Şükretmek Sizi Allah’a Yakınlaştırır
Shakespeare, “Sahip olmadıklarına ulaşmak için çabalarken sahip olduklarını unuttuğun için mutsuzsun” der. Her nedense insanoğlu sahip olduklarına değil olamadıklarına odaklanır ve hüzne, yoksunluğa ve çaresizliğe kapılır. Sahip olduğu dünya kadar şeyi görmez, sahip olamadığı iğne için yakınır.
Dünya üzerinde hâkim olan kapitalist sistem birey ve toplumlara aç kalma korkusu empoze ediyor ve çağımızın sorunu olan göz açlığını yayıyor. Ne yazık ki bu hastalık azla yetinebilen ve şükrü dilinden düşürmen Resulullahın ümmetlerine yani Müslümanlara da bulaşmış durumda. İlginçtir hastalık çığ gibi yayılırken kimse bunun farkına varamıyor.
Karşılaştığımız iki kişiden biri yoksunluktan, istediği gibi yaşayamamaktan ve mahrumiyetlerinden söz ediyor. İstediği her şeye kısa sürede ulaşabilen insanoğlu karnını doyursa da göz açlığından kurtulamıyor ve sürekli şekilde yakınıyor. Oysa şükretmek için ne kadar çok şeye sahibiz!
SİZ ZENGİNSİNİZ
Bütün ömrünüzü şükrederek geçirmiş olsanız dahi aldığınız bir dakikalık nefesin bile şükrünü ödeyemezsiniz, ödeyemeyiz. O nedenle kendinize dönün ve sahip olduğunuz imkânları görmeye çalışın.
Eğer sıcak yuvaya ve sizi sevgi ile sarmalayan bir aileye sahipseniz.
Nefes alıp veriyor ve hayatla bağınızı sürdürebiliyorsanız zenginsiniz, avuçlarınızı açıp duaya durun ve şükredin.
Eğer ayaklarınız sizi taşıyabiliyor, Allah’ın bahşettiği bedende sağlıklı bir yaşam sürebiliyorsanız ve sevdiklerinize ulaşabiliyorsanız siz zenginsiniz, avuçlarınızı açıp duaya durun ve şükredin.
Eğer sevdiklerinizin kalbine yol olabiliyorsanız ve onların sevgisini hissedebiliyorsanız siz zenginsiniz, avuçlarınızı açıp duaya durun ve şükredin.
Şükür insanı Allah’a yakınlaştırır ve kişinin dünya ile ilişkilerini istikrarlı hale getirir. O nedenle sahip olamadığımız şeylere değil sahip olduklarımıza odaklanıp şükrü artırmalıyız.
Uzmanlar şükretmenin ruh sağlığımıza katkılarını dile getiriyor ve bunun kazanımlarına vurgu yapıyorlar:
Şükretmek kişiyi kendine acımaktan uzaklaştırır.
Kişiyi haset etmekten kurtarır.
Şükretmek kişiyi umutvar kılar ve dayanıklılığını artırır.
Şükretmek kişinin inancını güçlendirir ve onu Allah’a yakınlaştırır.
Şükretmek kişiyi ihtiras ve kıskançlıktan uzak tutar.
Şükretmek kişinin empati ve şefkat duygusunu geliştirir.
Kalifornia Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Prof. Emmons, kişilerden bir ay boyunca düzenli şekilde şükürlerini kâğıda aktarmalarını ister ve bu kişileri gözlemlediğinde onların hayatlarında bariz değişimler olduğunu görür. Zira bu uygulamadan sonra insanlar hayatla daha olumlu bağlar kurmaya ve sosyal ilişkilerinde daha başarılı olmaya başlamışlardır. Zira şükretmek aynı zamanda bir farkındalık ve deşarj aracıdır. O nedenle bir parmağınızı kaldırabilmenin dahi büyük bir nimet olduğunu unutmayın ve şükrü artırın.
Fatma Tuncer.