* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: KUR'AN VE TIP İLMİ  (Okunma sayısı 818 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
KUR'AN VE TIP İLMİ
« : Nisan 24, 2017, 08:13:20 ÖS »
Kur’an ve t‎ıp ilmi

Kur’an ve Tıp
 
“T‎p İlmi” Kur’an-‎ Kerim’de yeri olan ulvi (yüksek) bir ilimdir. اünkü kaynaً‎ ilahi vahiydir.  T‎p kelimesi i‏tikaklar‎yla1 Kur’an-‎ Kerim’de (Bakara, 2/57) ve (Saf, 61/12) sureleri aras‎nda 50 ayette geçmi‏tir. Hâkim (hekim) 81, hikmet 20 ayette zikredilmi‏ olup hekimlik hakk‎nda ise pek çok ayette geni‏ bilgiler verilmi‏tir. Kur’an’da ‏ifa ayetlerine yer verildiًi de gِrülmektedir.  Yine Kur’an-‎ Kerim’de “yemin” (T‎p Yeminine) i‏aret eden ayetlerde bulunuyor.
 
Bunlara ilaveten Kur’an-‎ Kerim, insan‎n nev‏-ü nemas‎, zürriyet, anatomi, (vücut yap‎s‎ ilmi), fizyoloji, (canl‎lar‎n organlar‎n‎ ve bunlar‎n i‏lerini inceleyen bilim), patoloji (hastal‎klar bilgisi), vücut, ruh hastal‎klar‎, tedavi fenni ve ِlüm hakk‎nda da bilgiler vermektedir.
 
Kur’an-‎ kerim ِnemle üzerinde durduًu ve hakk‎nda ehemmiyetli bilgiler verdiًi konular‎nda ba‏‎nda فlahi ( dini) ilimden sonra t‎p ve koruyucu hekimlik gelmektedir. Bu sebeple Kur’an-‎ Kerim, insan ve insan saًl‎ً‎n‎ hedef alm‎‏ ve onlar‎ korumay‎ amaçlam‎‏t‎r.
 
Kur’an- Kerim, gebelik ve k‎s‎rl‎k,3 hay‎z halinde kad‎nlara yakla‏‎lmamas‎ndan,4çocuklar‎n emzirilmesinden,5 t‎bb‎ mahzurlar‎ yِnüyle sütkarde‏ ve sütanne ile evlenilmemesinden,6 ihtiyarl‎kta gebe kal‎namayacaً‎ndan,7anatomiden,8 fizyolojiden,9 bahsetmekte, hastal‎klar‎n nas‎l te‏ekkül ettiًine ve sebeplerine dair bilgiler vermektedir.
 
Hastal‎k sebepleri olarak, Kur’an-‎ Kerim, ruhi etkilere büyük ِlçüde yer vermekte; üzüntü ve ruhi bunal‎m‎ hastal‎klar‎n ba‏ sebebi saymaktad‎r.10
 
Ayr‎ca hastal‎k sebebi olarak sihir, büyü, cinlerin ve ‏eytan‎n musallat olu‏u gibi etkilerin varl‎ً‎n‎ da kabul etmektedir.11
 
Kur’an-‎ Kerim’de zikredilen hastal‎k sebepleri sadece bu kadar deًildir. An‎lan bu sebeplere ilaveten o, baz‎ bilinen hastal‎k sebepleri üzerinde de durmaktad‎r.  ضrneًin:  Yaralanmada etki ile sebep aras‎ndaki münasebetten bahsetmekte ve bu konuda geni‏ bilgiler vermektedir.12
 
Maddi hastal‎k türlerinden kِrlük ve abras (alaca) hastal‎ً‎n‎ zikretmesine mukabil Kur’an-‎ Kerim genellikle hastal‎klar‎n kaynaً‎n‎ ruhi etkenlerde gِrdüًü için, ruh hekimliًi alan‎na ِnem vermi‏tir.
 
