Yarın İçin Ne Takdim Ettin
Yaşadığımız şu fani dünyada sonsuz değiliz. Elbet bir gün son nefesimizi verip ruhumuz bedenimizden ayrılacak ve asıl âleme göç edeceğiz. Bu dünyadan göçerken yanımızda azık olarak, yük olarak, sermaye olarak neler götürebiliriz peki.
Kazandığımız paraları mı?
Yatırım yaptığımız altın, gümüş, değerli eşyaları mı?
Kurduğumuz fabrikalar, şirketler mi?
Yoksa almak için nerdeyse bir ömür çalıştığımız evler, arabalar, bahçeleri mi?
Rabbimiz bu konuda “Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve herkes, yarına ne hazırladığına baksın. Allah’tan korkun, çünkü Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.” (Haşr, 18) buyuruyor.
Her anımızdan her yaptığımızdan zerresine kadar haberdar olan Rabbimiz bize ölümden sonraki hayat için hazırlık yapmamızı istiyor. Bizim yarınımız ahirettir. Öyleyse bizim için dünya ahiret için hazırlık yapacağımız bir geçittir.
Hz. Ali’ye r anh ait bir söz rivayet edilir; ‘Bu dünyada amel var hesap yok. Ahirette ise hesap var amel yok.’ O bakımdan son nefesimizi vermeden gücümüzün yettiği kadar güzel ameller hazırlayalım yarınımız için.
Zayıf bir rivayet olduğu söylense de şöyle bir hadis nakledilir: ‘Yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalış, hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için çalış.’ Bu hadiste bize bir ölçü belirtmekte; hem dünyamız için hem de ahiretimiz için dengeli bir yaşantı sürdürmemiz gerekmektedir.
Peki, yarın için ne hazırlayalım?
Kıyamet günü azalarımızın nur gibi parlamasına vesile olacak abdestlerimizi hazırlayalım.
Huşu içinde kılınmış namazlar hazırlayalım.
Bütün azalarla tutulmuş oruçlar hazırlayalım.
Gücümüz yetiyorsa mebrur haclar, umreler hazırlayalım.
Sağ el verirken sol elin görmediği sadakalar hazırlayalım.
Dünyada iken yapılan en büyük mücadele olan cihadımızı hazırlayalım.
Kıyamet günü ehline şefaatçi olarak gelecek Kur’an tilavetleri hazırlayalım.
İyiliğe ermek için sevdiklerimizden Allah yolunda vererek infaklar hazırlayalım.
Berzah âleminde iken amellerimiz kesilmemesi için; sadakayı cariyeler, insanların faydasına sunulmuş ilimler, bizi hayırla yâd ettirecek salih evlatlar hazırlayalım.
Son olarak yüce Rabbimiz tevbe suresi 112. ayette bize yarın için hazırlık yapan rabbine takdim eden kullarını bizlere bildiriyor: ‘O tövbekârlar, ibadet edenler, hamdedenler, dünyada yolcu gibi yaşayanlar, rükûa varanlar, secde edenler, iyiliği teşvik edip kötülükten alıkoyanlar, Allah’ın sınırlarını gözetenler; müjdele o müminleri!’