www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ

FANİDUNYA NET iSLAMİ YAŞAM HAYAT TOLUM VE AİLE => İSLAMİ YAŞAM HAYAT TOLUM VE AİLE => İslamda Helaller haramlar => Konuyu başlatan: fanidunya - Ekim 30, 2014, 07:17:50 ÖS

Başlık: Haramlar helaller
Gönderen: fanidunya - Ekim 30, 2014, 07:17:50 ÖS
Haramlar helaller


İçki satışı


İslam içki ticaretini menetmiş, müslümanın gatri Müslim de olsaiçki alışverişi yasaklanmıştır. Şu lanet, ticareti de içine almaktadır. “Peygamber s.a.v içki yapanı, yaptıranı, içeni, taşıyanı, kendisine taşınanı, dağıtanı, satanı, parasını yiyeni, satın alanı ve kendisi için satın alınanı lanetlemiştir.

Tirmizi K- el büyü58 ibni mace, k el eşribe 6

İçki meclisinde bulunmak.
---------------------------------------

Müslümanların vazifesi yalnızca haramı işlememek değil, başkalarının işlemesine  de yapabildiği ölçüde mani olaktır. Bu kaideonun  içki içilen yerde oturmasını önler.Hz Ömer,in nakline göre  Rasulullah s.a.a.v şöyle buyurmuştur.

“Allah,a ve ahret gününe iman eden kimse, üzerinde içki dolaştırılansofraya asla oturmasın.

Tirmizi k. El edep43 ebu davud k. El et’ime 18

Alkollu ilaç ile tedavi
Birisi resül- ü Ekrem s.a.v e şarabı sordu. O da onumenetti. Sonra adam: “ben onu yalnızca ilaç ve tedavi için yapıyorum” deyiğnce de: “o ilaç değil derttir” buyurdu.

Müslüm k.  El Eşribe 12  Ebu davud k. El tıp 11

Bu mealde olan hadislere dayanan  bilginler sarhoşluk veren  içkilerin  tedavide kullanılmasını da  caiz görmemişlerdir ancak bu hüküm normal durumlara aittir. Eğer başkası bulunmadığı için içki veya alkollü  ilacı  Müslüman bir doktor  bir hastaya yazarsa  burada zaruriyet prensibi işler  ve tedavi caiz olur.

Geniş bilgi.  İslamın ışığında  günün meseleleri sayfa 198