ضrneًin bu konuda:
 
Heyecan ve fizyolojik i‏aretlerinden,13 ihtiyarl‎k alametlerinden,14 içkinin insan üzerinde ki etkisinin ruh hekimliًi yِnünden ve ِneminden,15 sevincin insan üzerindeki etkisinden,16 ve tedavisinden ِzellikle bahsetmektedir.17
 
Hemen itiraf edelim ki Kur’an-‎ Kerim’de geçtiًine i‏aret eylediًim t‎p konusundaki ayet-i celilelerin meal ve aç‎klamalar‎ müstakil bir “t‎p kitab‎” yazd‎rmay‎ gerektirecek geni‏likte bir geni‏ alan‎ kapsar. Biz makalemizde bu derin konuya girmeksizin birkaç ayet mealini vermekle yetineceًiz:
 
“Hastal‎klar‎n ‏ifas‎ Yüce Allah’‎n kudretli elindedir; Kur’an’da mu’minler için bir ‏ifa ve rahmet vard‎r…” (فsra, 17/82)
 
“Hastaland‎ً‎m zaman bana ‏ifa veren O Allah’t‎r.” (قuara, 26/80)
 
“Ey insanlar! Size Rabbinizden bir ًِüt, gِnüllerdeki (hastal‎ًa) bir ‏ifa, mü’minler için bir hidayet ve rahmet gelmi‏tir.” (Yunus, 10 / 57)
 
“…Balda insanlar için ‏ifa vard‎r…” (Nahl, 41/44)
 
“Allah mü’minler toplumunu kalplerini ‏ifaland‎rs‎n.” (Tevbe, 9 /14)
 
“(Rasulüm!) de ki: O (Kur’an) iman edenler için doًru yolu gِsteren bir k‎lavuzudur ve ‏ifad‎r…”(Fussilet, 41/44)
 
“(Dünyada) iman edip güzel amel edenler için, (ahrette) cennet vard‎r.(Ra’d, 13/29)
 
Bu ayet-i celilede, t‎p kuralar‎na dikkat edecek olanlar‎n dünya ve ahiretlerinin cennet olacaً‎na i‏aret etmektedir.
 
“Ey insanlar! Yeryüzünde bulunan g‎dalar‎n güzel ve temiz olanlardan yeyin, ‏eytan‎n pe‏ine dü‏meyin”(Bakara, 2/168 ve Maide, 5/88)
 
Ayet, istisnas‎z t‎bb‎n bütün be‏eriyete gِnderildiًine ve yeryüzünde ki tüm insanl‎ً‎ ilgilendirdiًine aç‎kça delalet etmektedir.
 
“Elde etiًiniz ganimet mallar‎ helal ve temizdir.” (Enfal, 8/69)
 
Ganimet: Harbde dü‏mandan al‎nan mal demektir; ayet t‎bb‎n harp ile olan ilgisine i‏aret eylediًi gibi sava‏ zaman‎nda belki de ona ihtiyac‎n daha ziyade olabileceًine de dikkatlerimizi çekmektedir.
 
“Temiz kad‎nlar, temiz erkeklere; temiz erkekler de temiz kad‎nlara yara‏‎r.” (Nur, 24/26)
 
“Gerçekten yaln‎z Allah’a ibadet ediyorsan‎z, O’nun nimetlerine ‏ükredin” (Nahl, 16/ 114)
Ayette Allah’‎n nimetlerine ‏ükür emredilmektedir. Yiyecekler ve içecekler ‏ükrün sebebi olduًu gibi, saًl‎k da ‏ükrün sebebidir.
 
“Zekeriyya Aleyhisselam: ‘Rabbim bana zürriyet-i Tayyibe (hay‎rl‎ bir nesil)  baً‎‏la. فnan‎yorum ki, Sen,  duay‎ hakk‎yla i‏itensin’ dedi” (Al-i فmran, 3/38)
 
 Ayette: Nebi- Nesil- Dua- Rab ve T‎p aras‎nda ki ilgiye i‏aret ediliyor.
 
“Hz فsa Aleyhisselam: ‘Allah’‎n izniyle anadan doًma kِrü, abra‏ (alacal‎y‎) iyile‏tirir. ضlüleri diriltirim’ buyurdu” (Al-i فmran, 3/49)
 
Ayette say‎lanlar ve benzerleri t‎p bak‎m‎ndan Hz. فsa hakk‎nda birer mucizedirler.
 
“Allah, ‘kelime-i tayyibe’yi (güzel bir sِzü)’ kِkü yerde sabit, dallar‎ gِkte olan ‘‏ecere-i tayyibe’ye (güzel bir aًaca)’ benzetti” (فbrahim, 14/24)
 
Bu ayette kanaatime gِre “kelime-i tayyibe”  ile “T‎p” ve “Dil” in ِnemine, “‏ecere-i Tayyibe” ile de yine “T‎p” ile “çevrenin bak‎m‎, temizliًi ile aًaçland‎r‎lmas‎ ve ye‏illendirilmesine” dikkatlerimiz çekiliyor.
 
