Beş Vakit Namazı Vaktinde Kılmalıdır
Evinde yalnız kılan, her namazı vakti girer girmez kılmalıdır.
Sual: Beş vakit namazı, cemaatle veya yalnız kılarken, hemen vakti girince mi yoksa vakti biraz geciktirerek mi kılmalıdır?
Cevap: Sabah namazını her mevsimde İsfâr etmek, yani ortalık aydınlanınca kılmak müstehabdır. Cemaat ile öğle namazını, yazın sıcakta geç, kış günleri ise, erken kılmak müstehabdır. Akşam namazını her zaman erken kılmak müstehabdır. Yatsıyı, şerî gecenin yani gurubdan, güneşin batışında fecre, imsak vaktine kadar olan zamanın üçte biri oluncaya kadar geç kılmak müstehabdır. Gecenin yarısından sonraya bırakmak tahrimen mekruhtur. Bu geciktirmeler, hep cemaat ile kılanlar içindir. Evinde yalnız kılan, her namazı vakti girer girmez kılmalıdır. Künûz-üd-dekâıkda yazılı, Hâkimin ve Tirmizînin bildirdikleri hadis-i şerifte;
(İbadetlerin en kıymetlisi, evvel vaktinde kılınan namazdır) buyuruldu. İzâlet-ül hafâda yazılı, Müslimdeki hadis-i şerifte;
(Bir zaman gelecek, amirler, imamlar, namazı öldürecekler, vaktinden sonraya bırakacaklardır. Sen, namazını vaktinde kıl! Senden sonra, cemaat olurlarsa, onlarla da, tekrar kıl! İkinci kıldığın nafile olur) buyuruldu.
İkindiyi ve yatsıyı, İmâm-ı a'zam hazretlerinin kavline göre kılmak ihtiyatlı olur. Uyanamayan, vitri yatsıdan hemen sonra kılmalıdır. Yatsıdan evvel kılarsa, sonra tekrar kılar. Uyanabilen ise, gecenin sonunda kılmalıdır.
Sual: Bir kimsenin, kendi çocuğuna veya başkasının çocuklarına, hizmetçilerine iş yaptırması, haberci olarak göndermesi dinen uygun olur mu?
Cevap: Bu konuda Hadîkada buyuruluyor ki:
“Zaruret olmadan bir şey istemek haram olduğu gibi, ücretsiz olarak başkasına iş gördürmek de haramdır.
Başkasının çocuğuna, hizmetçisine iş gördürmek ise, daha büyük günahtır. Müslimde Abdullah ibni Abbas hazretleri buyuruyor ki: 'Çocuklarla oynuyordum.
Ansızın Resulullah Efendimiz geldi. Kapı arkasına saklandım. Yanıma gelip, avucu ile sırtımı okşadı. (Git bana Muâviye'yi çağır) buyurdu.' Bu hadis-i şerife göre, çocukların, haram olmayan oyunları oynaması ve çocuğa birisini çağırmak için güvenilmesi ve ufak işlerin yapdırılması caizdir. Kendi küçük oğlunu ve kızını ve torunlarını bir işte kullanmak, fakir olana veya çocuğu yetiştirmek için olursa caizdir. Çocuğun, babasına hizmet etmesi vaciptir.”