ORUCUN SÜNNETLERİ - VE DİĞER SORU VE CEVAPLAR
Soru: Ramazan ayı orucun sünnetleri var mıdır? Varsa nelerdir?
Cevap: Ramazan ayının sünnetlerini özetle şöyle açıklayabiliriz:
1. Sahura kalkmak sünnettir. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz: “Sahura kalkınız, çünkü sahur yemeğinde bereket vardır” buyurmuştur.
2. Sahur yemeğini vaktin son anında yemek sünnettir.
3. İftarı vakit girer girmez yapmak sünnettir. İftarı su veya hurma ile açmak sünnettir.
4. Oruç açılırken dua etmek sünnettir.
“Allahümme leke sumtü ve bikeâmentü ve aleyketevekkeltü ve alârızkıkeeftartü”
5. Fakirleri, akrabaları, komşuları yemeğe çağırmak. Yetimlere müşfik davranmak, yardımcı olmak sadaka vermek sünnettir.
6. Haramlardan sakınmak, gıybetten uzak durmak, dedikodu yapmamak, yalan söylemekten sakınmak, bunları işleyenden uzak durmak
7. Kur’an okumak, okuyanları dinlemek, hayırlı meclislerde bulunmak, mukabelelere katılmak, Kur’an-ı Kerim üzerinde tefekkür etmek, çokça salavat okumak Ramazan ayında iyi meşguliyettir.
Jölenin hükmü
Soru: Saça sürülen jöle gusül abdestine mâni olur mu?
Cevap: Saça sürülen jöle suyun deriye ulaşmasına engel olur. Böyle olunca onunla gusül gerçekleşmez.
Gusülde vücudun tamamına su ulaştırılmalıdır. İğne ucu kadar yer ıslanmazsa gusül yapılmış olmaz. Kına saçta tabaka yapmaz. Bundan dolayı kına sürülünce bu gusle mâni teşkil etmez. Ayrıca jölenin bir takım etkileri vardır.
Örneğin, cinlerin de bu maddeyi başlarına sürenlere tebelleş olduğu erbabınca söyleniyor. Bunlardan dolayı asla kullanılmamalıdır.
Darbe girişimine karşı neden sala veriliyor?
Soru: Yurdun her yerinde darbe girişimine karşı camilerde sala veriliyor?
Sala neden verilir?
Cevap: Televizyon ve internetin olmadığı zamanlarda sala haber veren bir yöntemdi. Darbe girişimi üzerine de hem tepki, hem haber verme amacıyla salalar okunuyor. Bir ve tek yerden yapılan çağrı olarak yapılmaya devam edilir.
İstanbul ve Ankara başta olmak üzere darbe girişimine karşı yurdun dört tarafında camilerde sala okunmaya başladı. Hızla tüm camilere yayılan sala sesleri İstanbul ve Ankara’yı ayağa kaldırmaya yardımcı oldu. Herkes sokaklara salaları duyarak çıktı. Sala aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına kulak verilmesi ve demokrasiye sahip çıkılması için sokağa çıkılması konusunda çağrıda bulundu. Salalar, halkımızı bir araya getirmiştir.
Ölümü istemek
Soru: Hasta ağrısına müptela olan birisinin Allah’tan ölümü istemesi caiz mi? Değilse ne yapması gerekir?
Cevap: İmam Buhari (r.a.) ve İmam Müslim (r.a.)’in Hz. Enes (r.a.)’den rivayet ettikleri bir hadis-i şerifte Rasulüllah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Başınıza bir musibet geldiğinden dolayı ölümü istemeyin. Eğer illaki isterseniz şöyle dersiniz: “Ya Rabbi! Eğer hayat benim için hayırlı ise, hayatımı idame ettir. Yok, eğer ölüm bana hayırlı ise beni öldür.”
İmam Nevevi (r.a.) şöyle demiştir. Bu meselede hem Şafii âlimler, hem de diğer mezheplere mensup âlimler demişler ki:
Eğer insanın başına gelen musibet dünyevi ise durum yukarıda belirtildiği şekildedir. Eğer insan kendi dini açısından endişeliyse ve zaman da bozuk ise o zaman insan kendi ölümünü isteyebilir. (el-EzkarSf: 205. Tac, C/1, Sf: 336)
Mevlüt Özcan.