* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: HİNDİ ÖRDEK KAZ HAKKINDA BİLGİ VE HASTALIKLARI  (Okunma sayısı 2598 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
HİNDİ ÖRDEK KAZ HAKKINDA BİLGİ VE HASTALIKLARI
« : Eylül 18, 2014, 05:16:36 ÖS »
HİNDİ ÖRDEK KAZ HAKKINDA BİLGİ VE HASTALIKLARI






HİNDİ

Hindi daha çok eti için beslenen bir kümes hayvanıdır. Yumurtası tavuğunki kadar lezzetli olmadığından makbul sayılmaz. Eti ise tavuk etinden daha makbuldür.

Hindinin yetiştirilmesi güçtür. Hele yavruyken pek nazlı olurlar, yağmurda, soğukta kalmak ölmelerine yol açabilir. Ağır tabiatlı hayvan olan hindiler, tavuk gibi ürkek değildir. Kısa bir zaman içinde sahibine alışır, onun elinden yem yer. Erkek hindilere baba hindi denir. Bunların kabarmaları ünlüdür.

Hindi 20 kadar yumurta yaptıktan sonra kuluçkaya yatmak ister. Kuluçka için, genel olarak, 10-12 yumurta yeter. Hindinin kuluçka süresi 30 gündür.

Hindi yavruları yumurtadan çıkınca korunmak ister, çünkü anneleri dikkatsizdir, yürürken yavrularından bazısını öldürebilir. Bu bakımdan, bazıları hindi yavrularını 10-15 gün bir tavuğun yanma verirler. Yumurtadan çıkan yavrular yumurta sarısı, ıslatılmış ekmek içiyle beslenir, birkaç gün sonra da pişmiş sebze verilir. Kesim için hazırlanan hindilere ya ceviz, ya da mısır unu hapları^utturulur, hayvan bu sayede çabucak semirir.

ÖRDEK

Eti de, yumurtası da biraz ağır kokulu olduğu için pek makbul sa-yılmıyan bir kümes hayvanıdır. Üstelik, suya da ihtiyaç gösterdiği için bu hayvan ev bahçelerinde pek beslenmez.
Ördekler ne bulursa yiyen, bu bakımdan beslenmesi pek kolay olan hayvanlardandır. Pek bol yumurta yaparlar. İyi cins bir ördek hemen hemen her gün yumurtlar. Yılda 363 yumurta yapan ördeklere Taşlanmıştır. Ortalama olarak her dişi Ördek yılda 200 yumurta yapar. Ördekler gece, ya da sabaha karşı yumurtlarlar.

Ördekten yavru almak çok güçtür. Çünkü, dişi ördekler çok defa yumurta üstünde yatmak istemez. Onun için ya tavuk, ya da hindi altına ördek yumurtası konarak ördek çıkarılır. Ördeğin kuluçka süresi 25-27 gündür. Ördek yavruları pek sevimli olur. Yumurtadan çıkar çıkmaz yüzebilirler, biraz büyümüş ördek yavrularına palaz denir. Ördekler yüzücü kümes hayvanlarındandır. Bu bakımdan, sulak yerlerde yaşamaktan hoşlanır, günün büyük bir kısmını suda yüzerek, besinini arı-yarak geçirir. Erkek ördeklerin tüyleri parlak, renkli, dişininki donuktur.

KAZ

Ördek gibi kaz da yüzücü kümes hayvanlarındandır. Kaz eti çok kuvvetli, besleyicidir. Bakımı, yetiştirilmesi güç olduğundan, bol suya ihtiyaç duyduğundan ev bahçelerinde pek yetiştirilmez. Kazların kuluçka süresi 20 gündür; ancak, dişi kazlar yumurtalarını saklamak için şuraya, buraya yumurtlarlar; bundan dolayı, kazın bu özelliği göz önünde bulundurulmalı, yumurtaları aranıp bulunmalıdır.

Kaz yavrularının piliç haline palaz denir. Palazların eti çok makbuldür.

Kaz Ciğeri

Özel olarak beslenmiş kazların ciğerinden yapılan ezmeye kaz ciğeri denir. Bu maksatla yetiştirilen kazlar kış başlarında bir, bir buçuk ay kadar özel bir şekilde beslenirler: Önce yulaf, sonra yulaf unundan yapılma hamurlar, en sonunda arpa unu, mısır unu yedirilir. Bir de fazlaca hareket etmesine meydan verilmezse hayvan iyice semirir. İşte bunların karaciğerinden hazırlanan «kass ciğeri» çok kuvvetli bir besin olur.

Kümes Hayvanlarının Hastalıkları

Tavuk başta olmak üzere, kümes hayvanlarının uğradıkları birçok hastalıklar vardır. Tavuk vebası bunların başlıcasıdır. Bu hastalığın salgın olduğu sıralarda tavukları açığa salıvermemeli; ayrıca kümeslere mikrop öldürücü ilâçlar sıkma-lıdır. Büyük ölçüde tavuk yetiştirenler, hasta tavukları ötekilerden ayırdıktan sonra, baytara başvurarak gerekli ilâçları sağlamalıdırlar.

Kırlangıç, serçe gibi çeşitli kuşlar kümeslere hastalık getirebilirler. Bunların kümese girmesi önlenmelidir. Hayvanlara verilen yemlerle de kümese mikrop sokulabileceği unutulmamalı, bu bakımdan özel yemler vermeye dikkat etmelidir/ Nihayet hayvanlardan biri hastalanınca onu hemen ayırarak veterinere muayeen ettirmeyi ihmal etmemelidir.



 


* BENZER KONULAR

Çoban Deyip Geçmeyelim 2 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:04:55 ÖÖ]


Çoban Deyip Geçmeyelim 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:57:14 ÖÖ]


Yabancılaşmadan Değişmek ve Gelişmek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:44:43 ÖÖ]


Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 8 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:34:29 ÖÖ]


O insanı Yetiştiremezsek 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:25:16 ÖÖ]


Mutluluğun Sırrı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:12:56 ÖÖ]


Murada Ermek İçin Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:07:00 ÖÖ]


Bize Kalana Bakın Siz Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:02:09 ÖS]


Âlemler O’na Hayran Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:34:39 ÖS]


Dünya Nedir Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:25:53 ÖS]


Gönül Allah (CC) 'ta Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:22:44 ÖS]


İmani olgunluğun sırrı - Teslimiyet Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:15:04 ÖS]


İnsanın Manevi Yapısı (Ruh, Kalb, Akıl ve Nefs) İle İlgili Meseleler Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:06:24 ÖS]


Esat Kabaklı - Sürgün - 320 KBPS Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 04:50:26 ÖS]


Ozanlardan Single Eserler - Karma 320 kbps Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:20:38 ÖS]


Esat Kabaklı - Oğul Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:07:15 ÖS]


Ehl-i Beyt ve Kerbelâ Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:49:31 ÖÖ]


Filistin’in Tarihçesi Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:42:17 ÖÖ]


Cennetlik Kadınlar 3 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:10:52 ÖÖ]


Cennetlik Kadınşar 2 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:06:00 ÖÖ]