İletişim ve Kuralları
"Karşımızdakiyle konuşurken ona vereceğimiz cevabı veya bizim aynı konudaki görüşlerimizi derlemeye çalışalım. Onu dinleyelim."
işinin toplumda hak ettiği yeri bulabilmesi ve mesleğinde özlediği performansı yakalayabilmesi insanlarla ilişkisinde başarılı olmasıyla yakından ilgilidir. İnsanlar bizi dinledikçe kendimizi daha iyi hissederiz. Aranılan insan olmak¸ sözü dinlenmek bizlere güç verir¸ moral sağlar.
Şimdi iletişimde işimize yarayabilecek önemli bazı kurallar sıralayalım:
1- Doğruluktan ve dürüstlükten vazgeçmeyelim. Doğruluğun gücünden yararlanalım. Dürüst olmak bize cesaret ve güven verecek¸ sözlerimizi göğsümüzü gererek söyleyebileceğiz.
2- Sözü uzatmayıp kestirmeden söyleyelim. Herkesin vakti dardır. Bu yüzden çabucak ve en kısa yoldan asıl noktaya gelelim. Giriş gelişme sonuç yapalım ama üçüne eşit süre ayırmayalım. Kısa bir giriş¸ yeterli süre geliştirme¸ özetleyen ve sonuçlandıran bir netice bölümü olsun.
3- Tahmin ve varsayımdan kaçınalım. Söylenileni anlamaya çalışalım. “Kişiyi tanıyorum¸ ne söyleyeceğini biliyorum.” diye düşünmeyelim.
4- Bakış açısını yakalayalım. Karşımızdaki insanın ne söylediğini anlamanın en iyi yolu onun bakış açısını anlayabilmektir. Bu bize iletişimde kolaylık sağlayacaktır.
5- Yargılamayalım. Amacımız insanları yargılamak¸ eleştirmek ve kötülemek olmamalıdır. Onları anlamak ve onlardan bir şeyler öğrenmek için dinleyelim. Ancak sorarlar ve isterlerse fikrimizi ve tavsiyelerimizi söyleyelim.
6- Dinlemeyi bilelim. Karşımızdakiyle konuşurken ona vereceğimiz cevabı veya bizim aynı konudaki görüşlerimizi derlemeye çalışalım. Onu dinleyelim.
7- Sorular soralım. Karşımızdaki insanı doğru anlayıp anlamadığımızı sınamak için ona sorular yöneltelim. Suallerimiz¸ anlamaya yönelik olmalıdır.
8- Sadece kulağımızla dinlemeyelim. Karşımızdaki insanı gözümüzle¸ kulağımızla¸ bedenimizle¸ kısacası her şeyimizle dinleyelim.
9- Karşımızdakiyle uyum sağlayalım. Onunla aynı ses tonunu yakalamaya¸ endişe ve sevincine katılmaya dikkat edelim. Duruşumuz onunki ile empati uyumu olmalıdır. Benzer beden dilini kullanalım.
10- Konuşmuş olmak için konuşmayalım. Karşımızdaki kişi bizi dinleyecek durumda değilse veya söyleyeceklerimiz için uygun ortam yoksa sırası değilse veyahut biz kendimizi konuşmaya hazır hissetmiyorsak konuşmayalım.