Allah Teâlâ, bütün Enbiya Aleyhisselam’a hitap ederek buyuruyor ki:
 
“Ey Rasuller! Temiz ve helal olan ‏eylerden yeyin ve salih amel yap‎n. اünkü Ben sizin yapt‎klar‎n‎z‎ bilirim” (Mü’minun, 23/51)
 
Bu, ayet-i celilede: Bütün Peygamberlerin t‎p ilmine kat‎lmalar‎na i‏aret edildiًi gibi, ayr‎ca t‎p ilmine de:
 
a- Hz. آdem’den Hz. Muhammed (s.a.s.)’ e kadar bütün Rasuller.
 
b- Helal yiyecek ve içecekler.
 
c- Salih ameller ve iyi davran‎‏lar yani güzel ahlak.
 
d- Yüce Allah’‎n “Alim” olan ad‎ndan ba‏layarak ilim nam‎na- dini ilimler ve müspet ilimler ne varsa bütün bunlarla olan alaka ve irtibat‎n‎
 
e- “Ben sizin yapt‎klar‎n‎z‎ bilirim” hitab‎yla da hekim sorumluluًunu gِstermektedir.  Ba‏ka ayetlerde de buna dikkatler çekiliyor…
 
Baz‎lar‎, “فslamiyet’te, Kur’an-‎ Kerim ve hatta Hadisler’de saًl‎k konular‎na s‎k s‎k deًinilmi‏se de hekim sorumluluًu sِz konusu edilmi‏tir!..” diyenlere Enbiya’n‎n ‏ahs‎nda ne güzel cevap verilmektedir.
 
Bu misallerle yetinirken Kur’an-‎ Kerim’de zikredilen t‎bb‎ ayetlerin bugünün t‎bbi bilgilerine uygunluًunu da belirtmeliyiz.
 
T‎bb-‎ Nebevi
 
Kur’an, canl‎ kalplere, temiz ruhlara ‏ifa olduًu gibi T‎bb‎- Nebevi de temiz bedenlere ‏ifad‎r. Hz. Peygamber (s.a.s.) her konuda olduًu gibi t‎p konusunda da bizim için en güzel rehber ve ِrnek olmu‏tur. Hz. Peygamber (s.a.s.)’in bizzat t‎p ve saًl‎k ile yak‎ndan ilgilendiًi kendisinden bizzat intikal eden hadis-i ‏eriflerden anla‏‎lmaktad‎r. Bu hadislerde tedavi usulleri bulunduًu gibi, ilaç olarak tavsiye ettiًi bir tak‎m nebatlar‎n isimleri geçmekte ve bunlar için tedbirleri ileri sürülmektedir.
 
T‎bb-‎ Nebevi, diًer t‎p gibi deًildir: Kamil ak‎l, Nübüvvet nuru ve vahyin mahsulüdür.  Diًer t‎plar‎n ekserisi, tahmin, zan ve tecrübeye dayan‎r.  Hz. Muhammed (s.a.s.) tedavi olmu‏ ve tedavi usullerini de gِstermi‏tir. Ashab da t‎bbi konularda Hz. Peygamber (s.a.s.)’in emir ve nehiylerine titizlikle uymu‏lard‎r.  Ayr‎ca modern t‎bb‎n, t‎bbi hadiselerle uygunluًu da t‎bbi hadislerin deًerini gِstermektedir.
 
Rasulullah (s.a.s.) Kur’an- Kerim’in ilk ve ba‏ müfessiriydi: “Kur’an ona iniyor,  onun tev’il ve tefsirini de O biliyordu”18
 
Cebrail Aleyhisselam, Hz. Muhammed (s.a.s.)’e Kur’an için indiًi gibi Sünnet içinde inerdi19
 
