmeleri ve sigaranın bedenlerine ve ceplerine verdiği zararı görebilmeleri gerekir.
İnsanlarımız sigarayı dertlerine merhem olacak bir ilaç olarak görüyorlar. İşler yolunda gitmediğinde çözüme koşmak yerine sigaraya koşuyor ve bu şekilde sorunu ortadan kaldırdıklarını sanıyorlar. Oysa sigara onları uyuşturuyor bununla da kalmıyor sağlıklarını tehdit etmeye başlıyor.
Bir okurum anlatmıştı; okulda öğretmen çocuğuna sigaranın zararlarından bahsedince çocuk eve geldiğinde anne-babaya, “Siz neden sigara içiyorsunuz, bu çok zararlı bir şeymiş” diye çıkışmış… Okurum, “Çocuk haklıydı, ona cevap veremedik sadece sustuk” demişti.
Yüküm çok ağır, sigara beni geçici olarak rahatlatıyor diyen kardeşlerim, sizler eğer isterseniz sorunlarınızı kendi imkânlarınızla çözüme götürebilir ve sigaranın bir rahatlama aracı değil dert olduğunu görebilirsiniz. Zira Allah kullarına verdiği imtihanlarla başa çıkabilecek imkânı da bahşetmiştir. Yani çözüm sizin göğsünüzde taşıdığınız imanınızda, yüreğinizde, çözüm sizin kararlılık, sabır, azim ve gayretlerinizde mevcut.
Fatma Tuncer.