İnfaz memurunun akıbeti - SORU CEVAP
Soru: İnfaz memurunun ahiretteki durumu ne olacaktır? Bu işi yapmak günah mıdır?
Cevap: Önce bu işi yapanları tanıyalım. İnfaz memuru (cellat) İdamlıkların idamını infaz edenler yaptıkları iş adaletin yerine getirilmesidir. Hâkimlerin verdiği kararları uygulamaktır. Öfke ve intikam hırsı için değil, adaletin yerine getirilmesi için günah işlemiş olmaz.
Görevi esnasında görevine hırsını ve öfkesini karıştırırsa bu davranış onu mesul duruma düşürür. Görevini Allah›ın Adl ismi namına yaparsa mesul olmaz. Olması muhtemel günahlardan da Allah›a sığınmalıdır.
Soru: Mahkemece boşanmış bir çift dini nikâhla yaşar ve maaşını almaya devam ederse bu aldığı maaş helal olur mu?
Cevap: Mahkemede resmi muamelesini iptal ederse dinen de boşanmış olur.
Yalan ve hile ile maaş almak haramdır. Çünkü mahkemenin resmi muameleyi iptal etmesi devletin dul için verdiği maaşı hak etmez. Çünkü dul değildir.
Cami önlerinde dilenenlere sadaka vermek
Soru: Bazı hocalarımız «cami önlerinde dilencilik yapanlara sadaka vermek mekruhtur» diyorlar. Günümüzde bazı dilenciler insanların merhametini istismar ettiklerini düşünüyorum. Kur›an ve sünnette fakir nasıl tanıtılmıştır? İslam fıkhına göre zenginliğin ve fakirliğin ölçüsü nedir? Bir insanın dilenmesi hangi şartlarda caizdir?
Cevap: Günümüzde tevekkül ehli olan, iffetinden ve gönül zenginliğinden dolayı kimseden bir şey istemeyen fakirleri tespit etmek elbette kolay değildir. Ancak araştırmak vaciptir. Araştırmayı ihmal etmek caiz değildir.
İslam fıkhına göre zenginliğin ve fakirliğin ölçüsü nedir? sualine gelince:
Nisap miktarından fazla olan ve çoğalma özelliği bulunan mallara sahip kimselere zengin denilir. Zenginlerin mali zekâtlarını zamanında ve ihlasla eda etmeleri farzdır.
Nisap miktarından az olan mala sahip olan kimseler, şer’an fakir hükmündedir. (İbn-i Hümam, Fethü›l-Kadir, C/2, Sf: 15, Beyrut - 1315)
Hiçbir mala sahip olmayan dilenerek hayata tutunan kimselere de miskin denilmiştir. (İmam Merginani, el-Hidaye, C/1, Sf: 112, Kahire - 1965)
Fakir ile miskin arasındaki fark şudur: Fakirin nisap miktarına sahip olmakla birlikte malı vardır. Miskin olan kimsenin hiç malı yoktur. Gerektiğinde dilenmesi helaldir.
Günümüzde fakir veya miskin yoktur deyip genellemek doğru değildir. Sokaklarda dilenen insanlardan bazıları bunu alışkanlık haline getirdiği doğrudur. Dilenciliği meslek edinen kimselerin varlığı fakirlerin ve miskinlerin araştırılmasına engel olmamalıdır. Rasulüllah (s.a.v.)›in: «Asıl fakir, ortalıkta dolaşıp dilenen, kendisine yetecek kadar rızık bulunmayan, hâli bilinmediği için sadaka verilmeyen ve kimseden bir şey talep etmeyen Müslüman gerçek fakirdir. (İmam-ı Ahmed, Müsned, C/1, Sf: 384)
Sadakanın en iyisi, insanın bizzat kendi eliyle vereceği sadakadır. İnfak ise, siz hayattayken istediğiniz kimseye istediğiniz kadar verdiğinizdir. (sahihi Buhari, Vesaye, 14, İst-1401) Zengin olan mü›minlerin sünnette olan bu tavsiyeyi dikkate alması gerekmektedir.
Soru: Abdest alırken sağ ayak yıkandığı zaman kurulanıp çorap giyilirse sonra da sol ayak yıkanırsa caiz olur mu?
Cevap: Abdestte uzuvlar kurumadan yeni uzva geçmek önceki uzuv kurumadan peş peşe yıkamak
a. Hanefi ve Şafiilere göre sünnet
b. Maliki ve Hanbelilere göre farzdır.
Uzuvlarda kurulamaya gidilmez. Kurulanırsa abdest abdest olmaktan çıkar. Peygamberimiz döneminde abdest, abdest ayetinde geçtiği üzere yıkanmıştır. (Maide Suresi âyet: 6)
Mevlüt Özcan.