İbadetlerin ve Duanın Kabulü İçin
"Haram cilbab ile, yani gömlek ile kılınan namaz kabul olmaz."
Sual: Yapılan ibadetlerin ve duaların kabul olması için ne yapmalı, nasıl hareket etmelidir?
Cevap: Bu konuda Süleymân bin Cezâ hazretleri, Eyyühel-veled kitabında buyuruyor ki:
“Ey Oğul! Namazın ve bütün ibadetlerin kabul olmaları için, önce insanın Ehl-i sünnet itikadında olması ve ibadetlerin sahih olmaları, sonra, ihlas ile yapılmaları ve insanın üzerinde kul hakkı bulunmaması şarttır. İbni Hacer-i Mekkî hazretlerinin Zevâcir kitabındaki hadis-i şeriflerde;
(Ya Sa'd! Duanın kabul olması için helalden ye! Bir lokma haram yiyenin, kırk gün ibadetleri kabul olmaz.) Yani sevap verilmez.
(Haram cilbab ile, yani gömlek ile kılınan namaz kabul olmaz.)
(Üzerinde haramdan cilbab bulunan kimsenin ibadetlerini Allahü teâlâ kabul etmez.) Cilbab, kadınların giydiği çarşaf olmadığını, bu hadis-i şerifler de göstermektedir.
(Yalnız bir lirası haramdan olan on lira ile alınmış elbise ile kılınan namaz kabul olmaz.)
(Gayrimüslime zulmedenden, Kıyamet günü, onun hakkını ben isteyeceğim) ve
(Kâfir dahi olsa, mazlumun duası reddolmaz) buyuruldu.
O hâlde, ey Müslüman! İbadetlerinin kabul olmasını istiyorsan, hırsızlık etme! Hile ve hıyanet yapma! İşçinin ücretini, teri kurumadan önce ver! Kiraladığın malı, umumi yerleri tahrip etme! Borcunu çabuk ve tamam öde! Kanunlara, amirlere karşı gelme!
Kâfir memleketlerinde de ve kâfirlere karşı da, bu haklara riayet eyle! Fitneyi uyandırma! Fitne çıkarmak, ortalığı karıştırmak, felakete sebep olmaktır, haramdır.
Müslümanlığın güzel ahlakını herkes senden öğrensin.
Hakiki Müslüman hem İslamiyete uyar, günah işlemez, hem de, kanunlara uyar, suç işlemez. Fitne çıkarmaz. Hiçbir mahluka zarar vermez.
(İnsanların en iyisi, insanlara faydalı olanıdır) ve
(İmanı üstün olanınız, ahlakı güzel olanınızdır!) hadis-i şeriflerini hiç unutmaz.”
Sual: Cemaatle namaz kılındıktan sonra, imamın yüzünü cemaate dönmesi gerekir mi?
Cevap: Farzı veya son sünneti kılınca, imamın sağa, sola veya cemaate dönmesi müstehabdır. İşlerini görmesi için, hemen gitmesi de caizdir.
Sual: Abdestin farzları ameldeki dört mezhebde de aynı mıdır?
Cevap: Abdestin farzları, Hanefi mezhebinde dört, Maliki mezhebinde yedi, Şafii mezhebinde ve Hanbeli mezhebinde ise altıdır.