* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Gençlik ve Zaman en Kıymetli Sermayedir  (Okunma sayısı 211 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
Gençlik ve Zaman en Kıymetli Sermayedir
« : Temmuz 08, 2020, 12:49:45 ÖS »
Gençlik ve Zaman  en Kıymetli Sermayedir

Gençlik çağı, ilim ve sanat öğrenilecek, tecrübe kazanılacak en kârlı zamandır. Gençlerimiz bu zamanın kıymetini bilmeli, bu fırsatı elden kaçırmamalıdır.

 Sevgili gençler! Gençlik çağı, hatalara daha kolay düşülebilen ve çeşitli kötülükleri işlemeye elverişli bir zamandır. Böyle bir zamanda kötü arzulardan kaçarak iyi işler yapmanın mükâfatı çok büyüktür.

İhtiyarlıkta dünya zevkleri  azaldığı, güç-kuvvet gittiği, çeşitli arzulara kavuşma imkânı ve ümidi kalmadığı zamanda pişmanlıktan ve âh etmekten başka bir şey olmaz. Çoklarına bu pişmanlık zamanı da nasip olmayabilir.

Aziz gençler! Gençlik çağı, ilim ve sanat öğrenilecek, tecrübe kazanılacak en kârlı zamandır.

Gençlerimiz bu zamanın kıymetini bilmeli, bu fırsatı elden kaçırmamalıdır. Mutlaka yüksek tahsil yapmalı ve milletine faydalı ve yararlı bir kimse olarak yetişmelidir. İhtiyarlık herkese nasip olmaz. Nasip olsa da, ilim öğrenmeye ve yararlı  işler yapmaya elverişli vakit bulunamaz.

Vakit de bulunsa, kuvvetsizlik, hâlsizlik zamanında faydalı iş yapılamaz. Bir genç, güç ve kuvveti yerinde iken, mazeretsiz bugünün işini yarına nasıl bırakabilir?

Gençlik günlerinizi, asla boş ve lüzumsuz şeylerle öldürmeyiniz. Kötü arkadaşlardan daima kaçınınız.

Onları kendinize dostlar edinmeyiniz. Bütün fenalıkların başı, kötü arkadaştır. Allahü teâlâ Kur’ân-ı kerimde, (Ey iman edenler! Allahtan korkunuz ve daima sâdıklarla, iyi kimselerle beraber olunuz!)  buyuruyor.

Gençlik zamanı çabuk gelip geçtiği gibi, dünya hayatı da çok kısadır. Bu kısa zamanda dünya ve âhiret mutluluğunu kazanacak faydalı işler yapmaya ve faydalı ilim öğrenmeye çalışmalıdır.

Gençler! Dünya zevklerine çok düşkün olmayınız ve ölümü hiç unutmayınız! Sıhhatinize ve gençliğinize aldanmayınız. Ölümün her an geleceğini düşünmeli ve sıhhatin, gençliğin ölüme mâni olmadıklarını unutmamalıdır. Çocuklardaki ve gençlerdeki ölüm sayısının yaşlılardaki ölüm sayısından çok olduğunu istatistikler göstermektedir. Çok hastaların iyi olup yaşadıkları, çok sağlam kişilerin çabuk öldükleri her zaman görülmektedir. Ölümlü bir dünyada yaşıyoruz.

Ölümü çok hatırlamanın faydalarını, aklımızdan hiç çıkarmamalıdır. Hadîs-i şerîfte, (Ölümü çok hatırlayınız. Onu hatırlamak, insanı günah işlemekten korur ve âhirete zararlı olan şeylerden sakınmağa sebep olur) buyuruldu. 

Eshâb-ı kirâmdan Bera bin Âzib “radıyallahü teâlâ anh” diyor ki: "Bir cenazeyi götürdük. Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem), kabir başına oturdu.

Ağlamaya başladı. Mübarek gözyaşları toprağa damladı. Sonra, (Ey kardeşlerim! Hepiniz buna hazırlanınız)  buyurdu.” Ve yine buyurdu ki:

(İnsanlara vâiz olarak ölüm yetişir. Zenginlik isteyene, kazâ ve kadere iman etmek yetişir.)

Dünyada çok yaşamayı değil, sıhhat ve âfiyet ile yaşamayı istemelidir...

Hasan Yavaş.