Rasulullah (s.a.s.) müslümanlara, yaln‎z Kitabullah (Kur’an)’‎ deًil, onun bir tefsiri mahiyetinde bulunan Sünnet (T‎bb-‎ Nebevi’yi) de, onunla birlikte b‎rakm‎‏ olduًu ve ikisine birden sar‎lman‎n gerektiًini aç‎klad‎ً‎ gِrülür: “Ben size ِyle iki ‏ey b‎rak‎yorum ki, ona s‎ms‎k‎ sar‎l‎rsan‎z, hiçbir zaman dalalete dü‏mez, sapmazs‎n‎z. O, Allah’‎n Kitab‎ Kur’an ve Rasulullah’‎n Sünneti’dir”20
 
Sünnet (T‎bb-‎ Nebevi), Kur’an’daki (T‎bbi) ayetleri aç‎klar, anla‏‎l‎r, tatbik edilir hale getirir.  Kur’an ve Sünnet bir birinin tamamlay‎c‎d‎r.
 
Kitap ve Sünnet’e sar‎lan kurtulur; muhalefet yapan, cezas‎n‎ çeker.
 
T‎bb-‎ Nebevi’nin en bariz hususiyetlerinden biri tedavide Kur’an-‎ Kerim’e müstesna bir yer vermi‏ olmas‎d‎r. Kur’an, hem maddi ve hem de her nevi hastal‎klar‎n en faydal‎ ilac‎d‎r.
 
Bizzat Hz. Muhammed (s.a.s.) Kur’an ile rukyede bulunmu‏, maddi hastal‎klar‎n tedavisinde Kur’an’dan istifade etmeleri için Ashab-‎ Güzin’i te‏vik etmi‏tir.  Hatta baz‎ hadislerinde Kur’an’da ‏ifa aramamay‎ eksiklik olarak ilan etmi‏tir:
 
“Kim Kur’an’da ‏ifa talep etmezse Allah ona ‏ifa vermez”
 
“Kur’an’la ‏ifa talep etmeyene, Allah ‏ifa vermesin”
 
Hz. Peygamber (s.a.s.) “Fatiha Suresi ile rukye yapan” Hz. Ebu Said’in buna kar‏‎l‎k otuz koyun ald‎ً‎ kendisine sorulunca: “Verdikleri koyunlar‎ payla‏‎n, bana da bir hisse ay‎r‎n!” buyurdular21
 
فnsanlar‎n T‎bb-‎ Nebevi’den yüz çevirmeleri, Kur’an’dan ‏ifa istemekten yüz çevirmeleri gibidir:  اünkü Hadisler,  alelade bir be‏er, bir müslüman sِzü deًildir. Bunlar kendisine itaatle emrolunduًumuz son Rasul Hz. Muhammed (s.a.s.)’in ifadeleridir, kavli, fi’li ve takriri Sünneti’dir; Sünnet ise Kur’an-‎ Kerim’den sonra فslam’‎n ikinci temel kaynaً‎d‎r.
 
Hz. Peygamber (s.a.s.)’in Sünneti’nin müslümanlar aç‎s‎ndan baًlay‎c‎ bir kaynak olduًu Kur’an’daki dayanaklar‎ aras‎nda zikredilir:
 
“Rasülüm size her neyi getirdi ise onu al‎n, her ne de yasaklad‎ ise onu terk edin” (Ha‏r, 59/7)
 
“Rasulullah, hevas‎ndan konu‏maz, O’nun konu‏mas‎ vahiy ile olurdu” (Necm, 53/3-4)
 
T‎bb-I Nebevi’ye Dair Hadis-ف قerifler’den ضrnekler:
 
1- Allah Teâlâ, hastal‎ً‎ da, ilac‎ da indirmi‏tir.  Ve her hastal‎ً‎ bir ilaç verilmi‏tir.  Tedavi ediniz fakat haram k‎l‎nan ‏eylerle tedavi etmeyiniz22
 
2- Her hastal‎k için ilaç vard‎r. Eًer hastal‎k gelirse, Allah’‎n ismiyle o marazdan ‏ifa ile kurtulu‏ vard‎r.23
 
3- فnsanlar‎n çoًunun aldand‎ً‎ (k‎ymetini bilmediًi) iki nimet vard‎r: Vücut s‎hhati, bo‏ vakit.24
 
4-  Allah’a gِre kuvvetli mu’min, zay‎f mü’minden daha hay‎rl‎ daha sevimlidir.25
 
5- Taun (veba), bir ricz yahut bir azapt‎r. Beni فsrail’e yahut sizden ِncekilere gِnderilmi‏tir. bir yerde onun zuhur ettiًini i‏ittiniz mi oraya girmeyin! Bulunduًumuz yerde taun ç‎km‎‏sa oradan ayr‎lmay‎n‎z.26
 
