* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: İslâmın Emir ve Yasaklarına uygun Yemeli ve İçmelidir  (Okunma sayısı 139 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
İslâmın Emir ve Yasaklarına uygun Yemeli ve İçmelidir

Doyduğu hâlde yemeğe devam etmek haramdır.

Haramdan kaçınmak, farzı yapmaktan da çok sevaptır.
 
Yemeğe başlarken, Allahü teâlâya ibâdet etmek için, Allahü teâlânın kullarına faydalı işler görmek için, Allahü teâlânın dînini, ebedî saâdet ve huzur yolunu bütün insanlara yaymak için kuvvet elde etmeye niyet etmelidir. Allahü teâlâ Kur’ân-ı kerîmde meâlen; (Yiyin, için, isrâf etmeyin.

Çünkü Allahü teâlâ isrâf edenleri sevmez) [A’râf-31] buyuruyor. Hadîs-i şerifte  buyuruldu ki: (Bir kimse kırk gün helâl lokma yerse, kalbi nurlanır.) [Tenbîhulgâfilîn]

Yemeğin farzları:

1- Yediği zaman, doymayı ve içtiği zaman kanmayı ve bu rızkın, Allahü teâlâdan olduğunu bilmek.

2- Yediğin yemek helâl ve temiz olmak.

3- Yediği yemekten elde ettiği güç ve kuvvet ile, Allahü teâlâya kulluk etmek ve yemek hazım oluncaya kadar Allahü teâlâya âsi olmamak, O’nun emrinden ayrılmamak.

4- Eline geçene kanaat etmek...

Yemeğin haramları: Doyduğu hâlde yemeğe devam etmek haramdır. Haramdan kaçınmak, farzı yapmaktan da çok sevaptır. Misafiri var ise, onun yemesine mâni olmamak için, yer gibi davranmak lâzımdır. Yemekte isrâf etmek, ziyafete davetsiz gitmek, başkasının malını izinsiz yemek, bedenine hastalık verecek şeyi yemek, riya, gösteriş ile hazırlanan yemeği yemek, zengin ve fakirin kendi nezir, adak ettiği şeyi yemek haramdır.

Faiz, kumar, rüşvet gibi dinimizin haram ettiği bâtıl kazanç yolları ile kazanılan şeyleri yemek ve bu yollarla elde edilen başkasının malını haksız olarak yerken Besmele söylemek de haramdır.

Yemeğin sünnetleri: Yemeğin sünnetleri çoktur.

Yemeğin evvelinde ve sonunda tuzla başlamalı ve bitirmelidir. Yemeğe Besmele ile başlamayı, sonunda da Elhamdülillah demeyi unutmamalıdır. Eğer, yemeğin evvelinde, Besmeleyi demezse, üç zararı vardır: 1- Şeytan kendisiyle birlikte, yemek yer. 2- Yediği yemek bedenine maraz, hastalık olur. 3- Yemekte bereket olmaz.

Besmele söylerse, üç faydası vardır:

1- Şeytan yemeğe ortak olmaz.

2- Yemek bedenine şifâ olur.

3- Yemekte bereket olur. Yemeğe başlarken Besmele söylemeyi unutursa, hatırladığı zaman söylemelidir. Yemek yiyeceğin zaman, ellerini yıkamak sünnettir. Peygamberimiz “aleyhisselâm”, yer sofrasında yemek yerken sağ ayağını diker, sol dizi üzerine otururdu. Masa etrafında sandalyede oturmak da câizdir...

Yediğin kapta yemek artığı bırakmayıp tam olarak yemek ve yemek yediğin kabı tam olarak silmek sünnettir. Kibirlenerek yemeğin yarısını, kaplara bulaştırıp terk etmemelidir! Sonra yemeklere hasret çekilir. Yemek sofrasında, önündeki kırıntıları yemek, yemeğin şifasındandır... Bedenin rahatını seven, az  yemelidir. 

Hasan Yavaş.