İmanı Gidene Mürted Denir
Mürtedin, mürted olmadan önceki ibadetleri ve sevapları yok olur!..
Sual: Bir Müslüman, imanı gideren bir şey yapınca veya söyleyince, bu Müslümanın imanı hemen gitmiş olur mu?
Cevap: Müslüman, imanın yok olmasına sebep olacağı söz birliği ile bildirilmiş olan şeyleri amden, istekle söyler veya yaparsa, kâfir olur. Buna mürted denir. Mürtedin, mürted olmadan önceki ibadetleri ve sevapları yok olur. Tekrar imana gelirse, zengin ise, yeniden hac etmesi lazım olur.
Namazlarını, oruçlarını, zekâtlarını kaza etmesi lazım olmaz. Mürted olmadan önce, kazaya bırakmış olduklarını kaza etmesi lâzımdır. Çünkü, mürted olunca, önceki günahlar yok olmaz.
Mürted olanın nikâhı fesih olur, gider. İmana gelerek, tecdid-i nikâh etmeden önceki çocukları veled-i zina olur. Kestiği, leş olur, yenmez.
İmanının gitmesine sebep olan şeyden tövbe etmedikçe, yalnız Kelime-i şehadet söylemekle veya namaz kılmakla, Müslüman olmaz. Mürted olacak şeyi yaptığını inkâr etmesi de tövbe olur.
Tövbe etmeden ölürse, Cehennem ateşinde ebedî olarak azap görür. Bunun için, küfürden çok korkmalı, az konuşmalıdır. Hadis-i şerifte;
Hep hayırlı, faydalı konuşunuz. Yahut susunuz!buyuruldu.
Ciddi olmalı, latifeci, oyuncu olmamalıdır. Dine, kanunlara, akla, insanlığa uygun olmayan şeyler yapmamalıdır. Kendisini küfürden muhafaza etmesi için, Allahü teâlâya çok dua etmelidir. Hadis-i şerifte;
(Şirkten sakınınız. Şirk, karıncanın ayak sesinden daha gizlidir) buyuruldu. Bu hadis-i şerifteki şirk, küfür demektir. Bu kadar gizli olan şeyden korunmak nasıl olur denildiğinde;
(Allahümme innâ ne’ûzü bike en-nüşrike-bike şey’en na’lemühu ve nes-tagfirüke limâ lâ-na’lemühu duâsını okuyunuz!) buyuruldu. Bu duayı sabah ve akşam çok okumalıdır.
Sual: Ölen kimseyi yıkadıktan sonra, bunun alnına, burnuna, dizlerine pamuk konuyor, böyle yapmak dinen de uygun mudur?
Cevap: Meyyit yıkandıktan sonra, teneşir üzerinde, bez ile kurulanır. Saçları ve sakalı arasına, hanut denilen kokulu şeylerin karışımı veya kâfûrî konur.
Safran koymak mekruhtur. Secde ettiği uzuvlarına, alnına, burnuna, dizlerine, el, ayak parmaklarına, kâfûrî serpilmiş pamuk konur.
Sual: Namaz kılarken gözleri yummanın namaza bir zararı olur mu?
Cevap: Namazda gözleri yummak tenzihen mekruhtur. Zihni dağılmasın diye yumarsa, mekruh olmaz.