6- (Ey mü’min) Cüzzaml‎dan arslandan kaçar gibi kaç!27
 
7-  Cüzzaml‎ ile gِrü‏ürken aran‎zda bir veya iki süngü boyu mesafe bulunsun28
 
(Zikredilen üç hadiste insanlara karantina emredilmektedir…)
 
8- Tedavinin cevaz‎: Allah Teâlâ verdiًi her hangi bir derdin ‏ifas‎n‎ da verir.29
 
9-  kim her sabah aç ve  (Medine hurmas‎)’dan yedi tane yerse  ona o gün zehir ve sihir zarar vermez.30
 
10- Balda, hacamat olmakta (kan ald‎rmakta)  ‏ifa vard‎r.31
 
11- Hz. Ai‏e (r.anha): “Rasulullah (s.a.s.) gِz deًmesine (nazara) okunmas‎n‎ bana emretti” demi‏tir.32
 
12- Nebiyy-i Ekrem (s.a.s.) ‏ifa dualar‎:
 
“Bu hastal‎ً‎ gider, ey insanlar‎n Rabbi! قifa ver, çünkü ‏ifa verici Sen’sin. Sen’in vereceًin ‏ifadan ba‏ak ‏ifa yoktur. ضyle ‏ifa ver ki hiçbir hastal‎k b‎rakmas‎n.”33
 
13- Allah’‎m! Bedenime, gِzlerime ve kulaklar‎ma s‎hhat bah‏et…34
 
Hadis-i قerifler, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in s‎hhatli olmay‎ istediًini ve bunu ümmetine de tavsiye ettiًini gِstermektedir.
 
Sonuç
 
İslam, bütün insanl‎ًa gِnderilmi‏ olan son ilâhi din’dir. Onun be‏eriyet için getirdikleri her as‎rda ve her yerde geçerlidir. Kur’an- Kerim’in, kâinat ve içindekiler (Cihan tarihi hakk‎nda verdiًi malumata gِre ilk insan ve ilk peygamber Hz. آdem ile ba‏layan tabet ilmi, bütün diًer Enbiya Aleyhisselam zamanlar‎nda geli‏erek devam etmi‏ olup Son Rasul Hz. Muhammed (s.a.s.)  ile zirvesine yükselmi‏tir.  O muhte‏em Saadet Asr‎’ndan bizim günümüze kadar da devam ede gelmi‏tir.  Ve k‎yamet gününe kadarda devam edeceًinden asla ‏üphe yoktur.  Saًl‎ً‎ korumak Enbiya’n‎n Sünneti, T‎p ilmi ile amel etmek ise ilahi bir kanundur.  Hekim derdin ilac‎n‎, Allah’da ‏ifas‎n‎ verir.

Hem bitkilere ‏ifa verme hassas‎n‎ veren ve onlar‎ da yaratan Yüce Rabbimiz deًimlidir? Bilmeliyiz ki, insan mukaddes bir varl‎kt‎r.  Onun canl‎l‎ً‎ kan ile olmay‎p Allah’‎n verdiًi can (ruh) iledir. Bu sebeple bütün t‎p yazmas‎ kitaplara ‏ifa verici Allah’a ‏ükürle ba‏lan‎lm‎‏ ve bitirmi‏lerdir. Allah Teâlâ’ya hamd Mürselin’e selam olsun!

--------------------------------------------------------------------------
 
Dipnot
 
1- Kur’an’da 50 ayette geçen TIP teriminin teriminin 11 i‏tikak‎-ayn‎ kِk (t-y-b) ayn‎ aileden gelen karde‏ kelimeleri: Ta’be (1), t‎b’tüm (1) t‎b’ne (1), tuba (1), tayyibem (7), tayyiben (6), tayyibune (1), tayibine (2), tayyiben (9), tayyibat (20)  ve tayyibatiküm (1) dur. (Mu’cemül Müfehres, s. 432- 433, اaً Yay‎nlar‎ فstanbul-Hicri 1364, Miladi: 1945
 
2- Kur’an-‎ Kerim’de yemin olarak kullan‎lan: ahd (13), yemin (82), half (13) ve kasem (33) terimleri toplam olarak 141 ayette geçmi‏lerdir.
 
