İBADET NEDİR?
Bir müslüman haaytın her anında Allah'ın kendisini gördüğü, hep yanında olduğu bilinci ile yaşamalı. Yalnızken, evde, okulda, sokakta, alışverişte, oyunda, çalışma anında, öfkede, sevgide, şefkatte, kısacası her zamanve her yerde... İslamda ruh terbiyesi tam da bu anlayışla bağlantılıdır.
MÜMİNİN NİYETİ SADIK, YOLU VE GAYESİ DE SAHİB OLURSA BÜTÜN HAYATI İBADETE DÖNÜŞÜR.
Allah için namaz kılmak ibadet olduğu gibi birisine güler yüz göstermek, ihtiyacı olan insanlara yardım etmek, iyiliğe özendirmek, kötülüğe engel olmak, selam vermek, bir hayvanı doyurup ona su verebilecek bir taşı kenara atıvermek de ibadettir.
İnsanklar ve bütün varlıklar için yararlı olan her iş, Allah'ı hoşnut eder. insan her organını yaradılış gayesine uygun olarak kullanıp Allah'ın haram kıldıklarından uzaklaşarak bütün vucudunu tepeden tırnağa ibadetle donatmış olur. Kişi, Allah'ı hoşnut etme niyetini taşıdığı sürece ibadet bütün haaytı içine alır, kişinin her yaptığı ibadet haline gelir.
Kısaca ibadet;
Varlıkların kulluk ve itaatle, Allah'a boyun eğmeelri, sevgi ve saygı göstermelidir.
Allah'a yaklaşmak için, kulluk bilinciyle yapılan bir takım yapılan haraket ve davranışlardır.
Allah'ın emrettiklerini yapmak, yasakladıklarından kaçımnmak ve kulluk bilincini salih amellerle ortaya koymaktır.
Allah'ın rızasını kazandıracak her türlü hareket , davranış, duygu ve düşüncedir.
Salih amel:
İmana uygunve onunla uyumlu her türlü doğru hareket.
Rabbimiz buyuruyor ki:
''Ben cinleri ve insanları, ancak bana ibadet etsinler diye yarattım.
Zariyat Süresi Ayet 56.
İBADET BİZE NE KAZANDIRIR?
Allah'ı sevmek O'na yönelen insan, bu sevgisinin sonucu olarak ibadet eder. Aslında ibadetin tek bir gayesi vardır: Allah'ın rızasını kazanmak. İbadetler sadece bu amacı yerine getirmek için yapılmakla beraber hem kişiye hem de topluma faydalar sağlar.
İbadet;
İnsanın Allah ile ilişkisini güçlendirir.
İnsanın hayatına anlam katar.
İç huzuru sağlar.
Dengeli ve huzurlu bir yaşama biçimi oluşturur.
İnsanı manevi yönden tedavi eder.
İnsanın manevi ve ruh dünyasını geliştirir.
İnsanın yüksek ahlaki ve duygu ve tutumlara yöneltir.
İnsanlara güzel alışkanlıklar kazandırır.
İnsana sabrıve diğerkamlığı kazandırır.
İnsana uyumlu kişilik özelliklri kazandırır.
İslamda güven duyguusnu geliştirir.
İnsanda sorumluluk bilincini geliştirir.
İnsanı kötülüklerden alıkoyar.
Bireyin toplumlaşmasına katkı sağlar.
Toplumda yardımlaşmaya teşvik eder.
Allah'ı seveninsan, her davranışında güzel hareket etmeninve kötülüklerden uzak durmanın yollanı arar. Allah ve resülünün gösterdiği şekilde yaşamaay çalışır.
Allah'a yönelen, O'nun ölçülerini hayatında uygulamaya çalışan kul ile rabbi arasında bağları güçlenir. Mesela namaz kılan bir insan, sürekli Allah'ın huzurunda olduğunu günde beş kere kendine hatırlatmış, Rabbini unutmadığını ortaya koymuş olur. Rabbiyle arasında oluşmuş bağ sayesinde güven ve huzur duyar. Yüce allah'ın kendini gördüğününü, ihtiyaçlarından ve sıkıntılarından haberdar olduğunu, kendisine değer verildiğini bilir ve hisseder. Sıkıntı ve zorluklarla karşılsştığında, bu sayedemetanetini yitirmez. Bunun Allah'tan gelen bir sınav olduğunu bilir ve sabreder.
İbadet, kişinin kendisini ve dünyadaki konumunutanımasını sağlar, insani yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulunur. İbadetle ve dış dünyasını huzursuz eden bir takım kirlerden arınan insan, bu sayede insani olgunluğa erişir. Kötülüklerden uzak bir yaşam sürer. Bir gün Allah'ın huuzruna çıkarak dünyada yaptığı her şeyin hesabını orada vereceğinin bilinciyle hareket etmesi, kişinin ölçülü olmasınıve her işinde dürüst davranmasını sağlar. Nitekim kur'anı Kerim'de
NAMAZIN İNSANI KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYDUĞU BELİRTİLİR. ANKEBUT SÜRESİ AYET 45. ORUCUN İSE KİŞİYİ TAKVAYA ULAŞTIRACAĞIN ANLATILIR BAKARA SÜRESİ AYET 183.
Yüce Allah Buyuruyor Ki:
Biliniz ki kalpler ancak allah'ı anmakla huzur bulur.
Rad Süresi ayet 28.
İbadetlerin gerçek anlamda yerine getirebilen ve ibadetin gerektirdiği bilinci yakalayabilen insanlar, çevreelrine de güven verirler. ''Emin'' bir insan olurlar.Böylece ibadet bilinci gelişmiş toplumlarda huzur güven duygusu hakim olur.
Beş vakit namazında müslüman kardeşleriyle omuz omuza saf tutan ramazan ayında yokluk çekenlerle aynı şartları yaşayan, hacda dünyanın farklı yerlerinden gelen diğer müslümanlarla tanışıp aynı ortamda bulunan, zekat ve sadaka gibi mali desteklerinigetiriken ihtiyaç sahibi peşinde koşan bir müslüman, hiç şüphesiz diğer insanları düşünme ve onlara yardım eli uzatma bilinci kazanır. İbadetler vasıtasıyla gerçekleşen sosyal yardımlaşma ve dayanışma, Allah'ı seven, onlarla ilgisi olan her şeyi bütün yaratıkları sever. ve onlarla ilgilenir.
Bir mümin duyarlılığıyla hareket eden kişi, bütün bunların sonucunda, Allah kendisini dost edindiği bir kul olur.