3- Meryem: 19/ 8-9, Nur: 24/31,60 Hud:11/53
 
4- Bakara: 2/222
 
5- Bakara: 2/233, Taha: 20/41
 
6- Nisa: 4/23
 
7- Zariyat: 51/29
 
8- A’raf: 7/69, Fat‎r: 35/1
 
9- Nahl: 16/66
 
10- Yusuf: 12/48, Fat‎r: 35/9
 
11- Felak: 11/ 1-5, Nas:114/ 1-6, Sad:38/41, قuara: 26/27, Sebe: 34/ 8,46
 
12- Yusuf: 12/32, Enfal: 8/12, Yasin: 36/66, Hac: 22/ 10-21, Müddessir: 74 /28-29
 
13-  Zariyat: 51/29, Zümer:39/23, Ahzab: 33/10, Nahl: 16/58
 
14- Hac: 22/5
 
15- Saffat: 37/47, Vak‎a: 56/19, Tur: 52/23
 
16- Yusuf: 12/96
 
17- Dr. M. Denizku‏lar‎: Kur’an-‎ Kerim ve hadislerde T‎p, s. 50-52 Marifet Yay‎nlar‎, فstanbul- 1990
 
18- Ahmed  b. Hanbel- Müsned:  3/320, Müslim: 2/887, Ebu Davud- Sünen. 2/ 183, فbn Mace- Sünen: 1/375, Beyhaki Sünen: 5/7
 
19- Darimi- Sünen: 1/77, Hatibü’l- Baًdadi, Kifaye: s.12
 
20- فbn فshak: 4/251, Malik: 2 /899, Taberi: 3/169, Zeynebi: s. 589
 
21- Buhari, T‎b, 33,39 Müslim, Selam, 66, Ebu Davud, T‎b, 19, Tirmizi, T‎b 20
 
22- Ebu Davud, T‎b 11 Hadis no: 3874
 
23- Buhari, T‎b, B.1
 
24- Buhari, Rikak B.1
 
25- Müslim, Kader, had. 34, فbn-i Mace, Zühd, B.14
 
26- Buhari: T‎b 30, Enbiya 50,  Hiyel 13; Müslim, Selam 92(2218)
 
27- Buhari, Tecrid-i Sarih, Had. 1927, Müsned-i Ahmed. 2/443
 
28- Buhari, Tecrid-i Sarih: 12/84, not;1
 
29- Buhari, Tecrid-i Sarih: 12/75 Had. 1920
 
30- Buhari, Et’ime, B. 48, T‎b 52,56
 
31-Buhari, T‎b, B.3, Had. 4002
 
32- Buhari, T‎b 1932
 
33- Buhari, Merda, 20; Müslim, Selam, 46; Ebu Davud T‎b, 18,19
 
 
34- Ebu Dabud, Edeb, B.101

 


* BENZER KONULAR

Çoban Deyip Geçmeyelim 2 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:04:55 ÖÖ]


Çoban Deyip Geçmeyelim 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:57:14 ÖÖ]


Yabancılaşmadan Değişmek ve Gelişmek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:44:43 ÖÖ]


Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 8 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:34:29 ÖÖ]


O insanı Yetiştiremezsek 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:25:16 ÖÖ]


Mutluluğun Sırrı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:12:56 ÖÖ]


Murada Ermek İçin Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:07:00 ÖÖ]


Bize Kalana Bakın Siz Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:02:09 ÖS]


Âlemler O’na Hayran Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:34:39 ÖS]


Dünya Nedir Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:25:53 ÖS]


Gönül Allah (CC) 'ta Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:22:44 ÖS]


İmani olgunluğun sırrı - Teslimiyet Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:15:04 ÖS]


İnsanın Manevi Yapısı (Ruh, Kalb, Akıl ve Nefs) İle İlgili Meseleler Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:06:24 ÖS]


Esat Kabaklı - Sürgün - 320 KBPS Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 04:50:26 ÖS]


Ozanlardan Single Eserler - Karma 320 kbps Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:20:38 ÖS]


Esat Kabaklı - Oğul Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:07:15 ÖS]


Ehl-i Beyt ve Kerbelâ Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:49:31 ÖÖ]


Filistin’in Tarihçesi Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:42:17 ÖÖ]


Cennetlik Kadınlar 3 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:10:52 ÖÖ]


Cennetlik Kadınşar 2 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:06:00 ÖÖ]